Az árupiacok is kivárnak

Vágólapra másolva!
A részvénypiacok is minimális mozgásokat produkálnak, az áruk esetében sem érkeznek piacmozgató hírek. A dollár nem gyengült tovább, a kivárás jellemző minden piacon. A következő piacmozgató momentum a holnap megjelenő non-farm payroll adat lehet. A minden hónap első péntekén megjelenő szám bír az egyik legnagyobb piacmozgató hatással évek óta.  
Vágólapra másolva!

Hiába támadt fel az arany a tegnap hajnali ázsiai kereskedésben, a legnagyobb forgalmat produkáló amerikai nyílt kikiáltásos szakaszban ismét mínuszba fordult, a ma délelőtti 1693 dolláros szint már csak 10 dollárra van a kritikus támaszoktól. A dollár gyengülése is megtorpanni látszik, az 1,3 EUR/USD alatti kurzus esetén várható az arany letörése is.

Nem segítette az árfolyamot az sem, hogy a Goldman Sachs lejjebb vágta az arany rövid és középtávú árelőrejelzését. Bár még mindegyik szám magasabb értéket mutat a jelenlegi szintnél, mégis érdekes a cég várakozásainak időben csökkenő tendenciája: 3, 6, és 12 hónapra 1825, 1805 és 1800 dollár, míg 2014-re csupán 1750 dollár. Az indoklásban a Goldman Sachs az amerikai gazdaság javulásával magyarázza a csökkenő tendenciát, mivel a monetáris politika szigorodása és a kamatkörnyezet emelkedése kísérheti a növekedést.

Az arany árfolyamának az alakulása (USD/uncia)

Forrás: [origo]

A romló hangulat rányomta bélyegét a kőolaj kereskedésre is, az árfolyam 88 dollár körül mozog ma délelőtt. Az elmúlt hetek meglehetősen őrült időjárási libikókája megint szélsőséges ármozgást produkált a földgáz piacán: 4 százalékot rohant felfelé egyetlen nap alatt.

A gabonák enyhe pluszai közül kiemelkedik a szójabab teljesítménye: a közel két százalékos emelkedés négy hetes csúcsra repítette az árát. Az elmúlt napok esőzései tovább késleltetik az argentin vetési munkálatokat, ugyanezek az aggodalmak a hét végére várható brazíliai viharok hatásával kapcsolatban is.

Hat-hetes csúcsra segítette a réz árfolyamát a Kínai Kommunista párt vezetőjének, XI Jinping-nek a nyilatkozata, amely tovább fűtötte a nagyszabású gazdaságösztönző lépések bevezetésébe vetett hitet a világ rézfelhasználásának 40 százalékát adó országában. A pártvezető kijelentette, hogy az új vezetés nemcsak folytatja, hanem tovább erősíti a fiskális és monetáris gazdaságösztönző politikáját.

Az előző nap és az egész év nagy brazil vesztesei korrigálni tudtak, mind a kávé, mind a cukor emelkedni tudott. Jól teljesített a gyapot is, negyed százalékot adott hozzá az elmúlt egy hónap összesen 8 százalékos emelkedéséhez.

A réz árfolyamának az alakulása (USD/font)

Forrás: [origo]

A gyapot árfolyamának az alakulása (USD/font)

Forrás: [origo]