Keményen megütötte a válság Németországot

Vágólapra másolva!
Tegnap az Európai Központi Bank módosította lefelé az egész eurózónára vonatkozó növekedési előrejelzsét. Ma reggel pedig a német Bundesbank lett pesszimistább a jövő évvel kapcsolatban. Németországban 0,4 százalék lehet a GDP növekedésének az üteme, korábban 1,6 százalékos bővülést jósoltak. A hír megjelenése után a DAX határidős árfolyama pár pontos eséssel reagált, az előzetes indikációk szerint a tegnapi záróár körül indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!

Ma reggel közzétette a Bundesbank a következő évre vonatkozó prognózisait. A német jegybank szerint 0,4 százalék lehet a német GDP növekedésének üteme, korábban még 1,6 százalékos bővülést jeleztek előre a 2013-as évre, 2014-ben pedig 1,9 százalékos lehet az expanzió mértéke. Utóbbi bővülést akkor érheti el Németország, ha az európai adósságválság nem mélyül tovább és nem lesz nagyobb a befektetők körében a bizonytalanság.

A Bundesbank előrejelzése alapján a negyedik negyedévben csökkenhet vélhetően a német GDP, majd a következő év első negyedévében stagnálásra számítanak.

A jegybank a GDP prognózisok módosításával változtatott az inflációs előrejelzéseken is. 2012-ben 2,1, 2013-ban 1,5, míg 2014-ben 1,6 százalékos lehet az áremelkedés mértéke. A 2 százalék alá eső infláció mögött az áll, hogy a Bundesbank szerint az olaj ára csökkeni fog, jövőre átlagosan 105, 2014-ben pedig 100,5 dollár lehet a Brent típusú olaj ára.

A munkaerőpiacon némi romlásra számít a jegybank, 2013-ban 7,2 százalékra nőhet a jelenlegi 6,9 százalékról a munkanélküliségi ráta, míg 2014-ben visszaeshet 7 százalékra.

Tegnap az EKB módosított a GDP növekedésre és az inflációra vonatkozó prognózisain. Mint ismert, az eurózónában az EKB szerint jövő évben mínusz 0,9 százalék és plusz 0,3 százalék között változhat a GDP nagysága az eurózónában, 2014-ben pedig 0,2-2,2 százalék között lehet bővülés üteme.

A romló gazdasági kiltások ellenére pár pontos pluszban tartózkodik a kereskedés első pár percében a DAX index, mely tegnap ötéves csúcsot ütött. A részvénypiac egyelőre nem ijedt meg a Bundesbank számaitól.