Sokkal jobb lett az amerikai adat, mint ahogy várták

Vágólapra másolva!
A várakozásoknál jobb munkaerőpiaci adatok érkeztek Amerikából. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma novemberben 146 ezer fővel emelkedett a 85 ezres várakozással szemben, miközben a munkanélküliségi ráta 7,7%-ra csökkent a 7,9%-os prognózishoz képest. Az adatok hatására az amerikai határidős részvényindexek kismértékben emelkedtek, az arany árfolyama azonban csökkenéssel reagált.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknál lényegesen jobb adat érkezett a tengerentúlról. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma novemberben 146 ezer fővel emelkedett, miközben az elemzők közül még a legoptimistább becslés is 145 ezres bővülést tartott elképzelhetőnek. A konszenzus 85 ezer fős növekedés volt, ehhez képest nagy pozitív meglepetés érkezett.

A foglalkoztatottsági statisztika mellett a munkanélküliségi ráta is kedvezően alakult, hiszen a korábbi 7,9%-os szintről sikerült 7,7%-ra csökkenteni a rátát. Az elemzők nem számítottak a munkanélküliség csökkenésére.

A vártnál jobb makroadatok hatására az amerikai határidős részvényindexek emelkedtek, a dollár pedig erősödött. Utóbbi hatására az arany árfolyama viszont csökkenéssel reagált, hiszen a jó munkaerőpiaci adat a Fed nagyobb fokozatú likviditásbővítése ellenében ható tényező.

Az arany napon belüli árfolyamának alakulása (USD/uncia)

Forrás: [origo]