Tényleg nagyot esett a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
Az előzetes becslés után a harmadik negyedévi gazdasági teljesítményt mérő végleges KSH-adat is 1,5 százalékos zsugorodást jelez. Az NGM szerint ez főként a nemzetközi trendek miatt van, de az EU-ban csak 0,4 százalék az átlagos csökkenés.
Vágólapra másolva!

Az előzetes becsléssel egyezően 1,5 százalékos visszaesést mutat a magyar gazdaság harmadik negyedévi teljesítménye 2011 azonos időszakához képest - közölte a végleges adatot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság 1,6 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 0,2 százalékkal csökkent. 2012 első három negyedévében így a magyar GDP éves összehasonlításban 1,3 százalékkal esett vissza.

A KSH közleménye szerint a csökkenést jelentősen befolyásolta az aszálykároktól sújtott mezőgazdaság több mint 21 százalékos visszaesése. A főbb ágazatok közül a kommunikáció, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az építőipar tudott növekedni, és bővült a feldolgozóiparon belül egyre nagyobb súlyú járműgyártás is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az adat megjelenését kommentálva azt írta, a magyar gazdaság "továbbra sem tudott elszakadni az alapvetően nemzetközi trendek által jelzett növekedési pályától". Az Európai Unió 27 tagállamában a GDP-csökkenés átlagos mértéke 0,4 százalék volt éves összehasonlításban.

Az NGM úgy látja, Magyarország "az adósság leépítésével és a deficit csökkentésével egy fenntartható pályára lépett, aminek rövid távon vannak növekedési áldozatai, de már középtávon látszódni fognak ezen szükséges lépések növekedésre gyakorolt kedvező hatásai".