Megállíthatatlanul robog a tőzsde felé a csodabank

Vágólapra másolva!
57 zlotyn alakult ki a varsói parkettre igyekvő Alior Bank kibocsátási ára, ami a menedzsment által javasolt 57-71 zloty sáv aljával esik egybe. A hír egyáltalán nem meglepő, hiszen korábban több intézményi befektető nyilatkozata is erre utalt, továbbá az elmúlt időszak IPO-i is hasonló tendenciát mutattak. A bank teljesítményére azonban korántsem panaszkodhatnak a befektetők, hiszen a 2008-ban alapított Alior első kilenchavi profitja már most meghaladja a teljes 2011-es nyereséget.
Vágólapra másolva!

A "lehető" legalacsonyabb áron kelt el az Alior Bank

A menedzsment által javasolt 57-71 zlotys kibocsátási sáv alján alakult ki a varsói tőzsdére igyekvő Alior Bank kibocsátási ára a november 27 és december 4 között tartott könyvépítés során. Erre korábban több intézményi befektetői is tett utalást. A korábbi tervekkel összhangban továbbra is december 14-én szeretne debütálni a parketten a bank.

IPO: Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.


A tranzakció során 36,8 millió részvényt értékesítenek, 24,5 millió darabot a fő tulajdonosnak számító olasz Carlos Tassara SpA, míg a fennmaradó 12,3 millió részvényt újonnan bocsátják ki. Az eredeti tervek szerint 5-25 millió darab részvényt bocsátott volna ki a bank, azonban az 57 zlotys értékesítési ár miatt nem kívánta kihasználni a teljes mennyiséget. A befolyó összegből 700 millió zloty az Alior, míg 1,4 milliárd zloty a nagytulajdonos markát üti.

Az Alior a 700 millió zlotys friss tőkét hitelezési tevékenységének további felfuttatására használná, aminek köszönhetően sikeresen vehetné fel a versenyt a spanyol Banco Santander helyi leányával és a Leszek Czarnecki milliárdos által tulajdonolt Getin Noble Bankkal. Eközben Romain Zaleski üzletember érdekeltségi körébe tartozó Carlo Tassara 2013 végéig teljes mértékben szeretne kiszállni az Aliorból, ezzel csökkentve adósságait.

Forrás: [origo]Az Alior egyetlen tulajdonosa az olasz Carlo Tassara csoport, ami a francia-lengyel üzletember, Romain Zaleski kezében összpontosul. Az üzletember a Challanges magazin információi szerint Franciaország 59. leggazdagabb embere, a legfrissebb 2012-es becslés szerint 745 millió euróra tehető vagyona a tavalyi 1770 millióval szemben.


Lengyelország legnagyobb biztosítója, a PZU még korábban jelezte érdeklődését az Alior iránt. A vezérigazgató a PAP-nak adott interjújában kifejtette, hogy a PZU magánnyugdíjpénztára 5 százalékot meg nem haladó részesedést vehet a bankban. Mellette az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is jelezte, hogy legfeljebb 320 millió zloty értéken részesedést vásárolna az Aliorban, ami az 57 zlotys kibocsátási árral számolva mintegy 6 százalékos részesedésnek felel meg.

IPO körkép: Nem túl impozáns

Az 57 zlotys kibocsátási árral számolva 2,1 milliárd zlotys IPO-t visz véghez az Alior, ami a legnagyobb debütálásnak számít Lengyelországban a szénbányászattal foglalkozó JSW tavaly júniusi 5,37 milliárd zloty értékű tranzakciója óta. Hasonló reményekkel vágott neki tőzsdei pályafutásának ősszel a ZE PAK állami közműcég is, ám végül neki is csak az előre meghatározott sáv aljához közel sikerült részvényeit értékesíteni 681 millió zloty értéken.

Európában az elmúlt egy-két hónapban a telekommunikációs IPO-k domináltak, nemrégiben ment tőzsdére a spanyol Telefónica német leánya és a második legnagyobb orosz mobilszolgáltató, a MegaFon is. Egyik debütáns sem tudta a maximális árat kialkudni a befektetőktől, miután kibocsátási áruk az előre meghatározott sáv alján, vagy éppen annak közelében alakult ki. A tendencia egyáltalán nem túl jó jel a Londonba igyekvő legnagyobb kazah telekommunikációs társaság, a Kcell számára sem.

Kielégíthetetlen az Alior étvágya

2012 első kilenc hónapja során a kamatbevételek terén sikerült kiugrót alakítania a banknak, miután az 518 millió zlotys értékkel túlszárnyalta a tavalyi - teljes évre vonatkozó - 495 millió zlotyt. A nettó díj- és jutalékbevételek terén még nem sikerült hozni a 340 millió zlotys 2011-es értéket, de nem férhet kétség hozzá, hogy a negyedik negyedévben ez is összejön. A lengyel bankrendszer sem panaszkodhat, a január-októberi időszakban a lengyel bankok nettó kamatbevétele 3,8, míg a nettó díjbevétele 1,2 százalékkal hízott. Hosszabb távon az Alior hihetetlen mértékű növekedése is alábbhagyhat, csupán létrejöttének kezdeti, felfutó szakaszában lehet hasonló bővülést felmutatni.

Szeptemberig közel 223 millió zlotys nettó profitra tett szert az Alior, ami mintegy háromszorosa az egy évvel korábbi értéknek, sőt, a teljes 2011-es 152 millió zloty nyereséget is jócskán meghaladja. Eközben a lengyel bankok 13,5 milliárd zlotys nettó profitot generáltak az év első tíz hónapjában, ami 1,5 százalékkal haladja meg a 2011-es értéket.

Forrás: [origo]

A 2008-ban alapított bank a harmadik legnagyobb hálózatot építette ki Lengyelországban 684 fiókjával a PKO Bank és a Bank Pekao mögött. A bank további tervei között nem szerepel újabb egysége nyitása, ennek ellenére kétszer gyorsabb növekedési ütem elérése áll a középpontban - mondta el Wojciech Sobieraj a Rzeczpospoliatának.

A lengyel pénzügyi felügyelet adatai szerint 2011 végén a 15,5 milliárd zlotyval a 16. legnagyobb mérlegfőösszeggel rendelkezett az Alior a lengyel bankszektorban. Azonban érdemes kiemelni, hogy azóta ez az érték szeptember végére 17,8 milliárd zlotyra emelkedett, azaz kilenc hónap alatt 15 százalékkal magasabb a pénzintézet mérlegfőösszege.

Ügyfélszerzés terén egyértelműen piacvezetőnek számít az Alior, 2011-ben 336 ezer ügyfelet akvirált, idén pedig már szeptember végére 370 ezerrel bővült az állománya. Szeptember végén összesen 1,36 millió ügyféllel rendelkezett, melyből 1,26 millió a lakossági, 100 ezer pedig a vállalti szegmensbe tartozott.

Mit mutat az értékeltség?

A bankok relatív összehasonlítása során leginkább használt mutató a P/BV, ezek alapján az 57 zlotys kibocsátási ár az egy részvényre jutó könyv szerinti érték 1,68-szorosát adja - mondta el Marta Czajkowska a KBC Securities lengyel bankelemzője a Bloombergnek. Ez az érték kisebb diszkontot mutat a legnagyobb lengyel hitelezőkkel szemben, a Bank Pekao és a PKO Bank is magasabb értéken (1,8-1,9) forog a Bloomberg adatai szerint. A jelentős régiós bankokhoz képest, mint az Erste, a Raiffeisen vagy az OTP viszont már prémiummal forog az Alior.

A P/BV (Price/Book Value) mutató a relatív értékelés egyik eszköze. Használata során egy részvény könyv szerinti értékét, tehát az egy részvényre jutó saját tőkét viszonyítjuk a részvény árához. Elsősorban a pénzügyi szektorban használatos. Alapesetben az alacsonyabb érték alulértékeltséget mutat.

Forrás: [origo]

Jól teljesítettek idén a varsói parketten jegyzett bankpapírok a WIG20 indexhez képest. A bankszektort lefedő WIGBANK index mintegy 2,5 százalékpontot vert az év eleje óta 18 százalékot emelkedő lengyel benchmarkra. Az európai bankszektort tömörítő Stoxx Europe 600 indexet viszont már nem sikerült felülmúlnia, miután az 22,4 százalékkal került feljebb.

A WIG20, a WIGBANK és a Stoxx Europe 600 Banks indexek relatív teljesítménye 2012-ben

Forrás: [origo]