Óriási veszteségeket rejtett el a Deutsche Bank

Vágólapra másolva!
Napvilágot láttak azok a gyanúsítások, amelyek szerint a Deutsche Bank a 2008-as nettó veszteségének többszörösét szenvedte volna el, ha szabályszerűen tarja nyilván hatalmas derivatív pozícióit. A bank tagadja a vádakat.
Vágólapra másolva!

12 milliárd dollárnyi veszteséget rejtett el a könyveiben a Deutsche Bank a válság legsúlyosabb időszaka alatt, így tudta átvészelni a krízist állami mentőöv nélkül - állította a bank három dolgozója az amerikai pénzügyi felügyelethez (SEC) beadott panaszában. A gyanú szerint a bank tévesen értékelt hatalmas derivatív pozíciókat - írja a Financial Times.

Ha a bank szabályszerűen számolja el a piaci értéken 130 milliárd dolláros pozíciókat, akkor a tőkéje kritikus szintek alá csökkenhetett volna, így állami segítségre szorult volna számos más nagy európai bankhoz hasonlóan. A pozíciókat kezelő szenior traderek állítólag a feletteseik beleegyezésével elmulasztották az egyébként kötelező piaci értékelést, és ezzel tévesen állították be a pozíciókra kötött biztosítások értékét is. A 12 milliárd dolláros buktával a 2008-ban elszenvedett 4 milliárd eurós veszteség többszörösét kellett volna elszámolnia a banknak.

A három gyanúsítás ugyan nem új keletű, a banktól elbocsátott dolgozók különböző időpontokban nyújtották be őket 2010 és 2011 során, de a gyanúsítások tartalma most került nyilvánosságra. Kettejük a bank kockázatkezelési részlegén dolgoztak, a harmadik pedig szenior trader volt. Utóbbit egyébként gyanúsan a kérdéses pozíciók vizsgálata miatt távolította el a bank 2009 őszén, az ügy tehát nem most pattant ki.

A Deutsche Bank a most felszínre került részletekre közleménnyel reagált, amiben kiemelte, hogy az ügy már több éves, és szigorú belső vizsgálatokat indított, aminek az eredményeképpen tisztázták a vádakat. A bank álláspontja szerint az SEC-hez forduló alkalmazottak nem is ismerhették közvetlenül ezeket az ügyleteket, így a vádaskodás is alaptalan.

Deutsche Bank (Xetra)