Vágólapra másolva!
Újra a mínuszok halmozását kezdte el a BUX, mely a MOL és a Magyar Telekom mélyrepülése miatt mutat gyengülést. A telekomcég papírjai tovább esnek történelmi mélypontjukról, és már a 375 forintos szintnél forognak. Európában óvatos pluszokat lehet látni a jegybanki ülések előtt, ahol nem várható kamatcsökkentés. Érdemes lesz figyelni Mario Draghi szavaira is, bár újdonságot valószínűleg nem fog mondani az EKB elnöke.
Vágólapra másolva!

Egyre mélyebben a Magyar Telekom

Folytatja tegnapi lemaradását a magyar részvényindex, mely ma sem tud csatlakozni régiós társaihoz egyelőre, és 0,5 százalékos mínusszal indította a napot.

Forrás: [origo]

A BUX teljesítményét többek között a MOL és a Magyar Telekom húzza lejjeb, az olajpapír már 1 százalékos mínuszt szedett össze nyitás után. Az olajtársaság leánya, a Slovnaft egyébként megállapodást írt alá a Transpetrol olajszállító céggel, hogy a Magyarországot Szlovákiával összekötő Barátság 1 kőolajvezetéket felújítsák és megnöveljék a szállítókapacitását - mondta el az MTI-nek, a Slovnaft külkapcsolatokért felelős részlegének munkatársa. A projekt beruházási igénye 60 millió euró.

A Magyar Telekom pedig nem tud felállni történelmi mélypontjáról, és a rosszabb hangulatban nagy forgalom mellett tovább esett, újabb 1,3 százalékot veszítve értékéből. A részvények árfolyama a 375 forintos szintnél mozog.

Az OTP 0,4 százalékos pluszban tanyázik, amivel éppen hogy a 4000 forintos szint felett található.

A Richter egyelőre nem mutat nagyobb elmozdulást, és 0,2 százalékos pluszban mozog. A másik gyógyszergyártó, az Egis viszont már 0,5 százalékot drágult.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star is mínuszban nyitott, és már 0,5 százalékkal került lejjebb az árfolyama. Az alternatiív energiaszolgáltató csak részben tartja sikeresnek a tegnapi kötvényvisszavásárlásokat, ahol az előzetesen tervezett 7000 darabhoz képest "csak" 5201 kötvényt vásárolt vissza a társaság.

Rajta kívül a Plotinus is lefelé vette az irányt, miután kiderült, hogy cég egy részvényre jutó saját tőkéje viszont jelentőset zuhant a vállalat ma reggeli közleménye alapján.

Fontos hír, hogy Magyarorzságra érkezett a Fitsch, hogy tárgyalásokat folytasson az MNB, az NGM és egyéb intézmények képviselőivel hazánk adósminősítésének felülvizsgálata során - írja a Magyar Hírlap. Legutóbb az S&P minősítette le hazánkat, míg a Moody's tájékoztatása szerint idén már nem nyúl a magyar besoroláshoz.

A forint kissé erősödni tudott reggel a főbb devizákkal szemben az elmúlt napok nagyobb gyengülései után. Az euró/forint kurzusa viszont még így is kéthetes mélyponjtán mozog a hazai fizetőeszköz szempontjából. Egy dollárért 216,7 forintot, egy svácji frankért pedig 233,9 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nincs nagy mozgás Európában, a KBC-vel együtt esik a BEL20

Óvatos pluszban nyitottak az európai tőzsdék a tegnapi kisebb emelkedések után, ahol a befektetők a közelgő jegybanki kamatdöntő ülésekre várhatnak. Az ECB és az angol jegybank is kamatdöntő ülést tart ma, ahol nem várható kamatcsökkentés az elemzők szerint. Az eurózónában 0,75 százalék, míg a fontot használó országokban 0,5 százalék maradhat az alapkamat.

A figyelem minden bizonnyal Mario Draghira szegeződhet majd, aki továbbra is a központi bank kötvény vásárlási programját erősítheti meg ösztönző intézkedésként. Új bejelentésre nem valószínű, hogy sor kerül. Ezen kívül a borongós gazdasági kilátásokról is említést tehet, amire változatlanul nem mutatkoznak a javulás jelei. Ezt mutatja, hogy a mai makroadatok szerint 0,6 százalékos lehet az eurózóna visszaesése a harmadik negyedévben éves alapon. Ezen kívül Németországból a gyáripari megrendelések októberi alakulása is publikálásra kerül.

A görög leminősítés híre egyelőre nem okozott nagyobb rossz kedvet, az S&P ugyanis "CCC" kategóriából" szelektív csőd kategóriába sorolta vissza Görögország adósbesorolását azzal indokolva a döntést, hogy a héten bejelentett kötvény visszavásárlást adósság átütemezésnek tekinti.

A magyar piachoz hasonlóan jelentősen lemaradt régiós társaitól a belga BEL 20 index, melyet a KBC Group 3,3 százalékos zuhanása húz lejjebb. Rajta kívül az olasz FTSE/MIB is a negatív tartományban található, főleg a Saipem SpA mélyrepülése miatt, ami már 11,7 százalékot vesztett értékéből.

Forrás: [origo]

A DAX-ot a létszámleépítésekre készülő Deutsche Telekom 1,1 százalékos mínusza húzza vissza. A BMW viszont tovább emelkedik, és már 0,8 százalékos pluszban található. Technikai elemzés szempontjából az autógyártó részvényei további emelkedések elé nézhetnek.

A Deutsche Bank is jól mozog, 0,6 százalékot drágult annak ellenére, hogy olyan gyanúsítások láttak napvilágot, hogy a cég a 2008-as nettó veszteségének többszörösét szenvedte volna el, ha szabályszerűen tarja nyilván hatalmas derivatív pozícióit.

A francia CAC 40-et többek között az EADS emelkedése húzza feljebb. A légiipari társaság 6,5 százalékot erősödött, miután kiderült, megválna tőle a német autógyártó óriás, a Daimler, mely 1,66 milliárd euróért adná el részvénypakettjét.

EADS árfolyamának az alakulása (Euronext Paris)

Forrás: [origo]