Húszmilliárdos bomba üzletet kötnek a görögök

Vágólapra másolva!
A korábbi leírások után újabb 20 milliárd eurót sikerül lefaragniuk a görögöknek az irdatlan államadósságukból. Ennyit spórolnak a kötvényeik visszavásárlásán, és az eladók sem feltétlenül buknak rajta.
Vágólapra másolva!

Harmincmilliárd euró értékű állampapírt ajánlottak fel Görögországnak visszavásárlásra a magánbefektetők a görög kormány által meghirdetett program keretében. Ez egyértelmű siker, az ügylet nagyban segítheti a görög mentőprogram megvalósulását - írta a Reuters hírügynökség internetes oldala egy meg nem nevezett kormánytisztviselőre hivatkozva. A forrás szerint hétfőig nem várható hivatalos bejelentés.

A 30 milliárd eurónyi kötvény majdnem fele a még magánbefektetők kezében lévő görög állampapír-állománynak. Az állam az eredeti érték nagyjából egyharmadán veszi vissza őket, fizetni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett kedvezményes kamatozású hitelből fog. Görögország adósságállománya így körülbelül 20 milliárd euróval csökken.

A diszkont áron történő visszavásárlást az IMF feltételül szabta ahhoz, hogy tovább biztosítsa a Görögország fizetőképességének megtartásához szükséges kölcsönöket. Az IMF és az Európai Bizottság korábban leállította a folyósítást, miután kiderült, hogy a kormány által vállalt reformok nem a vállalt ütemben haladnak.

Az ügy érdekessége, hogy azon befektetők jó része, akiktől most a görögök visszaveszik a saját kötvényeiket, egyáltalán nem bukik a névérték egyharmadán meghatározott vételáron, hanem szép profitot tesz zsebre. A jelenlegi tulajdonosok jelentős része ugyanis korábban, amikor a csőd és az eurózóna elhagyása a mostaninál sokkal valószínűbbnek látszott, töredékáron vásárolta fel a görög állampapírokat. A veszteséget ez esetben az eredeti befektetők szenvedték el.

Szép számmal vannak ugyanakkor az eladók között görög bankok, amelyeket többnyire azzal tudott rávenni az állam az ügyletre, hogy a vezetőiknek megígérte: jogi védelmet nyújt nekik arra az esetre, ha a részvényesek a szerintük előnytelen ügylet miatt megtámadnák őket - írta a Reuters.