Felrobbanhat a palládium árfolyama

Vágólapra másolva!
Az előző napok kereskedési sávjában oldalaztak jellemzően az áruféleségek a pénteki kereskedésben. A kukorica árfolyamát lehet kiemelni egyedül, ami jelentős mértékben elhagyta a közelmúltban megszokott komfort zónáját. Itt van viszont az évvége, egyre- másra jelennek meg az évet összefoglaló és a következő éveket előre jelezni próbáló elemzések. A Citibank a nemesfémekről hozott nyilvánosságra elég érdekesnek mondható várakozásokat.
Vágólapra másolva!

A dollár erősödése általános áresést okozott az árupiacokon, de jellemzően csekély elmozdulások jellemezték a termékeket. Kiemelkedik a kukorica 2 százalékos pénteki áresése, amelyet ráadásul a mai éjszakai kereskedésben újabb 1,6 százalékos mínusz követett. A kiváltó ok a U.S. Department of Agriculture által megjelentetett adat volt, amely szerint az amerikai farmerek csupán 47.000 tonna kukoricát adtak el a múlt héten az elmúlt 8 hét 350.000 és 550.000 tonna közötti értékeihez képest. A technikai elemzés alapján kereskedők is találtak okot eladásra, fontos szint esett el 748 centnél.

Kukorica árfolyama (USD/véka)

Forrás: [origo]

A Citibank is megjelentette következő évekre vonatkozó aranyár-előrejelzését. Érdekes módon a Goldman Sachs elemzéséhez hasonlóan ők is a 2013-as emelkedés után visszaesést várnak 2014-re. A számok sem térnek el jelentős mértékben, a Citi 1679 dolláros 2012-es átlagár után 1750 dolláros átlagárat vár a jövő évre, viszont csupán 1655-ös értéket 2014-re. Ez lenne az első éves visszaesés 13 év folyamatos emelkedés után!

Sokan - köztük Jim Rogers is- jobb befektetésnek tartják az ezüstöt az aranynál és arra várnak, hogy az ezüst a hosszú évek óta tartó alulteljesítés után nagyobb emelkedést tud majd produkálni a legnépszerűbb nemesfémnél. A Citi nem tartozik az optimisták közé, szerintük az idei 31,3 után csupán 31 dollár lesz jövőre és 26,5 2014-ben az ezüst átlagára.

A cég a platinával kapcsolatban viszont optimista a következő 24 hónap tekintetében, 2014 átlagára 1775 dollár lesz szerintük, ami nemcsak 14 százalékos emelkedést jelent az idei évhez képest, hanem azt is, hogy a platina ára magasabb lesz az aranynál! A legpozitívabb előrejelzés a palládium esetében született: 44 százalékos emelkedés 2 év alatt! Az indoklás szerint az autóipar talpra állása ellátási nehézségekhez és így szárnyaló árfolyamokhoz vezethet. Mindenképpen érdekes az emelkedés mértékére vonatkozó előrejelzés, nagyon ritka az ilyen nagy elváltozásra vonatkozó predikció.

Palládium árfolyama (USD/uncia)

Forrás: [origo]