Óriási kínai-amerikai üzlet jöhet

Vágólapra másolva!
Beindultak a kínai vállalati felvásárlások. Múlt pénteken a kanadai állami kézben levő Nexen Energy olajipari vállalatot vette meg a kínai CNOOC 15 milliárd dollárért, most pedig az American International Group repülőgéplízinggel foglalkozó divízióját környékezte meg egy kínai befektetőcsoport - hivatkozik a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Az AIG repülőgéplízinggel foglalkozó üzletágának, az International Lease Finance Corporationnek (ILFC) mintegy 80 százalékát veszi meg egy kínai befektetői csoportosulás. A tranzakció mértéke elérhető a 4,23 milliárd dollárt, jövő év júniusáig üthetik nyélbe az üzletet. Az ILFC portfóliójába 1000 repülőgép tartozik, további 229 gépre van jelenleg rendelése és a világ 80 országában operál. A tranzakció a lízingre szakosodott vállalatot 5,3 milliárd dollár értékűre taksálja.

A New China Trust, a China Aviation Industrial Fund és a P3 Investments hármasából álló vevők a valaha végbement legnagyobb amerikai-kínai vállalati felvásárlását bonyolíthatják le. 2007-ben a Blackstone, kockázati tőketársaságban invesztált 3 milliárd dollárt a China Investment Corporation. Az 1979-ben alapított New China Trustnak ez lehet a második jelentősebb angolszász akvizíciója, a Barclays Capital 20 százalékát ugyanis már tulajdonolja.

Iparági elemzők szerint az ügylet egyáltalán nem túlárazott, 2026-ra ugyanis a globális légiszállítás 40 százaléka Kínán és Indonézián keresztül történhet. A kínai befektetőcsoport közleménye azonban latin-amerikai, közel-keleti és kelet-európai régiók fontosságát hangsúlyozta a leginkább.

Jól járhat az AIG az ügylettel, hiszen 1990-ben 1,16 milliárd dollárért vette meg a divíziót. Az amerikai óriásbiztosító vezetősége a felvásárlással kapcsolatban kifejtette, nagyobb tér nyílhat az amerikai vagyon- és életbiztosítási üzleteire, erre fókuszálna a jövőben.

Az amerikai pénzintézet 47 százalékot repesztett idén, ami rendesen lehagyja az S&P 500 index 13 százalékos 2012-es bővülését.