Itt az idő venni az Intelt a menedzsment szerint

Vágólapra másolva!
Jelentős mértékű forrásbevonást hajtott végre tegnap az Intel, a világ legnagyobb félvezető gyártója kötvények kibocsátása révén. A vállalat a kedvező kamatkörnyezetet kihasználva 6 milliárd dollárhoz jutott hozzá, amit nagyrészt a pocsék formában lévő részvényeinek a visszavásárlására kíván fordítani, hogy így üzenjen a befektetőinek, érdemes az alacsony árfolyamon a papírokat megvásárolni.
Vágólapra másolva!

6 milliárd dollár értékben adott el vállalati kötvényeket tegnap az Intel, ami a legnagyobb dollárban denominált kötvénykibocsátásának számít az Abbot Laboratories november 5-ei, 14,7 milliárdos forrásbevonása óta.

Az értékpapírok értékesítéséből befolyó pénzből különböző vállalati célokat, valamint saját részvény vásárlásokat szeretnének megvalósítani. A tőzsdén forgó papírok árfolyama ugyanis 16 hónapja nem látott alacsony szinten található, és a cég a visszavásárlásokkal szeretne kisebb támogatást adni nekik. Ez ugyanis üzenet lehet a befektetők felé, hogy a részvények ezen az árfolyamon már "megérettek" a vásárlásra.

A 20 dollár körüli szint ugyanis fontos támasznak tekinthető a papírok esetében, ahova már többször visszatért, és ahonnan már többször fel is pattant az árfolyam. A hosszútávú grafikonon az RSI indikátor is átlépte a 25-ös, túladott értéket, ami vételi jelzést jelent.

Intel (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Az Intel különböző lejáratú kötvényeket bocsátott ki, melyeket az alábbi táblázatban foglaltunk össze. A társaság a megfelelő lejáratú állampapírokhoz képest jelentős kamatprémiumot rejtett a kötvényekbe, hogy így tegye vonzóbbá őket a befektetők számára.

A cég 3 milliárd dollár értékben bocsátott ki 5 éves kötvényeket 1,35 százalékos névleges kamatláb mellett, ami 75 bázisponttal magasabb a hasonló lejáratú állampapíroknál. További másfél milliárd dollárt vont be 10 éves, 2,7 százalékos névleges kamatozású kötvények segítségével, ami 115 bázispontos prémiumot tartalmaz a hasonló lejáratú állampapírokkal szemben.

Ezen túl 750-750 millió dollár folyik be 4 százalékos kamatozású, 130 bázispontos prémiumot tartalmazó 20 éves papírokból, és 4,25 százalékos kamatozású, 150 bázispontos prémiumot tartalmazó 30 éves kötvényekből.

Az újonnan kibocsátott papírok kiváló kategóriákba kerültek a hitelminősítőknél, mivel a Moody's "A1" minősítéssel, a Standard & Poor's pedig "A+"-os jelzéssel látta el őket.

Forrás: [origo]

A világ legnagyobb félvezető gyártójának a lépése nem tekinthető egyedi esetnek. Egyre több amerikai vállalat használja ki a rekord alacsony kamatszinteket a forrásbevonásra, amiből részvény visszavásárlásokat és/vagy nagyobb osztalék kifizetéseket valósítanak meg, vonzóbbá téve a részvényeket a befektetők számára, amivel nem mellesleg pénzt juttatnak vissza a befektetőknek. Tegnap az Intel mellett a Sherwin-Williams, a Conoco Phillips, valamint a BNP Paribas is kötvénykibocsátást valósított meg.

Az Intel részvények a tegnapi 2,2 százalékos emelkedés után 0,1 százalékot vesztettek értékükből eddig a nyitás előtti kereskedés során.