Vágólapra másolva!
Nem mutat jelentősebb elmozdulást a magyar részvényindex a tegnapi nagyobb gyengülés után. A BUX-ot ismételten a Magyar Telekom pocsék teljesítménye tartja vissza, a telekomcég papírjai újabb történelmi mélypontot ütöttek ma. Európában optimista a hangulat, amit az ázsiai piacok emelkedése alapozhatott meg, a DAX öt éves csúcsán mozog.
Vágólapra másolva!

Tovább esik a Magyar Telekom

A tegnapi nagyobb zuhanás után az európai tőzsdékhez hasonlóan minimális pluszban található nyitás után a magyar részvényindex. A lengyel tőzsde 0,3 százalékos mínuszban nyitott, ahova december 14-én lépne be új szereplőként az Alior Bank. A WIG 20 indexet a Kernel Holding 3,2 százalékos esése húzza lejjebb.

Nem okozott nagyobb meglepetést a ma közölt GDP adat, mely a vártnak megfelelően Magyarország recesszióját mutatja. A harmadik negyedévben ugyanis 0,2 százalékkal esett vissza a gazdaság az előző negyedévhez képest a KSH közlése szerint. Éves alapon, hasonlóan ez előző negyedévvel másfél százalékos a visszaesés.

További hír, hogy Varga Mihály szerint egyre kisebb az esélye az IMF-megállapodásnak. Szerinte a tárgyalások a 2013-es büdzsé megvitatását követően folytatódhatnak. Az állam egyelőre megvárja, hogy milyen sikerrel tud az Eximbank kötvényeket kibocsátani és ezt követően dönt az eurókötvény értékesítéséről. Tegnap az Eximbank 500 millió dollárnyi kötvényt értékesített 2,2 milliárdos kereslet mellett.

Forrás: [origo]

A BUX-ot egyelőre a Magyar Telekom további zuhanása tartja vissza a pluszok halmozásától. A telekomcég papírjai ugyanis változatlanul pocsék formában vannak, és újabb történelmi mélypontot ütöttek, délelőtt már csak 372-373 forint körül forognak a BÉT-en.

A Magyar Telekom árfolyamának az alakulása

Forrás: [origo]

Az OTP viszont felfelé indult el, és 0,2 százalékos emelkedés után már 4000 forint felett kereskednek vele. Ezzel szemben a MOL hasonló mértékű mínuszt szedett össze.

A Richtert az újabb céláremelés híre segítheti, ezúttal a Concorde elemzője módosította 42600 forintra a papírra vonatkozó fair értéket, felülsúlyozásra ajánlva őket. A gyógyszergyártó papírjai 0,3 százalék körüli pluszban mozognak.

Forrás: [origo]

Az E-Star folytatta kötvény visszavásárlásait, tegnap 190 millió forint névértékben vett vissza papírokat a társaság. Az alternatív energiaszolgáltató részvényei remekül teljesítenek ma, és már 6 százalékot drágultak.

A forint jelentős gyengülésnek indult délelőtt az euróval szemben, és újabb három hetes mélypontot ütve 283,8 körül található a jegyzése. A többi devizával szemben is nagyot gyengült a hazai fizetőeszköz, a dollár/forint kurzusa már 219 felett, a svájci franké pedig 234,7 felett mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

5 éves csúcsán a DAX

Az ázsiai és amerikai piacok jó teljesítménye az európai börzékre is kedvező hatással van, ugyanis nyitás után emelkedni kezdtek a főbb részvényindexek. A befektetők a fiscal cliff ügyében is kissé optimistábbak lehetnek, ugyanis tegnap pozitívabb nyilatkozatok érkeztek a republikánus képviselőktől a tengeretúlról, ami azt sejteti, hogy év vége előtt megszülethet az egyezség a kérdésben.

Nem rontotta a hangulatot a német Bundesbank pesszimistább előrejelzése, mely szerint Németországban 0,4 százalék lehet a GDP növekedése a korábban jósolt 1,6 százalék helyett.

Ma a fontosabb makroadatok közül a német ipari termelés októberi számainak változása lehet érdekes, amire másfél százalékos visszaesést várnak előzetesen. Ezen kívül Amerikából friss munkanélküliségi adatok érkeznek, amik szintén piacmozgató hatással járhatnak.

A DAX továbbra is jól teljesít, és már négy és fél éves csúcsán mozog, amit a Linde 1,1 százalékos, valamint az SAP 0,8 százalékos erősödése segít ma.

Forrás: [origo]

A Deutsche Telekom viszont alaposan elgyengült, már 3,3 százalékot zuhant miután kiderült, hogy csökkenti osztalék kifizetéseit jövőre, hogy jelentősebb méretű beruházásokat tudjon végrehajtani.

A holland AEX indexet az ASML Holding 1,2 százalékos erősödése emeli a többi index fölé. Ezen kívül az olasz Telecom Italia eddig nem mutat elmozdulást, miután a cég elutasította egy egyiptomi milliárdos 3 milliárd eurós befektetési ajánlatát, aminek keretében ilyen értékben kapott volna új részvényeket a befektető.

Az Alcatel-Lucent viszont már 1,8 százalékot veszített értékéből, mivel a társaság papírjai kikerülnek a CAC 40 indexből, és helyére a Gemalto kerül december 24-én.

DAX értékének az alakulása

Forrás: [origo]