Vágólapra másolva!
Tovább esett a BUX délelőtt a Magyar Telekom és a MOL nagyobb zuhanása következtében annak ellenére, hogy a külföldi piacokon alapvetően jó a hangulat. A hazai részvényindex visszajött az egy százalék feletti mínuszokból délre a remekül sikerült állampapír aukció után, de még mindig jelentős a lemaradása. Európában venni kezdték a papírokat, és a DAX másfél éves csúcsára erősödött a kora délutáni jegybanki kamatdöntő ülések előtt, ahol előzetesen nem számítanak kamatcsökkentésre az elemzők.
Vágólapra másolva!

Nagy zuhanásban a MOL és a Magyar Telekom

Továbbra is lemaradásban mozog a hazai részvényindex a régiós tőzsdékhez képest, melyet a MOL és a Magyar Telekom zuhanása húz lejjebb. A BUX 0,9 százalékos mínuszban mozog délben, miközben a szomszédos piacokon kisebb pluszokat lehet látni. Az osztrák ATX kiemelkedik 1 százalékos megugrásával a többi index közül, melyet többek között a Wienerberger 3,7 százalékos erősödése segít.

A magyar piacot a meglepően jó októberi külkereskedelmi adatok sem tudják segíteni, a külkereskedelmi mérleg szufficite ugyanis 658 millió euró lett októberben, szemben a tavaly októberi 574 millióval.

Forrás: [origo]

A BUX-ot az Európában uralkodó jó hangulat ellenére pocsékul teljesítő MOL és Magyar Telekom húzza a mélybe, az olajpapír már 2,4 százalékot veszített értékéből, míg a telekomcég részvényei 1,3 százalékos mínuszban mozognak. Az MTel-el délben 377 forinton kereskednek, ami éppencsak magasabb a reggel beállított 375-ös új történelmi mélypontnál.

Magyar Telekom árfolyamának az alakulása (BÉT, forintban)

Forrás: [origo]

Az OTP egyelőre nem lépett az előbbi kettő papír útjára, és 0,7 százalékos pluszban mocorog, a Richter pedig tegnapi záróértékén forog.

A másik gyógyszergyártó cég, az Egis viszont remekül teljesít, és már 0,6 százalékkal került feljebb az árfolyama.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star 1 százalékos mínuszt szedett össze a tegnapi felemás eredményt hozó kötvény visszavásárlásai után. Rajta kívül a Rába 0,7 százalékot esett, a Pannergy 0,2 százalékot erősödött, míg az egy részvényre jutó saját tőkéjének nagy részét elvesztő Plotinus már 2,4 százalékot zuhant.

A kedvező külpiaci hangulatban a forint is erősödni tud, és elmozdult kéthetes mélypontjáról az euróval szemben. Az euróval szembeni jegyzések már 283 alatt, míg a dollár/forint kurzusa 216,4 körül, a svájci franké pedig 233,4 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Remekül sikerült a kötvényaukció

Visszajött az 1 százalék feletti mínuszokból a BUX a mai kötvényaukció után, ugyanis hatalmas kereslet mutatkozott a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek iránt, amikre 246 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, és végül 75 milliárd forintot fogadtak el vételre. Emellett még 7,5 milliárd forint értékben adtak el 5 éves változó kamatozású állampapírt is.

Forrás: [origo]

Másfél éves csúcson a DAX

Emelkedésnek indultak délelőtt az irányadó európai részvényindexek a kora délutáni jegybanki kamatdöntő ülések előtt. Az elemzők szerint nem várható kamatcsökkentés, és az angol jegybank 0,5 százalékon, az EKB pedig 0,75 százalékon hagyhatja az alapkamatát.

Az Európai Központi Bank ülése után délután fél háromkor tartja sajtótájékoztatóját Mario Draghi, aki nem valószínű, hogy új bejelentéseket fog tenni. A régió gazdasága továbbra is recesszióban van, bár a visszaesés mértéke legalább nem emelkedett. A mai GDP adatok szerint 0,6 százalékos lesz az eurózóna gazdasági visszaesése a harmadik negyedévben, ami megegyezik az előző negyedév értékével.

Így a kamatcsökkentés helyett valószínűleg megerősítésre kerül az EKB kötvény vásárlási programja, mint ösztönző intézkedések.

Forrás: [origo]

A piacokon uralkodó jó hangulatban a DAX 1 százalékos erősödés után másfél éves csúcsára került, melyet többek között a Bayer 4,3 százalékos, valamint a ThyssenKrupp 2,3 százalékos emelkedése segített a 7500 pontos szint fölé. A német gyógyszeripari céget az a hír támogathatja, hogy elfogadták az új gyógyszerére vonatkozó bevezetési kérelmét.

DAX index értékének alakulása

Forrás: [origo]

A Deutsche Bank 0,4 százalékos pluszt szedett össze annak ellenére, hogy olyan gyanúsítások láttak napvilágot, hogy a cég a 2008-as nettó veszteségének többszörösét szenvedte volna el, ha szabályszerűen tarja nyilván hatalmas derivatív pozícióit.

A belga BEL 20 index lemaradását a GDF Suez 14,3 százalékos mélyrepülése okozza, míg az olasz FTSE/MIB visszajött a mínuszokból a kedvező hangulat következétben, és már kisebb pluszban tanyázik. Erősödését a Mediaset társaság 4,4 százalékos emelkedése segíti.

A francia CAC 40-et az EADS 7,6 százalékos szárnyalása húzza feljebb. A légitársaság papírjai azután kezdtek emelkedni, hogy kiderült, megválna tőle a német autógyártó óriás, a Daimler, mely 1,66 milliárd euróért adná el részvénypakettjét.

Az EADS árfolyamának az alakulása (Euronext Paris)

Forrás: [origo]