Vágólapra másolva!
Kisebb mínuszt szedett össze délre a magyar részvényindex, mely a Magyar Telekom és a MOL esése miatt nem tud kikecmeregni a negatív tartományból. Jól mozognak viszont a Richter és az Egis részvényei, melyeket a kormányzati támogatások növelésének híre segíthet. A figyelem az E-Star felfüggesztésére irányul délben, amit egyelőre hivatalosan még nem indokoltak. Európában kisebb mínuszok láthatók, miután a japán földrengés után borongósabbá vált a hangulat, és a befektetők az amerikai makroadatokra is várhatnak.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették az E-Start

Továbbra sem bír kikecmeregni a negatív tartományból a magyar részvényindex, mely a nyitás utáni minimális előnyét eltűntetve 0,3 százalékos mínuszban mozog délben. A BUX így folytatja tegnap megkezdett útját lefelé, amivel kisebb lemaradásban található régiós társaihoz képest. A legnagyobb mínuszt mégsem a hazai, hanem a lengyel index mutatja. A WIG 20 ugyanis már 0,6 százalékot veszített értékéből leginkább a Kernel Holding 3,2 százalékos esése miatt.

A hazai befektetők az MNB szokásos évzáró konferenciájára is figyelhetnek, ahol Simor András mellett Mario Draghi is beszédet mondott. A magyar jegybankelnök szerint a stabilitás, a kiszámíthatóság és a bizalom szükséges a gazdasági növekedéshez, amelyek jelenlegi hiánya az egyik legnagyobb problémának tekinthető. Az EKB elnöke pedig az inflációs célok betartásának a fontosságára hívta fel a figyelmet, emellett megköszönte Simor Andrásnak az eddigi munkáját.

Forrás: [origo]

A BUX gyengülésében a MOL és a Magyar Telekom újabb elgyengülése játsza a főszerepet. Az olajpapír ugyanis a tegnapi nagyobb zuhanásából még mindig nem tért magához, és ma is 0,9 százalékkal csúszott lejjebb. A horvát lapokban az INA esetleges eladását firtató hírekre reagálva a MOL szóvivője határozottan kijelentette, hogy a magyar vállalat nem hajlandó megválni a horvát leánycégétől.. Ezen túl a telekomcég papírjai sem bírnak felállni a padlóról, és ma újabb történelmi minimumut állítottak fel 367 forintos árfolyamon, délben 372 forintot forognak.

A rosszabb hangulatban az OTP is elgyengült, már 0,3 százalékos mínuszban tanyázik. A két gyógyszergyártó, a Richter és az Egis viszont kellemes meglepetést okozva 0,8, illetve 0,4 százalékos pluszt szedtek össze, melyeket az a hír segíthet, hogy a kormány a korábban tervezett 40-50 milliárd helyett 60 milliárd forinttal emeli meg a gyógyszertámogatások összegét.

Forrás: [origo]

Nem rég érkezett a hír, hogy felfüggesztették az E-Star kereskedését, melynek hivatalos oka még nem ismert, de feltételezhetően a csődvédelemmel kapcsolatos kérdések állhatnak a háttérben. A többi kisebb társaság papírjai közül a PannErgy 1 százalékos mínuszban, a Rába 2 százalékos pluszban, míg a CIG Pannónia fél százalékos esésben mozog.

A forintra nincs kedvező hatással a részvénypiacok kisebb gyengülése, ami kisebb erősödése után újra visszaesett a 283,8-as szintekre az euróval szemben. A dollár/forint jegyzései már 219,7 körül, a svájci franké pedig 234,7 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Minimális mínuszok az amerikai makroadatok előtt

Kissé borongósabbá vált az európai tőzsdéken uralkodó hangulat, miután erős földrengés rázta meg Japánt. A főbb részvényindexek minimális mínuszba fordultak át, egyedüli kivételként a holland AEX tud erősödni, melyet főleg az Air France-KLM húz feljebb másfél százalékos pluszával.

A befektetők valószínűleg a délutáni amerikai munkaerőpiaci adatokra is várhatnak, ahol a novemberi munkanélküliségi rátát, a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának változását is közzéteszik a michigani fogyasztói bizalmi index mellett.

A tőzsdéket a német ipari termelés vártnál kedvezőtlenebb alakulása nem nagyon rengette meg, ami éves alapon 3 százalékos csökkenést mutat októberben, szemben a várt másfél százalékos visszaeséssel.

Jelentősen lemaradt viszont az olasz FTSE/MIB, amit a Mediaset és a Banco Popolare 1,7 százalék körüli esése húz lejjebb.

A német DAX kissé visszajött 5 éves csúcsáról, melyet továbbra is a Deutsche Telekom 3,2 százalékos zuhanása gátol, ami azután kezdett zuhanni, hogy kiderült, csökkenti osztalék kifizetéseit jövőre, hogy jelentősebb méretű beruházásokat tudjon végrehajtani. Ezen kívül a német gazdasági kilátások romlása is kedvezőtlenül hathatnak, a Bundesbank előrejelzései szerint ugyanis 0,4 százalék lehet a GDP növekedése jövőre a korábban jósolt 1,6 százalék helyett.

Forrás: [origo]

A francia CAC 40-et az Alcatel Lucent 2,7 százalékos zuhanása rántja mínuszba, melyek azért kezdtek esni, mert kikerülnek a fő francia részvényindexből, és helyükre a Gemalto kerül december 24-én.

Alcatel-Lucent árfolyama (Euronext Paris, EUR)

Forrás: [origo]