Az egész város ebben bízott, de hiába

Flextronics gyárbezárás elbocsátás Zalaegerszeg
Vágólapra másolva!
Megyeszerte nem látnak olyan céget a zalaegerszegi Flextronics-gyárból elbocsátottak, amelynél esélyük lehetne tömegesen elhelyezkedni. A leépítés senkit sem ért teljesen váratlanul, mégis alig hitték el a dolgozók, hogy ez bekövetkezhet. A helyiek a várost is féltik a következményektől.
Vágólapra másolva!

"Azt hiszem, hamarosan több lesz a hajléktalan a városban" - mondta az [origo] riporterének egy zalaegerszegi halászcsárda pincérnője arra a kérdésre, szerinte mi lesz a hatása a Flextronics múlt héten bejelentett elbocsátásának. "Ezeregyszáz új munkanélküli, az rengeteg. Nekem is van ismerősöm, aki nem tudja, mihez kezd most. És az is fix, hogy hozzánk is kevesebben jönnek majd be" - tette hozzá.

Múlt pénteken jelentette be a Zala megyei munkaügyi hivatal, hogy a szingapúri központú, Magyarországon több dunántúli városban is jelen lévő Flextronics Zalaegerszegen megválik 1100 alkalmazottjától. A megye legnagyobb munkáltatója 850 fizikai és 150 szellemi dolgozót tesz az utcára a jövő év elején.

"A legtöbb embernek ma már nem kellett dolgoznia, én is csak a karácsonyi csomagért jöttem be. A szakszervezettől kaptam, a cég már évek óta nem ad semmit karácsonyra" - mutatta a tartós élelmiszerekkel és tisztálkodószerekkel megrakott táskát a gyártól egy közeli falu felé vezető bekötőúton egy ötven év körüli férfi. Katona Csaba 12 évet dolgozott a cégnél, csütörtökön neki is megmondták, hogy mennie kell.

Ötven fölött hová menjen az ember?

"Lehetett ezt sejteni, beszélték már egy ideje. Bár régen mindig úgy volt, hogy nyáron küldtek el embereket, és ősszel vettek fel, az ünnepek előtti forgalomnövekedés miatt" - idézte fel. "Az a baj, hogy nincs erre olyan vállalat, amely felszívná a munkaerőt. A munkaügyi hivatal próbál segíteni, szervez angol, német nyelvtanfolyamot, de 50 fölött hova menjen az ember?" - tette fel a kérdést. A megyében valóban nincsenek nagy foglalkoztatók, a KSH adatai szerint mindössze 21 olyan vállalkozás van, amely 250 főnél több dolgozót alkalmaz.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szakszervezeti csomag karácsonyra

Kedd délelőtt a cég mindkét zalaegerszegi telephelyén tele volt a parkoló, mintha rendben folyna még a munka odabenn. "A számítógép- és autóalkatrészeket gyártó üzemben minden megy tovább, de innen gyakorlatilag mindenkit kirúgnak, ma csak azért rendelték be az embereket, hogy a papírmunkát elintézzék" - mutatott a legnagyobb gyártócsarnokra egy autója felé igyekező férfi.

"Valóban pletykálták már nyár óta a bezárást, de senki sem akarta elhinni, hogy egy ekkora cég ide jut. Szerettek itt dolgozni az emberek, jó munkahelynek számít a Flex, a körülmények kiválóak, persze a fizetés lehetett volna kicsit több. Fogalmam sincs, hol fogok elhelyezkedni, hasonló munkáltató nem nagyon van a környéken" - mondta a három éve a cégnél dolgozó karbantartó, árnyalva a Tudatos Vásárlók Egyesületének hétfőn megjelent tanulmányát, amelyben kifejezetten rossz körülményeket biztosító munkahelyként írták le a gyárat.

Volt, nincs megrendelés

Azt, hogy a legnagyobb gyártócsarnok megrendelés híján előbb-utóbb bezár, több megkérdezett alkalmazott is megerősítette. Szerettük volna erről a közleményekben nem említett körülményről megszólaltatni a cég kommunikációs feladatokat ellátó igazgatóját, de megkeresésünkre azt írta, az elbocsátásokkal kapcsolatban nem tud nyilatkozni.

A nagy üzemcsarnokban ismert mobiltelefon-márkák készülékeit állították elő, bérgyártásban. "A mobilpiac hektikussága miatt erre a részlegre korábban is jellemző volt a gyakori létszámingadozás, igazodva az éppen befutó megrendelésekhez. Most nem történt más, mint hogy elfogyott a megrendelés az adott készüléktípusokra" - magyarázta kérdésünkre a zalaegerszegi Flextronics egy korábbi hr-es munkatársa.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Régebben ilyenkor volt felvétel

Na, nem Zalában

"A bérgyártás sajnos a világon mindenütt ezzel jár. Hiába stabil globálisan a vállalat, ha egy terméket nem rendelnek tovább, az azt gyártó egységét kénytelen leépíteni" - tárta szét a kezét egy szintén a parkolóban megszólított fiatal mérnök. "Én is elvesztettem az állásomat, de nem panaszkodom, mérnöki végzettséggel és tapasztalattal nyilván könnyebben találok majd újat, mint az itt dolgozók többsége. Na, nem Zalában, de talán Vas megyében igen, ott több termelő cég akad. Az itteni foglalkoztatási helyzetre jellemző, hogy nálunk diplomások vállaltak összeszerelői állást".

A harmincéves férfi szerint a város több szempontból is meg fogja érezni a változást. "Ha külföldi vezetők vagy partnerek érkeztek ide, Zalaegerszeg legjobb szállodájában laktak. Az ipari parkhoz mindennap kijáró dolgozók a Zala Volán buszait használták. És még sorolhatnám" - írta le, hogy honnan fognak hiányozni az elköltött forintok.

"Én csak népirtásnak hívom ezt" - legyintett a parkolóban álló, mozgóboltként üzemelő furgon vezetője is a leépítésre utalva. "Korábban reggelente 140-150 vásárlóm volt egy óra alatt, és délután is még 100. Ma már reggel csak 40-en, délután 20-an jöttek. Így már nem éri meg idejönni".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az egész megye legnagyobb foglalkoztatója a cég

A történtek tovagyűrűző hatásaitól tart a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZMKIK). "A helyi beszállítókat nem érinti olyan nagy mértékben a Flextronics tevékenységének visszafogása, mert a vállalat főleg külföldről szerezte be az alapanyagot. Tíz-húsz fuvarozással, őrzéssel, csomagolóanyag-gyártással foglalkozó vállalkozás lehet érintett. A vásárlóerő gyengülése viszont biztosan jelentkezni fog a szolgáltatóknál. Ráadásul sok mérnök szakember marad munka nélkül, és ha ők elmennek innen, nem biztos, hogy egykönnyen visszajönnek, ha lenne is később betelepülő cég" - magyarázta érdeklődésünkre Mazzag Ferenc, a ZMKIK elnöke.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptemberben publikált legfrissebb megyei munkaerő-piaci felmérése szerint Zalában a 15-74 éves népesség munkanélküliségi rátája az országos átlagnál valamivel jobb, 10,4 százalékos volt, 13,6 ezren voltak állás nélkül a közmunkásokat nem számítva. A feldolgozóipar a legnagyobb foglalkoztató a megyében, az állásban lévők negyedét alkalmazta a KSH felmérése idején. Csak a gépiparban 4,5 ezer fő dolgozott, de éves összehasonlításban itt is csökkent a létszám. A számokból látható, hogy 1100 új munkanélküli valóban sokat ront a helyzeten.

Most már üres a csarnok

Délután kettőkor kezdtek kifelé szállingózni azok az alkalmazottak, akikkel még nem közölte a Flextronics, hogy nincs rájuk többé szükség. Ők is szívesen beszéltek a történtekről, csak azt kérték, hogy ne fotózzuk őket. "Valaha nyolcezren dolgoztak itt, most már üres a csarnok. Mindenkit meglepett, ami történt. Nekem még nem szóltak, de december 15-éig még bármi lehet, addig minden érintettnek megmondják. Fel vagyok rá készülve, de hogy mi lesz, ha elküldenek, azt nem tudom" - mondta egy középkorú nő a buszmegállóban.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Valaha nyolcezren dolgoztak itt

"Mi még itt vagyunk, de nyilván ideiglenesen. Az év végéig leáll a gyártás a csarnokban, csak a logisztikai munka marad" - mondta négy, szintén a buszra váró fiatalember. Már az év eleje óta számítottak a bejelentésre, "az is csoda, hogy eddig késett". "Azért amíg ki nem rúgnak, nem keresünk munkát. Pedig volt, aki elébe ment az elbocsátásnak, keresett, és talált is" - jegyezte meg egyikük. "Az egész város ebben a cégben bízott, de hiába. Nincs hasonló munkahely a megyében, csak kisebb vállalkozások. Egész Zala megérzi ezt, miután az utóbbi tíz évben több nagy munkáltató is kivonult" - mondta másikuk. Szerinte elvileg van ugyan remény, hogy később újra beindítja a gyártást a Flextronics, de az "a döntés után még legalább fél év".