Vágólapra másolva!
Kezdenek veszíteni előnyükből az európai részvényindexek a délelőtt publikált makroadatok után, miután azok továbbra is az eurózóna válságát vetítik előre. A spanyol kötvényaukció sem hozott kitörő örömet a piacokra, és az IBEX már nagyon enyhe mínuszban található. Itthon a BUX szintén visszafordult a nyitás utáni nagyobb pluszokból, bár a régiós piacokra egyelőre nem nagyon hat a hangulatromlás.
Vágólapra másolva!

Kezd lemaradni a BUX

Kissé elgyengült a hazai részvényindex az európai piacokkal együtt, a BUX már csak 0,2 százalékos pluszban tanyázik, amivel kissé leszakadt régiós társaitól. Az osztrák piac egyedüli kivételként növelni tudta előnyét, melyet többek között az Erste Group Bank 1,6 százalékos emelkedése húz feljebb.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A BUX rosszabb teljesítményében a főbb papírok hanyatlása játszik szerepet, azokon belül is az OTP és a Richter veszített sokat előnyéből.A bankpapír ugyanis már kerek zéróban, tegnapi záróárfolyamán forog, bár még mindig a 4000 forintos szint felett található.

A Richter már a negatív tartományban mozog, és a 36 ezer forint körüli támaszában bízhat. A másik gyógyszergyártó, az Egis tegnapi záróárfolyamához képest nem mutat elmozdulást.

Egyedüli kivételként a MOL tartja 0,7 százalék körüli erősödését, amivel tegnapi gyengülését korrigálhatja.

A Magyar Telekomon nem sokat segít 0,5 százalékos emelkedése, a papír változatlanul történelmi mélypontja körül mocorog.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kisebb társaságok részvényei közül az E-Star-t kiemelkedő forgalom mellett rántották fel 4,7 százalékos pluszba annak ellenére, hogy valószínűleg fogytán van az energiaszolgáltató pénze. A társaság ugyanis tegnap bejelentette, hogy a pénteki az utolsó nap, amikor még elfogadja a 2012/A kötvényesek eladási ajánlatait, és azt is limitált számban.

A forint a részvénypiaccal ellentétesen kisebb erősödést tud felmutatni, ami inkább kisebb korrekciónak tekinthető a tegnapi gyengülések után. Az euróval szembeni jegyzések már 283 alatt mozognak, míg egy dollárért változatlanul 216 forintot, egy svájci frankért pedig 232,3 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tovább húzódhat a válság, olvadnak a pluszok

Kisebb gyengülésnek a jelei mutatkoznak az európai tőzsdéken, ahol a főbb indexek egyaránt vesztettek előnyükből, és már csak kisebb pluszokat mutatnak.

A hangulatot vélhetően a délelőtt közölt makroadatok ronthatták el, melyek továbbra is az eurózóna recesszióját mutatják, bár a talpraállás kisebb jelei már érezhetőek. A régió szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzser indexe az októberi 45,7 pontról 46,5 pontra emelkedett novemberben, ami meghaladta az elemzők által várt 45,8-as értéket. De az index 50 alatti értéke még mindig a szektor zsugorodását mutatja, és a közeljövőben nem látható olyan stimulus, ami meg tudná fordítani ezt a trendet.

Ezen túl a kiskereskedelmi forgalom is jelentősen, 1,2 százalékkal esett vissza az eurózónában októberben egy hónap alatt, miközben csak 0,8 százalékos csökkenést vártak előzetesen. A gyengébb eredmények szintén a gazdaság visszaesésével magyarázhatóak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A spanyol kötvényaukció viszonylag sikeresnek mondható, de mégsem tudott javítani a befektetők hangulatán, éppen ellenkezőleg további gyengülést idézett elő. Spanyolország ugyanis a tervezett 4,5 milliárd euró helyett 4,25 milliárd euróért tudott ma kötvényeket eladni három aukciója során. A befektetők vélhetően csalódásként ítélték meg az eredményeket, az IBEX ugyanis már minimálisan a negatív tartományban található.

Érdemes lesz figyelni a brit pénzügyminiszter mai parlamenti szereplésére, ahol George Osborn közzéteszi Nagy-Britannia 2013-2015-ös időszakára vonatkozó növekedési és költségvetési előrejelzéseit. A miniszter több megszorító intézkedést is bejelenthet, hogy teljesíteni tudják majd a költségvetési hiánycélokat, valamint, hogy a gyenge gazdasági kilátásokra reagálni tudjanak.

A német DAX visszafordult másfél éves csúcsáról, bár a komponensei közül a bankok továbbra is jó formában vannak. A Commerzbank ugyanis 2,3 százalékot, a Deutsche Bank pedig 1,7 százalékot erősödött. Csatlakozott hozzájuk a ThyssenKrupp is, mely 2,3 százalékos pluszt tud felmutatni.

A londoni FTSE-t többek között a Royal Bank of Scotland 1 százalékos, valamint az Aviva és a Tesco 1,3 százalékos emelkedése segíti.

A Nokiára nem hat a kisebb hangulatromlás, a részvények már 7,1 százalékot száguldottak, miután bejelentették, hogy Windows alapú Lumia készüléket kezd értékesíteni Kínában a társaság a China Mobile-lal.

Nokia (Helsinki)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]