Nagyot vág az osztalékán a Magyar Telekom anyacége

Vágólapra másolva!
Jelentősebb beruházásokat tervez a következő években a Deutsche Telekom, hogy azok segítségével 2014-ben visszatérhessenek a bevétel és a profit növekedéséhez. Ennek érdekében azonban áldozatot kell hoznia a vállalatnak, így a 70 centes papíronkénti osztalékát jelentős mértékben, 50 centre csökkenti a 2013-as és 2014-es években. Miután az elemzői konszenzus 60 centes osztalékra vonatkozott, a bejelentés negatív meglepetést jelenthet a befektetőknek.
Vágólapra másolva!

09:41 - Frissítés: szakad a Deutsche Telekom

Az osztalék harmadával való csökkentésének bejelentését követően a Deutsche Telekom 3,4%-os zuhanással indította a kereskedést. Bár az elemzők számítottak arra, hogy a telekomcég csökkenti majd osztalékát, annak mértéke mégis negatív meglepetésként szolgált.

A Deutsche Telekom árfolyamának alakulása (EUR)

08:01 - Osztalékcsökkentés jön a Deutsche Telekomnál

Mit tervez a Deutsche Telekom?

A vállalat a következő években nagyobb hangsúlyt helyezne beruházásaira, hogy ennek köszönhetően a későbbiekben növekedést tudjon majd felmutatni a vállalat a főbb eredménysorokon. A capex a következő három évben 30 milliárd euróra rúghat a menedzsment jelzése szerint, ami már magában foglalja a 2013-as 9,8 milliárd eurós értéket is. Az idei évhez képest ez a szám jelentős, 18 százalékos növekedésnek felel meg. Mivel az elemzők eddig 8,5 milliárd euróval számoltak, a beruházási prognózis mindenképp meglepetésként szolgált.

Az indoklás szerint azért kell mélyebben a zsebébe nyúlnia a vállalatnak, hogy a hálózati fejlesztésekkel nagyobb sebességet tudjanak elérni. Nagy hangsúlyt kívánnak fektetni az amerikai piacra, ahol a növekedés visszatérését vetíti előre a menedzsment, game changerként tekintve az itteni működésre. A beruházásoknak köszönhetően a vállalat 2014-ben szeretne bevételi és profitnövekedést felmutatni, amihez egyes lapértesülések szerint létszámleépítések is hozzájárulhatnak.

Az osztalékon csattan az ostor

A nagyobb ütemű beruházások miatt a vállalatnak áldozatokat is kell hoznia: az idei év utáni 70 centes osztalék jövőre 50 centre esik vissza, és ezen a szinten marad 2014-ben is. Bár a piaci szereplők, látva a többi szektortárs osztalékcsökkentéseit, már számítottak arra, hogy a Deutsche Telekom is hasonló lépést jelent majd be, a konszenzus ennél kisebb vágásra vonatkozott (az elemzők 60 cent körüli osztalékot vártak a cégtől).

A Magyar Telekomnál is ettől félnek

Miután a Deutsche Telekom jelentős mértékben vágta vissza osztalékfizetését, a piaci szereplőkben egyre erősödhetnek a várakozások, hogy a német cég leánya is hasonló módon fog eljárni a következő években. Az elemzők szerint az idei év után a Telekom még kifizeti az 50 forintos papíronkénti osztalékot, azt követően azonban egyre többen számítanak az osztalék szintjének csökkenésére. Ez egyelőre nem látszik még a konszenzusos értékben, de a szektorban mutatkozó folyamatok (és magyar sajátosságok) alapján hamarosan akár elindulhat lefelé a becslések mediánja.

Bár a Magyar Telekom osztalékkonszenzusa még nem reagált érdemben a kedvezőtlen hírekre, az árfolyam utóbbi időszaki esésében mindez már igen fontos szereppel bírhatott. Láthatóan a piac nem hiszi el, hogy a Telekom tartósan tudna 50 forintos osztalékot fizetni a papírok után, igaz már 40 forintos várakozással is 10% feletti osztalékhozammal kecsegtet a részvény. Ez 3,25 százalékponttal múlja felül a 10 éves magyar állampapír hozamát, vagyis osztalékalapon kezd egyre vonzóbb szintekhez közelíteni a Telekom.

A Magyar Telekom árfolyamának alakulása (Ft)

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.