Maradt az alapkamat az eurózónában

Vágólapra másolva!
Az elemzői konszenzusnak megfelelően 0,75 százalékon hagyta az EKB mai ülésén az alapkamatot. A 14:30-kor kezdődött sajtótájékoztatón Mario Draghi szavai megmozgatták az eurót. Az EKB rontott növekedési prognózisán és inflációs előrejelzésén is.
Vágólapra másolva!

Nem változtatott az Európai Központi Bank a mai kamatdöntő ülésén az alapkamat nagyságán. 0,75 százalékon hagyta a rátát, a mai ülésén Olli Rehn is részt vett. A Reuters által megkérdezett 61 elemző közül csak 5-en számítottak 25 bázispontos csökkentésre. A bejelentés után némi erősödést mutatott az euró a dollárral szemben, 1,31 környékére emelkedett az EURUSD, de a sajtótájékoztató alatt megfordult az irány és elindult 1,3 felé a kurzus.

Forrás: [origo]

Az alapkamat szinten tartásában közrejátszottak a megemelkedő energiarák, illetve az indirekt adók. Összességében arra számít a jegybank, hogy jövőre 2 százalék alá esik az infláció nagysága az eurózónában.

A jövő évben is gyenge lehet a gazdasági aktivitás az eurózónában az EKB várakozásai alapján. Néhány gazdasági indikátor a stabilizálódás jeleit mutatja a gazdaságban és pénzpiacon. A kilábalás jövő év második felében kezdődhet meg, amint a globális kereslet is erősödést mutat majd.

A jegybank lefelé módosította GDP növekedési prognózisait. Idén 0,4-0,6 százalékos lehet a GDP zsugorodása az eurózónában, jövő évben mínusz 0,9 százalék és plusz 0,3 százalék között alakulhat a gazdaság bővülése, míg 2014-ben 0,2-2,2 százalékos expanzióra számítanak.

Az inflációs prognózisokat is lefelé módosította az EKB. 2012-ben 2,5 százalék, 2013-ban 1,1-2,1 százalékos lehet az áremelkedés mértéke. 2014-ben pedig 0,6-2,2 százalék között alakulhat az infláció nagysága.

A hitelpiacon minimális aktivitás növekedést érzékelt az EKB, de számos pénzügyi és nem pénzügyi vállalat kockázatkerülő üzemmódban van, sokan próbálják a hiteleiket leépíteni.

A jelenleg futó fő újrafinanszírozási programot (MRO) július 9-ig meghosszabbították, és ha kell, akkor utána is folytatni fogja azt a jegybank.

A kamatdöntésről széles vita alakult ki a jegybankárok között, ennek is lehet szerepe abban, hogy gyengülni kezdett az euró a dollárral szemben. Az EURUSD 1,308 körül szintekről 1,30 felé vette az irányt.

EURUSD napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

A sajtójákoztatón a görög kötvény-visszavásárlásról és a negatív kamatokról is kikérték Mario Draghi véleményét. Az előbbi témában azt mondta Draghi, hogy a nemzeti jegybankokkal nem sikerült egyelőre konklúzióra jutniuk. A negatív betéti kamatokkal kapcsolatban csak annyit tett hozzá a jegybankelnök, hogy beszéltek róla, de nem ment bele részletekbe.