Betartják a cigistopot a kocsmákban

Vágólapra másolva!
Egy hétig járták az ellenőrök országszerte a vendéglátóhelyeket, és ezerből csak hat esetben találtak szabálytalanságot. A legnagyobb gondot a közterületeken tapasztalták, nagyon sok az eldobott csikk.
Vágólapra másolva!

Ellenőrző akció keretében vizsgálták a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartását a kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei novemberben. Az országosan összehangolt vizsgálatok során egy hét alatt közel négyezer egységet kerestek fel, és közel 250 ezer forintnyi bírságot szabtak ki.

Azért novemberben tartották az ellenőrzést, mert a hűvösebb időjárás beköszöntével a szabadtéri vendéglátóhelyek, teraszok fokozatosan bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol a törvény szerint is rá lehetett gyújtani. A kifogásolási arány 0,62 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy a közegészségügyi felügyelők ezer ellenőrzésre vetítve átlagosan 6 esetben találtak szabálytalanságot az akció egy hete alatt.

A legtöbb gondot a közterületeken tapasztalták az ellenőrök. Nem csak a tiltott helyen dohányzók okoztak problémát, hanem a rengeteg eldobált csikk is. A helyzet megoldása érdekében több megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv is jelezte, hogy felvette a kapcsolatot az érintett intézmények üzemeltetőivel, a helyi önkormányzatokkal.

Visszatérő probléma, hogy a dohányzást tiltó feliratokat nem vagy nem megfelelően helyezik el. Több vendéglátó egység üzemeltetője számolt be arról, hogy többször a dohányzók az egyértelmű jelzések ellenére sem tartják meg az ötméteres távolságot a bejárattól. Az ilyen ügyekről jegyzőkönyvet készítenek, amit az ellenőrzés során be tudnak mutatni a közegészségügyi felügyelőknek. Ebben az esetben az üzemeltetőt nem, csak a szabálysértést elkövetőt büntetik meg.

2012. január és november között több mint 36 ezer ellenőrzést végeztek munkatársaink az országban, a kiszabott bírságok várható összege megközelíti a 10 millió forintot. Az ÁNTSZ tapasztalatai azt mutatják, hogy a tulajdonosok és az állampolgárok is alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak.