Tőzsdére megy az indiai tőzsde

Vágólapra másolva!
Jövő év elején újabb szereplővel bővülhet az indiai tőzsde, a matuzsálemi korú Bombay Stock Exchange (BSE) listázza papírjait. A tőzsde több rekordot is tart, és maga a kibocsátás is tekintélyes méretű lesz, ha végre létrejön.
Vágólapra másolva!

2013 első felében mehet tőzsdére az indiai BSE. Ázsiai legrégebbi tőzsdéjéről van szó, 1875-ben alapították ugyanis a platformot, melyet egymilliárd dolláros IPO keretében listázna a vezetőség a jövő év elején. A kibocsátással már többször megpróbálkozott volna a társaság, a szabályozó szervektől engedélyt azonban csak áprilisban kapott a BSE.

A BSE a fundamentumok tekintetében nem tekinthető kifogástalannak, bevétele bár kedvezően alakult az elmúlt években, profit terén 12 százalékot zsugorodott a cég a 2012 márciusával záródó évben. A BSE legfőbb riválisa az 1993-ban alapított National Stock Exchange (NSE), ami bár jóval fiatalabb, mégsem tekinthető lemaradónak. Az NSE napi részvény- és derivatív ügyleteinek a forgalma átlagosan az ötszöröse a mumbai börze kereskedési volumenének. A BSE viszont bizonyos tekintetben világrekorder, a legtöbb tőzsdei vállalat ugyanis itt van listázva. Megközelítőleg 5000 cég van a BSE-n, ami globális szinten is páratlan mutató. Az NSE indexét Nifty Indexnek, a mumbai börze benchmarkját pedig Sensex Indexnek hívják.

A "tőzsde a tőzsdén" konstrukció nem ismeretlen, több helyen is találkozhatunk vele. Nem kell messzire menni, hiszen Indiában is volt már erre példa, korábban a Multi Commodity Exchange listázta magát, egy 121 millió dolláros IPO keretében. Nyugatabbra is több tőzsde részvényével kereskedhetünk, így a Nasdaq, az NYSE és a London Stock Exchange is tőzsdei termékként szerepel a különböző indexekben. A lenti charton az említett három papír idei teljesítményét láthatjuk. Egyedül a londoni börze részvénye tudott jobban megugorni, amerikai társai valószínűleg nem tudják pluszosan zárni az évet.

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint élénkülhet az indiai IPO-piac, a hét második felében ugyanis a Bharti Infratel is tőzsdére megy, 830 millió dolláros kibocsátással.