Csúcson a feltörekvő techcégek - Kitörés jön?

kiskep
Vágólapra másolva!
Új lokális csúcsra emelkedtek pénteken a feltörekvő piaci technológiai részvények (legalábbis az ezeket tömörítő MSCI EM IT index), és a 2000-es évek elején, a technológiai lufi közepette felállított rekordmagasságok is csupán csak egy karnyújtásnyira vannak. Idén már több mint 25%-os a szárnyalás mértéke, melynek hátterében olyan egyedi papírok brillírozása áll, mint a Samsung, vagy a kevésbé ismert, de szintén az okostelefon, illetve közösségi média mániából hasznot húzó Taiwan Semiconductor, és a kínai Tencent Holdings. Ezúttal a szegmens nagy áremelkedését a robosztus eredménybővülés hajtja, ilyen tekintetben tehát nem kell kongatni a vészharangot, hogy ismét a lufi idején látott magasságokban áll a kurzus.
Vágólapra másolva!

A technológiai lufi több mint tíz évvel ezelőtti pukkanása óta nem látott magasságba kapaszkodott pénteken a szegmens feltörekvő piaci képviselőinek mozgását leképező MSCI EM IT index. A benchmark korábban már többször is megközelítette a 2011 elején felállított 270 pontos lokális magasságokat (melytől egyébként a mindenkori 288-as csúcs sincs már messze), azonban most először sikerült hátrahagyni azt. Technikailag ez egy szép kitörés, kérdés sikerül-e megtartani. Nem szabad ugyanis elfeledni, hogy korábban a 265 pontos szint számított erős ellenállásnak, amit bár 2011-ben az index átlépett (beállítva az eddigi lokális csúcsot 271 pontnál), később mégsem tudott tartósabban afölött mozogni.

Az MSCI EM IT index értékének alakulása (pontban)

A feltörekvő piaci technológiai vállalatok az utóbbi egy évben hatalmas ralit tudhatnak maguk mögött. Miközben a világ részvénypiacai és egyébként a technológiai szektor egésze is 10%-kal került feljebb, addig az MSCI EM IT index 25% feletti szárnyalást produkált, vagyis nem csodálkoznánk, ha a fontos technikai szinteken nem tudná csak úgy simán átsiklani a mutató.

Mi az az MSCI EM IT index?

Az MSCI indexcsalád egyik tagjaként az MSCI EM IT index feltörekvő piaci technológiai vállalatok mozgását képezi le. Az index piaci értékkel súlyozott, vagyis az abba válogatott részvények indexen belüli aránya megfelel a kibocsátó vállalat piaci súlyának.

Az index számolása egészen 1998 végére datálódik vissza, amikor 100-as értékkel kezdték meg a feltörekvő technológiai szektor leképezését. Elsősorban tajvani és dél-koreai vállalatok alkotják az indexet, de találunk benne kínai, indiai, brazil, vagy szinte elenyésző súllyal lengyel papírokat is. Mostanra az indexet alkotó vállalatok kapitalizációja 746 milliárd dollárra rúg, ami harmincszorosa a magyar részvénypiaci cégek értékének.

Az index mozgását a befektetők a Deutsche Bank nevével fémjelzett tőzsdén kereskedett befektetési alapon, úgynevezett ETF-en keresztül játszhatják meg. A db x-Trackers MSCI EM IT ETF a londoni tőzsde mellett a Xetra kereskedési rendszerében is elérhető.


Mire fel ez a nagy szárnyalás?

Az index kiváló teljesítményét az abban legnagyobb súlyt képviselő részvények sikere magyarázza. Olyan vállalatok ezek, mint a sokak által ismert Samsung, vagy a magyar befektetőknek ismeretlenül csengő Taiwan Semiconductor, és Tencent Holdings.

Samsung

Nagyot lendített az indexen a világ legnagyobb cégei között számon tartott dél-koreai Samsung, melynek árfolyama idén újabb rekordmagasságba szökött. Nem is akárhogy, hiszen a papírok év eleje óta 40%-kal kerültek feljebb, köszönhetően elsősorban a vállalat okostelefonok piacán mutatkozó expanziójának. A Samsung a harmadik negyedévre letaszította trónjáról a Nokiát a teljes mobiltelefon eladások terén, miközben a vállalat rekorderedménnyel örvendeztette meg befektetőit.

A Samsung árfolyamának alakulása (dél-koreai won)

Taiwan Semiconductor

Az idén 30% feletti szárnyalást produkáló tajvani vállalat vélhetően csak keveseknek ismert első hallásra. A TSM egy félvezetőgyártó vállalat, mely többek között olyan - már sokaknak ismerősen csengő - vállalatoknak beszállítója, mint például az Apple. A vállalat tehát közvetetten szintén az okostelefonok és táblagépek elterjedésének egyik nyertese, kiugró teljesítményében azonban piaci spekulációknak is fontos szerepük van. Az Apple megszakítaná kapcsolatait a számára processzorokat szállító Samsunggal, mely helyett a tajvani vállalattól rendelne nagyobb mennyiségben eszközöket. A jövőre a cégnél felpörgő beruházási program mögött is a nagyobb megrendelésekre való felkészülést sejtik a befektetők.

A Taiwan Semiconductor árfolyamának alakulása (új dollárban)

Tencent Holdings

A többek között a kínai internetes és mobilpiacon is aktív holdingcég papírjai idén 76%-kal emelkedtek, miután az online játékokra és reklámokra fókuszáló üzletágakban igen jelentős profitbővülés mutatkozik. Az okostelefonok terjedése mellett a vállalat egy másik igen fontos növekedési szegmensben, a kínai közösségi médiában is jelen van. A vállalat igen aktív akvizíciós politikát folytat, a nagyobb növekedéssel kecsegtető feltörekvő régióban további felvásárlásokat eszközölhet.

A Tecent Holdings árfolyamának alakulása (hongkongi dollár)

Nagyot ment már, mégsem lufi

Bár a feltörekvő technológiai cégek árfolyama a több mint tíz évvel ezelőtti amerikai buborék szintjére kapaszkodott, ezúttal nem kell attól tartani, hogy egy újabb lufit fújt a piac. Az árfolyamok emelkedése ezúttal szorosan követi az eredménytermelés javulását és csúcsra futását, míg a 2000-es évek elején a nagy ralinak már nem volt hasonlóan megalapozott fundamentális tartalma. A P/E alapú árazási szintek jelenleg 11-es szinten mozognak, míg az utóbbi évek átlaga közel 14-es értéket mutatott. Ehhez képest a techlufi idején számos cég értékelhetetlen volt P/E alapon, a hiányzó pozitív eredmény miatt.