Vágólapra másolva!
Enyhén pozitív hangulatban zajlott tegnap az amerikai kereskedés, melyet Barack Obama nyilatkozata alapozhatott meg. Az amerikai elnök ugyanis elmondta, egy héten belül meg lehet a megállapodás a fiscal cliff ügyében, ha a republikánusok engednek a vitatott adókérdésekben. Az Apple-nek viszont nem volt jó napja, jelentős zuhanáson ment keresztül, magával rántva a Nasdaq-ot is. Ázsiában a Nikkei kivételével nem mutatnak nagyobb elmozdulást a főbb részvényindexek, ahol a japán index kiemelkedően teljesít, és már nyolc hónapos csúcsa körül mozog. Jó teljesítménye az európai tőzsdékre is kihathat, ahol a határidős indexek alapján 0,1-0,2 százalékos emelkedéssel indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

Újra csúcsközelben a Nikkei

A Nikkei kivételével vegyesen mozognak ma az ázsiai részvényindexek a viszonylag pozitív befektetői hangulatban, ahol a kínai Shanghai Composite megpihenni látszik a tegnapi nagyobb erősödése után. Szerdán ugyanis 3 százalékos emelkedésével elrugaszkodott több éves mélypontjáról a kínai benchmark, és ezt a szárnyalást korrigálhatja ma.

A dél-koreai Kospit a harmadik negyedéves GDP adat húzhatja vissza, melyet lefelé módosítottak. Az előző olvasat alapján 0,2 százalék volt a negyedéves szintű növekedés, az új adat szerint viszont csak 0,1 százalék.

Forrás: [origo]

A japán index kiemelkedik régiós társai közül 0,8 százalékos emelkedésével, amit továbbra is a gyenge yen, valamint a közelgő választások segíthetnek. A gyenge valuta ugyanis az exportáló vállalatok eredményességét segítheti, míg a piaci szereplők arra számítanak, hogy az új kormány erőteljes hatással lesz a Bank of Japan-ra, hogy az gazdasági élénkítő programokba kezdjen. A Nikkei már nyolc hónapos csúcsa közelében tartózkodik, és jó esély van a további emelkedésekre is.

Nikkei 225 index értékének az alakulása (pont)

Forrás: [origo]

Nyakló nélkül zuhant az Apple

Alapvetően kedvező volt a piaci hangulat az amerikai tőzsdéken, ahol a Dow Jones és az S&P 500 erősödni tudott. A Nasdaq viszont jelentősen lemaradt társaitól, mivel az index legnagyobb komponense, az Apple tetemes veszteségeket halmozott fel.

Apple árfolyamának alakulása (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A befektetők jó kedvét Barack Obama nyilatkozata hozhatta meg, aki elmondta, ha sikerül megegyezésre jutni a republikánusokkal a vitatott adókérdésekben, egy héten belül meg lehet a megállapodás a fiscal cliff ügyében.

A piacot nem nagyon mozgatta meg az ADP foglalkoztatottsági adat, mely a vártnál kissé gyengébben alakult. Novemberben ugyanis 118 ezer fővel több embernek volt munkája októberhez képest, az elemzők viszont 125 ezer fős adatot vártak.

Ma nem számíthatunk sok makroadatra a tengerentúlról, egyedül a heti friss munkanélküli segélykérelmek számai lehetnek érdekesebbek, melyre 380 ezer fős értéket várnak a szakértők.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektoraiból tízből hét volt képes bővülésre, ahol a legjobban a közmű és pénzügyi vállalatok papírjai teljesítettek. Az utóbbiak többek között a Citigroup lendületes emelkedésének köszönhetik jó teljesítményüket, a bank ugyanis 6,3 százalékot szárnyalt miután bejelentették, 11 ezer embert bocsát el a cég, hogy évi 1 milliárd dollárt tudjon megspórolni.

A jó hangulatban a Bank of America 5,5 százalékot, a JP Morgan 1,5 százalékot, a Morgan Stanley pedig 2,2 százalékot tudott emelkedni.

Ezzel szemben nem volt jó napjuk a technológiai papíroknak, mivel a szektorban legnagyobb hányaddal rendelkező Apple 6,4 százalékot zuhant, melyben a Forbes szerint adózási kérdéseknek, és a Nokia kínai előretörésének lehet szerepe.

A szektortársak közül a Hewlett-Packard veszített nagyobb előnyéből a zárásra, és 2,1 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Ezzel szemben a Yahoo 0,2 százalékot, a Google 0,5 százalékot gyengült, míg a Nasdaq 100 indexbe bekerülő Facebook 0,9 százalékot tudott erősödni.

A tegnapelőtti kötvénykibocsátások után nem kedvelték meg a befektetők az Intel papírjait, melyek 0,6 százalékot vesztettek értékükből.

Forrás: [origo]

További vállalati hír, hogy megemelte a negyedik negyedéves árbevétel várakozásának alsó sávját a Broadcom (NYSE). A chipgyártó 2-2,1 milliárd dollárra számít, miközben korábban csak 1,95-2,1 milliárd dollárt prognosztizáltak. A piac viszont 2,04 milliárd dollárt várt, amire 0,3 százalékos gyengüléssel reagált a részvény.