Vágólapra másolva!
Nagyot ralizott nyitás után az Apple részvényeinek az árfolyama, 4 százalék körüli mínuszban is voltak, jelenleg 1 százalék feletti pluszt mutatnak, amivel maguk után húzzák a főbb részvényindexeket. Európában tartják magukat a pluszok a jegybanki kamatdöntő ülések után. Az EKB viszont rontott gazdasági kilátásain, ami várható volt, így nem mozgatták meg nagyon az események a piacokat. Itthon nagyon lemaradt a BUX, melyet a MOL és a Magyar Telekom zuhanása húzott lejjebb.
Vágólapra másolva!

Nyakló nélkül zuhant a MOL és a Magyar Telekom

Jelentősen elgyengült ma a hazai részvényindex, mely a MOL és a Magyar Telekom zuhanása miatt maradt a negatív tartományban, amivel jelentősen alulteljesítette régiós társait. A BUX másfél százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést, míg az osztrák ATX index kiemelkedően teljesített, többek között a Wienerberger 2,8 százalékos, valamint az Immofinanz 2,7 százalékos emelkedésének köszönhetően.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A MOL járt 4 százaléknál nagyobb mínuszokban is, végül 3,6 százalékkal került lejjebb ma az árfolyama. A Magyar Telekom 2 százalékos esés után történelmi minimumán, 374 forintot fejezte be a kereskedést.

Az OTP is elgyengült a pocsék hangulatban, és nem tudta megtartani előnyét, minimálisan tegnapi záróértéke alatt fejezte be a napot.

A Richter is visszaadta pluszait, és 0,1 százalékkal került lejjebb az árfolyama. Ezzel szemben az Egis-re nem hatott a rosszkedv, és 1,2 százalékkal drágult ma.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star 1 százalékot erősödött a tegnapi felemás eredményt hozó kötvény visszavásárlásai után. Rajta kívül a Rába 2,1 százalékot esett, a PannErgy kerek nullában zárt, míg az egy részvényre jutó saját tőkéjének egy részét elvesztő Plotinus 7,2 százalékot zuhant.

A forint továbbra sem tud az erősödés útjára lépni, és délután újra elgyengült az euróval szemben, késő délután 283,5 körül mozog az árfolyama. Egy dollárért már 218,3 forintot, egy svájci frankért pedig 234,2 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Lemaradt a belga és olasz index

Tartják előnyüket az európai tőzsdék, melyeket a mai jegybanki kamatdöntő ülések nem mozgattak meg nagyon, ugyanis a vártnak megfelelően nem változtattak a döntéshozók az alapkamatokon. Az EKB viszont rontott növekedési prognózisán, és inflációs előrejelzésén is, idén 0,4-0,6 százalékos lehet a GDP zsugorodása az eurózónában, míg jövő évben 0,9 százalékos zsugorodás és 0,3 százalékos bővülés között várható a GDP változása. Az infláció pedig idén 2,5 százalék, jövőre pedig 1,1-2,1 százalékos lehet.

Ezen kívül Nagy-Britanniában is marad az alapkamat és az eszközvásárlási program, mivel a várakozásoknak megfelelően 0,5 százalékon tartotta a Bank of England az irányadó kamatrátát. Viszont elemzői vélemények szerint februárban változhatnak a monetáris kondíciók, elsősorban a program keretösszege nőhet 425 milliárd fontra a mostani 375 milliárdról.

A mai GDP adat kisebb meglepetést okozott, ugyanis 0,1 százalékkal nőtt az Európai Unió gazdasága a harmadik negyedév során. A 17 tagú eurózóna GDP-je azonban ugyanennyivel csökkent a július-szeptemberi időszak alatt, miközben 0,6 százalékos visszaesést vártak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A piacokon uralkodó jó hangulatban a DAX 1,1 százalékos erősödés után másfél éves csúcsára került, melyet többek között a Bayer 4,3 százalékos, valamint a ThyssenKrupp 2,3 százalékos emelkedése segített a 7500 pontos szint fölé. A német gyógyszeripari céget az a hír támogathatja, hogy elfogadták az új gyógyszerére vonatkozó bevezetési kérelmét.

A Deutsche Bank 0,4 százalékos pluszt szedett össze annak ellenére, hogy olyan gyanúsítások láttak napvilágot, hogy a cég a 2008-as nettó veszteségének többszörösét szenvedte volna el, ha szabályszerűen tarja nyilván hatalmas derivatív pozícióit.

A belga BEL 20 index lemaradását a GDF Suez 12,3 százalékos mélyrepülése okozza, míg az olasz FTSE/MIB is jelentősen visszazuhant a negatív tartományba, és már 0,8 százalékos mínuszban tanyázik. Elgyengülését a Saipem SpA 7,8 százalékos zuhanása okozza többek között.

DAX értékének alakulása (pont)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ralizik az Apple

Az európai piacok emelkedését követve Amerikában is felfelé indultak el az irányadó részvényindexek, amelyek így elmúlt napokbeli veszteségeiket korrigálhatják. A Nasdaq jelentősen kiemelkedik társai közül, melyet az Apple emelkedése húz feljebb.

A kissé jobb hangulatban szerepet játszhat a vártnál némileg kevesebb munkanélküli segélykérelem érkezése. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 380 ezer új kérelemmel számoltak, de végül 370 ezer lett a tényadat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül tízből hét képes emelkedésre, ahol a technológiai szektort az Apple ralizása rángatja, a legnagyobb tőzsdén jegyzett cég 4 százalékos mínuszban is forgott, jelenleg 1,2 százalékos pluszban mozog, hozzájárulva a szektor kiemelkedő teljesítményéhez. A vállalat egyébként több mint 100 millió dollárt fektetne a Mac számítógépek amerikai gyártásába, ahol a fókuszban az amerikai termelés lenne, emellett egy apróbb hányadát gyártatnák Kínában.

Ezen kívül a Zynga 8,6 százalékot ugrott, miután kiderült, a társaság Nevadában szeretne létrehozni egy online szerencsejáték-oldalt, és a kérvényeket már be is adták.

A nagy versenytárs Facebook lefelé vette az irányt, és 0,9 százalékot esett az elmúlt napok nagyobb emelkedései után. A technológiai szektort még a Google 0,7 százalékos, a Yahoo 0,9 százalékos, valamint az Intel 1,8 százalékos erősödése is segíti.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

További vállalati hír, hogy megnyitja új részlegét a Walt Disney (NYSE) ma a floridai parkjában mintegy 300 millió dolláros beruházás eredményeképpen. Az elmúlt öt évben stagnált a társaság floridai egységéből származó bevétele, és ezzel a lépéssel a tartós sikertelenségnek próbál elébe menni a vezetőség. A részvények nem mutatnak nagyobb elmozdulást, 0,2 százalékot drágultak eddig.

Apple (Nasdaq)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]