Megnyílt az első magyar kereskedőház Bakuban

Vágólapra másolva!
Átadták az első magyar kereskedőházat Azerbajdzsánban. Jövőre újabb, a kkv-kat segítő házak nyílhatnak többek között Kínában és Oroszországban.
Vágólapra másolva!

Azerbajdzsán fővárosában szerdán megnyílt az első magyar kereskedőház. A kereskedőházi rendszerrel a kormánynak az a célja, hogy a magas növekedést produkáló keleti gazdaságok piacain segítse azokat a magyar kis- és középvállalkozásokat (kkv), amelyek versenyképes termékekkel és szolgáltatásokkal tudnak megjelenni a külpiacokon - mondta Bakuból telefonon az MTI-nek a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, aki megnyitotta a Széchenyi Bank szerepvállalásával létrejött kereskedőházat.

Szijjártó Péter elmondta, jövőre már állami kereskedőházak is nyílhatnak. Így Kínában, Oroszországban, Szaúd-Arábiában, Kazahsztánban és Üzbegisztánban, 2014-ben pedig Dél-Amerikában, Vietnamban, Egyiptomban és az észak-afrikai Magreb-országokban jönnek létre ilyen intézmények - közölte.

Jelenleg 2500-3000 olyan magyar kkv működik, amely exportképes termékeket, szolgáltatásokat tud előállítani, és tud érvényesülni a külpiacokon állami segítséggel. A kormány ezeket szeretné segíteni a kereskedőházi rendszerrel, továbbá törekszik arra, hogy az elkövetkező időszakban még több ilyen cég legyen Magyarországon - mondta.

Megjegyezte, ma a kkv-k foglalkoztatják a magánszféra alkalmazottainak háromnegyedét, a magyar exportteljesítményből azonban csak 20 százalékban veszik ki részüket. Ezért ezen a területen a magyar gazdaságnak óriási növekedési lehetőségei vannak - mutatott rá Szijjártó Péter.

A külügyi és külgazdasági államtitkár Bakuban megbeszélést folytatott Abid Sarifov miniszterelnök-helyettessel és Sahin Musztafajev gazdaságfejlesztési miniszterrel is. A tárgyalásokon a legfontosabb kérdés a közvetlen Wizz Air-járat indítása volt a magyar és az azeri főváros között, zajlanak a jogszabályi és a gazdasági egyeztetések.