Ezek a guruk kedvenc befektetései

Vágólapra másolva!
Közzétették 13F jelentéseiket a világ legnagyobb hedge fundjai, melyekből kiderül, milyen befektetésekben gondolkodnak a hatalmas méretű alapok. A riport alapján a befektetők betekintést nyerhetnek abba, hogy a milliárdos menedzserek mely részvényektől várnak kiemelkedő teljesítményt. A harmadik negyedévben a legkedveltebb papírok között olyan nagyágyúkat találhatunk, mint a Yahoo, a Facebook, a General Motors, az AIG és a Priceline.
Vágólapra másolva!

A hedge fundokra leginkább jellemző tényezők: aktívan kezelik portfóliójukat, így az átlagosnál magasabb hozamokat céloznak meg befektetéseikkel. Emellett pedig óriási méretű pozíciókkal akár jelentős mértékben is el tudják téríteni az árfolyamokat a nekik kedvező irányba.

Éppen ezért kiemelt figyelem övezi az alapkezelők minden lépését. Vegyünk egy egyszerű, mindennapi példát: amikor egy nagyobb hedge fund guru nyilatkozik valamilyen befektetésről, a nagy- és kisbefektetők szeme egyaránt rászegeződik, remélve, hogy részesei lehetnek a "hedge fund mágiának".

Pontosan ez történt a legutóbbi esteben, amikor a legalább 100 millió dollárt kezelő alapok publikálták negyedéves 13F nevű jelentésüket az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) felé. Ez a riport értékes információkat tartalmaz, ugyanis betekintést enged a hedge fundok portfóliójába, és kiderül belőle, hogyan gondolkodnak a nagyobb alapok a különböző cégekről, befektetésekről.

Mi az a hedge fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti hedge fund kifejezés szerepel.

A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.



Lássuk, mely részvények kerültek a kedvencek listájára a július-szeptemberi időszak során:

1. Yahoo

Mióta elcsábították Marissa Mayert a Google-tól, nagy fordulatot vett a cég. Az új vezérigazgató minden kétséget kizárólag hatalmas fogás volt, és vele együtt a Google-nél már jól bevált növekedési stratégiák is megérkeztek a Yahoo-hoz. Emiatt kiemelt figyelemmel követik a hedge fundok a társaság részvényeit, amikből David Einhorn, a Greenlight Capital multimilliárdos menedzsere a harmadik negyedévben be is zsákolt 5 millió darabot 14,65-16,23 dollár közötti árfolyamon.

Yahoo (Nasdaq)

Forrás: [origo]

2. Facebook

A közösségi oldal papírjai szintén kedveltek a hedge fundok körében, különösen a Charles Coleman által irányított Tiger Global Managementnél. Coleman még a Facebook nyilvános rézsvénykibocsátása előtt vásárolt a Facebook részvényekből diszkontáron, melyek egyharmadán 715 millió dolláros profittal adott túl később. Legutóbb pedig a meglévő 2 millió darabos részvénypakkja mellé további 9 millió darabot vásárolt.

Facebook (Nasdaq)

3. General Motors

Warren Buffet-et sokan a modern világ legnagyobb befektetőjének tekinti, aki több mint 50 milliárd dolláros vagyont halmozott fel olyan blue-chipekbe invesztálással, mint a Coca-Cola vagy a General Electric. Az általa vezetett alapjának legutóbbi 13F riportja szerint 50 százalékkal, 15 millió darabra növelte az általa tartott General Motors részvények számát. Mellette David Tepper, a Forbes magazin idei listája szerint az 59. leggazdagabb ember a világon is már 6 milliós pakettel rendelkezik az autógyártó cégben.

General Motors (NYSE)

4. American International Group

A biztosítótársaság az egyik legellentmondásosabb csoport volt a 2008-as válság idején, amikor 182 milliárd dolláros kormányzati segélycsomagot kaptak, hogy elkerüljék a csődöt. Mára viszont jelentős nyereségeket tudnak termelni, ami a hedge fundok figyelmét is ráirányította. Soros György, a Quantum alap veterán legendája 15 millió darab AIG részvényt vett a harmadik negyedévben, amivel a legnagyobb tulajdonossá vált a cégben.

AIG (NYSE)

5. Priceline.com

Az online utazási iroda papírjai több mint 55 százalékot drágultak az elmúlt két évben, de a hedge fundok további teret látnak felfelé, mivel a Lone Pine Capital milliárdos menedzsere, Stephen Mandel 26 százalékkal, 1,4 millió darabra növelte kitettségét a cégben az elmúlt negyedévben. Az alap így már 850 millió dollár értékben rendelkezik Priceline részvényekkel, amivel a legnagyobb tulajdonossá váltak.

Priceline (Nasdaq)

A hedge fundok sem tévedhetetlenek

Arra fontos felhívni a figyelmet, hogy ezek a papírok nem tekinthetők befektetési ajánlásnak, és nagyon kockázatosak lehetnek, ami miatt senkinek sem tanácsolt, hogy az írás alapján hozza meg döntéseit. A hedge fundok sem tévedhetetlenek, amit jól bizonyít az általuk legnagyobb pozíciókban tartott Apple részvények 13 százalékos mélyrepülése is. Az alapok portfólióinak lemásolása nem garantálja a biztos sikert, csupán remek lehetőséget ad, hogy azok úgy nézzenek ki, mint egy hedge-fund milliárdosé.

Apple árfolyamának az alakulása (Nasdaq, USD)

Forrás: [origo]