Elbocsátásokra készül a Deutsche Telekom

Vágólapra másolva!
Létszámleépítést fontolgat a Deutsche Telekom a profitabilitás javítása érdekében - értesült a Bloomberg, magát meg nem nevezni kívánó forrásokból. Jelenleg 12 ezer pozíció szükségességét vizsgálja a vállalat Németországban és a szolgáltatói egységekben.
Vágólapra másolva!

A hírportál értesülései szerint a vállalat azokat a pozíciókat vizsgálja, amelyek bizonyos belső kontroll funkciókat végeznek a cégnél. Összesen 12 ezer állás szükségességét veszik górcső alá Németországban, melyen túl jövőre újabb költségtakarékossági intézkedések jöhetnek. A vállalat a belső leépítések mellett külső szolgáltatói szerződéseinek racionalizálását is tervezi, melyek az idei évben 100 millió eurós nagyságrendű takarékosságot jelenthettek volna a T-Systems vállalati divíziójában. Az intézkedéseket a mai piaczárást követő stratégiai prezentáció keretében oszthatja majd meg a vállalat az elemzőkkel.

A telekomcég Németországban 125 ezer embert foglakoztat, vagyis a most vizsgálat alatt álló helyek az összlétszám tíz százalékára rúgnak. A DT takarékossági intézkedései persze nem most kezdődnek, hiszen az év korábbi részében már bejelentették, hogy a bonni egységben 2015-ig 1300 munkavállalótól megválnak, ami az ottani összlétszám 40 százalékát érinti.

Miért teszi ezt a DT?

A létszámleépítések oka igen egyszerű: a Deutsche Telekom szeretne javítani profitabilitásán. Bár az idei évre vonatkozóan a vállalat még tarthatónak véli a papíronkénti 70 centes osztalékot, a piaci szereplők a 2013-ra és 2014-re már csupán 60 centes kifizetést valószínűsítenek.

A létszámleépítések mellett talán azért is dönthet majd a vállalat, mert miközben egy ember 249 ezer eurónyi bevételt generál a cégnél, addig a nyugat-európai szektortársaknál ennél jóval magasabb, 359 ezer eurós bevétel adódik. Nem szabad azt sem elfeledni, hogy a szegmensben már több szereplő is végrehajtott elbocsátásokat.

A Deutsche Telekom árfolyamának alakulása (EUR)