Vágólapra másolva!
Nem sikerült a pozitív zárás a BUX-nak, mely minimálisan a tegnapi záróértéke alatt fejezte be a kereskedést, leginkább a MOL esése következtében. A hazai részvényindexet a Richter húzta feljebb, mely az OTP-vel együtt jól teljesített a hét utolsó munkanapján. Európában és Amerikában vegyes mozgásokat lehet látni a felemás amerikai makroadatok után. A tengerentúlon John Boehner mai nyilatkozata is borzolhatja a kedélyeket, melyben a fiscal cliff megoldásának elhúzódására tett utalásokat.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült a hajrá a BÉT-en

Majdnem sikerült a pluszos zárás a hazai részvényindexnek, többek között a Richter erősödésének köszönhetően. A BUX végül minimálisan a tegnapi záróértéke alatt fejezte be a kereskedést, amivel felülteljesítette régiós társait. A lengyel WIG 20 indexet főleg a PGE SA 3,1 százalékos esése húzta lejjebb.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A hazai indexet a MOL zuhanása tartotta mínuszban, ami nem tudott kikecmeregni a negatív tartományból, és végül 1,1 százalékot veszített ma értékéből. A társaság szóvívője egyébként a horvát lapokban az INA esetleges eladását firtató hírekre reagálva határozottan kijelentette, hogy a magyar vállalat nem hajlandó megválni a horvát leánycégétől.

A Magyar Telekom árfolyamát a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettesének a saját részvény vásárlásai is segíthették, a papír végül visszajött a nagyobb mínuszokból, és tegnapi záróárfolyamán fejezte be a kereskedést.

Az OTP-t sikerült felhúzni a pozitív tartományba, és 0,3 százalékos pluszban zárt. A Richter is nagyot hajrázott a nap végén, és másfél százalékkal került feljebb ma az árfolyama.

A másik gyógyszegyártó, az Egis viszont elgyengült nap végére, és 0,8 százalékot veszített ma értékéből annak ellenére, hgy a kormány a korábban tervezett 40-50 milliárd helyett 60 milliárd forinttal emeli meg a gyógyszertámogatások összegét.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star kereskedése délután fel volt függesztve amiatt, mert az energiaszolgáltató legfontosabb üzleti partnere, a Raiffeisen Bank felmondta az összes E-Starral fennálló hitelszerződését.

A forint nagyobb ugrásokat mutatott ma be a főbb devizákkal szemben, de nagyobb erősödést nem tud produkálni. Az euró/forint kurzusa a 284-es szintnél is járt, késő délután a 283,5-ös szintnél mozog. Egy dollárért 218,8 forintot, egy svájci frankért pedig 234,5 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Lemaradt a FTSE/MIB

A kedvező amerikai munkaerőpiaci adatokra emelkedésnek indultak az európai tőzsdék, bár a jó kedv hamar elmúlt a michigani fogyasztói bizalmi index publikálása után, és újra tegnapi záróértékük körül forognak az irányadó részvényindexek.

Nagyobb lemaradásban az olasz FTSE/MIB mozog, főleg a Mediaset 4 százalékos, valamint a Mediobanca 2,9 százalékos gyengülése miatt.

A német DAX is visszafordult 5 éves csúcsáról leginkább a Deutsche Telekom 2,2 százalékos esése miatt. A telekomcég az osztalékvágások bejelentése miatt kezdett gyengülni. Ezen kívül az is gátolta a német indexet, hogy a Bundesbank rontott gazdasági előrejelzésein, mely szerint jövő évben 0,4 százalékos lehet a GDP növekedése a várt 1,6 százalék helyett. A német ipari termelési adat is rendkívül gyenge lett, éves alapon 3 százalékos zsugorodást mutat, szemben a várt másfél százalékos visszaeséssel.

A BMW fél százalékot tudott erősödni, miután az autógyártó menedzsmentje mai prezentációján elmondta, növekvő profitra számítanak a kínai és amerikai értékesítés felfutása miatt. Ezen kívül megemlítették, hogy jövő évben i3 néven jelenik meg egy elektromos autójuk, és a CEO szerint a társaság jó úton halad a céljai elérése felé

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A spanyol IBEX-et a Banco Popular 8,2 százalékos mélyrepülése gyengítette. A bank azután kezdett zuhanni, hogy 2,5 milliárd eurós forrásbevonást hajtottak végre részvénykibocsátás révén, ami felhigította a piacon lévő papírok mennyiségét, jelentősen csökkentve értéküket.

A francia Alcatel-Lucent nem bír kikecmeregni a negatív tartományból, már 3,3 százalékos mínuszban mozog, miután a társaság részvényei kikerülnek a CAC 40 indexből.

Alcatel-Lucent árfolyama (Euronext Paris, euro)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Felemás makroadatok Amerikában

Kedvező munkaerőpiaci adatokat közöltek ma délután Amerikából, ugyanis 146 ezer fővel bővült novemberben a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma, holott az elemzők csak 85 ezer fős bővülést vártak. A legoptimistább, 145 ezer fős becslést is sikerült túlszárnyalni. Üröm az örömben, hogy az előző havi adatot 171 ezer főről 138 ezer főre módosították. Ezen túl a munkanélküliségi ráta is pozitívan alakult, ugyanis 7,9 százalékról 7,7 százalékra esett vissza.

Ezek után emelkedésnek indultak az amerikai indexek, a kedélyeket viszont kissé lehűtötte a kellemetlen meglepetést okozó a michigani fogyasztói bizalmi index, mely 74,5 pontra csökkent az előzetes decemberi adatok alapján az előző havi 82,7 ponrtól, miközben 82 pontos értékét vártak.

A kedélyeket John Boehner újabb nyilatkozatai is borzolja, ugyanis a republikánus képviselő a fiscal cliff megoldásának a lassításával vádolta meg Barack Obama elnököt, és úgy érzi, hogy nem haladnak a tárgyalások az amerikai költségvetési problémák ügyében.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül tízből hét képes erősödni. A technológiai szektort a legnagyobb komponensű Apple 1,3 százalékos zuhanása húzza lejjebb, ezzel a legnagyobb kapitalizációjú cég újra az 540 dolláros szint körül mozog. A papírok az utóbbi időben jelentős esésen mentek keresztül, melynek technikai és fundamentális okai egyaránt voltak.

A szektortársak közül a Microsoft további 1,5 százalékos, a Google 0,15 százalékos gyengüléssel húzza le az átlagos teljesítményt, míg az Intel minimális erősödéssel újra a 20 dolláros lélektani szint felett mozog.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A pénzügyi társaságokat és a Dow Jones indexet a JP Morgan 1,8 százalékos erősödése húzza feljebb, míg a Citigroupot továbbra is kedvelik a befektetők a 11 ezer fős elbocsátások bejelentése miatt, a papírok 1,2 százalékkal kerültek már feljebb.

A Netflix annak ellenére tud 1,7 százalékot drágulni, hogy a cég vezérigazgatója bajba került egy Facebook poszt miatt, és az amerikai tőzsdefelügyelettel is szembe kell néznie.

Apple árfolyama (Nasdaq, USD)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]