Miért omlott össze az Apple megint?

Vágólapra másolva!
Négy éve nem látott súlyos esést mutatott tegnap az Apple, az átmeneti fellélegzés elmúlt, a részvény technikai képe egészen lehangoló. A nagy eséshez fundamentális hír is kapcsolódik, amit sokan elengedtek a fülük mellett. Miközben egyre erősödik a verseny, a China Mobile vezérigazgatója tegnap alig burkolt üzenetet küldött az Apple-nek, eszerint alaposan engednie kell az elvárásaiból, ha azt szeretné, hogy a világ legnagyobb mobilszolgáltatója árulni kezdje az iPhone-t.
Vágólapra másolva!

A válság legsötétebb idejét idézi az Apple

Szinte napra pontosan négy éve nem látott mértékű zuhanást mutatott be tegnap az Apple, a 6,4 százalékos esésnél nagyobb buktát utoljára 2008. december 17-én kellett elviselnie a befektetőknek, akkor 6,6 százalékot zuhant az árfolyam. Múlt heti elemzésünkben is rámutattunk, hogy jelenleg semmi sem predesztinálja további látványos emelkedésre a részvényt, de a nem túl vonzó fundamentális kép még nem indokolná, hogy 6 százalék feletti zuhanással temesse maga alá az egész technológiai szektort a részvény.

A tegnapi mélyrepülésben sokkal inkább két lényeges hír, valamint a egy látványos technikai forduló játszott fontos szerepet, és ugyan az Apple még távol áll attól, hogy elveszítse értéke 80-90 százalékát, de újabb lépést tett ebbe az irányba.

A fundamentális elemzésünk főbb megállapításai:

  • Elmúlt a hurrá hangulat az Apple körül, sok elemző megégette magát a túlzó várakozásokkal, a menedzsment és az elemzői prognózisok is látványos lassulást sugallnak, a piac pedig a dinamika még erősebb csökkenését árazza.
  • Az iPhone szegmens továbbra is jelentősen hozzá tud járulni a cég teljesítményéhez, de önmagában már kevés a kirobbanó növekedéshez.
  • Az iPad Mini sok véleménnyel szemben a karácsonyi szezon egyik húzó terméke lesz, de az alacsonyabb ár és profit miatt a növekedésben kisebb szerepe lehet.
  • A vállalat értékeltsége leginkább fairnek tűnik. A nyomott várakozások miatt érkezhetnek kisebb meglepetések az előttünk álló negyedévekben, de nem fogja a piac "átárazni" a részvényt relatív értelemben.
  • Ha kirobbanóan jól sikerül a karácsonyi negyedév, az rövid távú lökést adhat az árfolyamnak, de a technikai kép ezt nem támogatja.
  • A vállalat megítélését egy újabb nagy termékszegmens megnyitása alakíthatja át, 2013 első felében sor kellene, hogy kerüljön a fontos bejelentésre


Hoppon marad az Apple Kínában?

Tegnap a technológiai szektor a Nokiára koncentrált, miután a társaság bejelentette, hogy a legújabb csúcskészülékét, a Lumia 920-at a China Mobile hálózatán keresztül bevezeti a kínai piacra. A készülék jól teljesít Európában, Németországban például kifogytak a készletek, így nem csoda, hogy a kínai terjeszkedés hírére a Nokia nagyot ugrott.

Nem kapott ekkora nyilvánosságot, de még fontosabb lehet, hogy a China Mobile vezérigazgatója a Bloomberg szerint tegnap egy konferencián arról beszélt, hogy az Apple-nek muszáj lesz az üzleti modellt (és nyilvánvalóan a bevételmegosztást) átgondolnia, ha azt szeretné, hogy a telefontársaság értékesíteni kezdje az iPhone-t.

Ez rendkívül negatív üzenet, hiszen a China Mobile több mint 700 millió előfizetőjével a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, és egyre-másra tűnnek fel a csúcstelefonok a kínálatában, miközben az iPhone továbbra is hiányzik a palettáról. A vezér kommentárja szerint, ha be is kerül, jó eséllyel nem tud akkora profitot elérni az eladott készülékeken az Apple, mint más piacokon.

Az Apple árbevételének valamivel kevesebb, mint 16 százalékát így is a "Nagy Kína" (a kontinentális Kína, Hongkong és Tajvan) adja, de arról nem tesz közzé kimutatásokat a cég, hogy az iPhone-értékesítéseken belül mekkora a kínai súly. A harmadik negyedévben mindenesetre a kínai bevételek nem nőttek a megelőző negyedévhez képest, de érdemes hozzátenni, hogy az iPhone 5 csak a negyedik negyedévben érkezett meg a kínai piacra. A China Mobile-lal kötendő partnerség kulcsfontosságú az értékesítések növelésében. (Más a helyzet a táblagépek piacán, ott egyelőre tényleg az Apple a király).

Osztalékra hajtanak az alapkezelők

A második magyarázat szerint a nagy intézményi befektetők az év végéhez közeledve elfordulnak az Apple-tő, és a rendkívüli, előrehozott vagy megemelt osztalékot fizető részvényeket keresik. Az egyre inkább fenyegető költségvetési szakadék részeként ugyanis drasztikusan, 15 százalékról 40 százalékra emelkedhet az osztalékadó, így számos vállalat próbál azzal "kedveskedni" a befektetőknek, hogy még idén, a kedvezőbb adózási feltételek mellett fizet ki minél nagyobb osztalékot.

Az Apple ugyan hosszú idő után idén először elkezdett negyedéves osztalékot fizetni, de a 2,65 dolláros osztalék mértéke elhanyagolható az árfolyamhoz képest. A nagy intézményi befektetők ugyanakkor a saját éves teljesítményük kozmetikázására is használhatják a hirtelen nagy osztalékot fizető részvényeket, így átpártolnak például az Oracle-höz vagy a Wynn Resorthoz. Az Apple egyre gyengébb növekedési kilátásai miatt egyébként is megérhetett a helyzet a profit realizálására, így elképzelhető, hogy a portfóliókban az osztalékrészvények veszik át az Apple helyét, legalábbis átmentileg, ami szintén eladási nyomást okoz a piacon.

Megvolt a korrekció, brutális esés indult

A technikai kép alapján is épp "ideje volt", hogy vége szakadjon az Apple kéthetes menetelésének. Az árfolyam fontos ellenállásokhoz érkezett, a 600 dolláros lélektani szintet nem is tudta átlépni, miközben a 200 napos mozgóátlag és a közeledő 50 napos mozgóátlag is lefelé nyomta az árfolyamot. Az elmúlt három nap folyamatosan csökkenő gyertyái között ráadásul kis rések is feltűntek, a formáció pedig nagyon hasonlít a japán gyertyaalakzatok közül a három fekete holló nevet viselő, negatív formációra.

Apple (Nasdaq, napi)

Az MACD indikátor is eladási jelzést készül adni, miközben az 50 napos mozgóátlag felülről metszheti akár már a mai kereskedés során a 200 napos mozgóátlagot. Ezt a jelenséget némi túlzással "halálkeresztnek" szokták nevezni, és sokszor tartós trendfordulót jelez. Érdemes hozzátenni, hogy az Apple grafikonján 2000 óta hat esetben jelent meg ilyen alakzat, és ebből csak háromszor esett tovább az árfolyam számottevő mértékben.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.



Tankönyvek lapjaira kívánkozik, hogy az Apple a november második felében mutatott felpattanásával a Fibonacci-szintek szerint is szinte tökéletes korrekcióját valósította meg a megelőző meredek esésnek. A 700 dollár feletti történelmi csúcs és az 525 dolláros mélypont (a napon belüli leszúrást nem számítva) közötti szakasznak éppen a 38,2 százalékos, nevezetes Fibo-szintjéig emelkedett az árfolyam, és innen indult meg ismét lefelé. (A Fibonacci-szintekről lásd keretes írásunkat).

Apple (Nasdaq, napi)

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3, 5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.



Ha hátrébb lépünk, akkor is negatív kép fogad bennünket. A heti grafikonon egy úgynevezett "bump'n'run" ("felpattanás és rohanás") alakzat rajzolódik ki. Ennek a lényege, hogy az árfolyam a 2009-es mélypont óta békés, töretlen emelkedő trendben mozgott, amitől viszont 2012 elején elszakadt, és sokkal nyaktörőbb emelkedésbe kezdett (az év elejétől duplázott az árfolyam a szeptemberi csúcsig).

Ez azonban nem tarthat a végtelenségig, így az leforduló árfolyam megtörte a rövidebb távú trendet, amire a negatív divergencia is figyelmeztetett (erre korábbi elemzésünkben felhívtuk a figyelmet). Ez a jelenség ugyanakkor sokszor a "fő" emelkedő trend letörését is magával hozza, bár erről jelenleg még nagyon korai beszélni. Az mindenesetre nagyon valószínű, hogy az Apple beesik 500 dollár alá, és eljut legalább a fő emelkedő trendvonalhoz 450-460 dollár környékén.

Apple (Nasdaq, heti)

A hangulatot és a grafikont látva nem tartjuk kizártnak, hogy 2013-ban még 400 dollár közelében is megfordulhat az Apple, bár a társaság életében addig annyi jelentős fordulat jöhet, ami teljesen átrajzolhatja a képet, hogy kár lenne lecövekelni ennyire borúlátó vizíók mellet. Rövid távon az 500 dollár környékén húzódó támasz ereje a lényeges, ha ezt letöri az árfolyam, akkor viszont tényleg jelentős mélységek nyílnak meg előtte.