Vágólapra másolva!
Pozitív hangulat uralkodik az ázsiai tőzsdéken, ahol a dél-koreai Kospi és a japán Nikkei is új csúcsára kapaszkodott fel. A kínai Shanghai Composite menekül több éves mélypontjáról, és mai teljesítményével kiemelkedik régiós társai közül. Amerikában is kellemes pluszokat lehetett látni tegnap, ahol a republikánus képviselők engedékenyebb nyilatkozatai alapozták meg a jó kedvet, ami alapján arra lehet következtetni, hogy egyre közeledhet a fiscal cliff problémájának a megoldása. Az Apple nagyot rallizott, végül kisebb pluszban zárta a napot, magával rántva a Nasdaq-ot is. Az erősödéseket látva Európában is 0,4 százalékos emelkedéssel indulhat a nap a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Jól mozog a Shanghai Composite

Az amerikai piacok emelkedése kedvező hatással van az ázsiai börzékre, ahol jelentős erősödéseket lehet látni. Kiemelkedik régiós társaitól a Shanghai Composite, mely 1,3 százalékos pluszban mozog, tovább távolodva több éves mélypontjáról. A kínai indexet továbbra is az új országvezetés által tett korábbi kijelentések segíthetik, vagyis, hogy mindent megtesznek az ország gazdasági fellendítése érdekében, ami fiskális és monetáris eszközökkel megtehető.

Ezt alátámaszthatja, hogy 8 százalékos lehet a kínai GDP növekedése 2013-ban egy korábbi egyetemi tanácsadó szerint. Az év első fele lehet erősebb, ott jóval 8 százalék fölötti emelkedést várnak, míg a növekedés begyorsulásával párhuzamosan 2,7 százalékra nőhet az infláció mértéke.

A Shanghai Composite értékének az alakulása

Forrás: [origo]

A jó hangulatban 2 hónapos csúcsára mászott a dél-koreai Kospi, míg a japán Nikkei hét hónapja nem látott magasságokba kúszott, bár a nap végi kisebb csökkenése után lejjebb jött onnan.

Forrás: [origo]

Nikkei 225 értékének az alakulása

Forrás: [origo]

Az Apple segítségével pluszos nap Amerikában

Kellemes pluszban zárták a kereskedést az amerikai részvényindexek tegnap, ahol a viszonylag kedvező friss munkapiaci adat is pozitívan hathatott a befektetők kedvére. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma ugyanis a várt 380 ezer helyett csak 370 ezren alakult.

Ezen kívül a költségvetési problémákkal kapcsolatban a republikánus képviselők kissé engedékenyebb hangot ütöttek meg, ami örömteli, mivel Barack Obama korábban úgy nyilatkozott, hogy ha sikerül egyezségre jutni az ellenzéki politikusokkal a vitatott adókérdésekben, egy héten belül meg lehet a megállapodás a fiscal cliff ügyében.

Így az optimistább hangulatban 0,3-0,5 százalékos pluszokat szedtek össze a tengerentúli piacok, ahol a legjobban a Nasdaq teljesített, köszönhetően az Apple emelkedésének.

Ma fontos makroadatok érkeznek Amerikából, amelyek piacmozgató hatással is bírhatnak. Fél 3-kor a novemberi munkanélküliségi rátát teszik közzé, amire 7,9 százalékos értéket várnak előzetesen, ezen túl a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának változása, és a michigani fogyasztói bizalmi index is publikálásra kerül.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül kisebb lemaradásban mozogtak a közmű és távközlési papírok, míg a technológiai szektort a már említett Apple húzta feljebb. A legnagyobb tőzsdén jegyzett cég részvényei hatalmas rallin mentek keresztül, nyitás után 3 százalék körüli mínuszba került, de fel tudott állni a padlóról, és végül 1,6 százalékos pluszban állapodott meg.

Rajta kívül az Intel is folytatja emelkedését, és már a 20 dolláros lélektani szint felett tanyázik. A szektortársak közül a Google fél százalékos, a Yahoo 1,6 százalékos erősödéssel járult hozzá a technológiai szektor 0,8 százalékos emelkedéséhez. Ezzel szemben a Facebook kissé elgyengült tegnap, és 2,7 százalékot veszített értékéből.

A pénzügyi társaságokat a Citigroup másfél százalékos, és a JP Morgan 0,7 százalékos drágulása húzta feljebb. Az előbbi céget továbbra is kedvelhetik a befektetők, miután 11 ezer fős elbocsátásokat jelentett be a vállalat költségcsökkentés céljából.

Forrás: [origo]

Az amerikai tőzsdefelügyelettel kell szembenéznie a Netflix (Nasdaq) vezérigazgatójának, mivel júliusban egy Facebook posztban arról írt, hogy júniusban meghaladta az 1 milliárd órát a Netflix rendszerein keresztül megnézett videók mennyisége. A részvény a bejelentésre akkor 6 százalékos ugrással reagált, tegnap 3,4 százalékos pluszban zárt.

A Dow Chemical (NYSE) szerint félrevezető volt az energiaügyi minisztérium azon kalkulációja, mely szerint a földgáz exportálásának összgazdasági szinten pozitív hatásai lennének. A vegyipari cég vezérigazgatója úgy véli, régi és rossz adatokkal számoltak. Érthető is lehet a felháborodás, hiszen ha elkezdik 2015-től exportálni a földgázt az USA-ból több helyről, akkor a helyi fogyasztók áremelkedéssel szembesülhetnek. A társaság részvényei fél százalékos pluszal reagáltak a hírekre.

Az Apple árfolyamának az alakulása (Nasdaq, USD)

Forrás: [origo]