Vágólapra másolva!
Jól teljesítenek ma az ázsiai piacok, ahol a Shanghai Composite szárnyalása tekinthető kiemelkedőnek. Nagyobb emelkedését többek között annak köszönheti, hogy a kínai pártvezetés optimistán nyilatkozott a kínai gazdaság kilátásairól, ami után több éves mélypontjáról ugrott fel az index. Amerikában tovább bonyolódik a fiscal cliff ügye, és úgy néz ki távolodnak az álláspontok egymástól, mivel Barack Obama nem tudja elfogadni a republikánusok egyes elképzeléseit. Az aggodalom a részvénypiacokra is kihatott, ahol lefelé vették az irányt az indexek. Az ázsiai piacok jó teljesítménye Európára is kedvezően hathat, ahol 0,5-0,6 százalékos pluszban indulhat a kereskedés.  Olvassa el reggeli európai piaci összefoglalónkat is: Európai jó hangulat segíti a BUX-ot
Vágólapra másolva!

Jó a hangulat Ázsiában

Felfelé vették az irányt az ázsiai részvényindexek a szerdai kereskedés során, ahol a kínai Shanghai Composite jelentősen elrugaszkodott több éves mélypontjáról 2,9 százalékos emelkedésével. Szárnyalását többek között az alapvetően pozitív befektetői hangulatnak, és a kínai pártvezető optimista nyilatkozatának köszönheti, melyben az ország első embere elmondta, jó esély van a kínai gazdaság újboli fellendülésére.

A kínai index emelkedését látva a többi piacon is a vevők kerültek többségbe, a hong-kongi Hang-Seng másfél százalékot tudott eddig emelkedni, míg a japán Nikkei ma kisebb lemaradást mutatott 0,4 százalékos pluszával. Ezzel kompenzálta tegnapi veszteségeit, és újra hét hónapos csúcsa körül tudott zárni.

Forrás: [origo]

Távolodó álláspontok miatt mínuszok Amerikában

Tovább borzolja a kedélyeket a fiscal cliff ügye, ugyanis Barack Obama tegnapi nyilatkozatában elmondta, elfogadhatatlannak tartja azt a republikánus elképzelést, melyben a társadalom felső 2 százalékának az adóját nem emelik. Ha nem sikerül a megegyezés év végéig, automatikusan életbe lépnek a mintegy 550 milliárd dollár értékű adóemelő és kiadás csökkentő intézkedések, melyek recesszióval is fenyegethetik az USA gazdaságát.

A befektetők emiatt igencsak aggódnak, ami után lefelé mozdultak el tegnap a főbb részvényindexek. A Nasdaq, az S&P 500 és a Dow Jones egyaránt 0,1-,0,2 százalékos mínuszt hozott össze. Egyedüli emelkedésre a kis és közepes vállalatokat tömörítő Russel 2000 volt képes.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül csak tízből három tudott emelkedni, ahol különösen rosszul teljesítettek a távközlési cégek, melyeket főleg a MetroPCS Communication húzott le 7,5 százalékos zuhanásával.

A technológiai papírok többek között a legnagyobb súlyt képvsielő Apple 1,8 százalékos esése miatt kerültek a negatív tartományba, melyet a HP 5,1 százalékos, valamint az Intel 2,2 százalékos erősödése sem tudott kompenzálni. A Hewlett-Packard szárnyalását Meg Whitman igazgató nyilatkozata segíthette, melyben elmondta, szoftver egységeik kiemelkedő jövő előtt állnak, és jelentősen növelni fogják eladásaikat.

A Facebook-nak a tegnapelőtti gyengülés egy kisebb kisiklás volt, tegnap a részvények újra drágulni tudtak, és másfél százalékkal kerültek feljebb.

Forrás: [origo]

Rossz napja volt viszont a Pandora, internetes rádiót üzemeltető cégnek, ugyanis 22 százalékot zuhantak piaczárás után a részvényei. A társaság tegnap tette közzé előző negyedéves gyorsjelentését, illetve jövő évi prognózisait. A harmadik negyedévben 5 centes egyszeri tételekkel tisztított EPS-t (várt: 1 cent) ért el a cég 120 millió dolláros árbevétel (várt: 117,1 millió dollár) mellett. Jövő évben viszont 9-12 cent lehet az egy részvényre jutó veszteség, miközben a piac csak 6 centet várt, a menedzsment pedig augusztus végén 4-8 centet jelzett előre.

Viszont a Netflix remekül teljesített, 14 százalékot ugrott miután bejelentették, hogy az online streamszolgáltatást nyújtó vállalat megállapodott a Walt Disneyvel arról, hogy a Netflix Pixar és Marvel filmeket is sugározhat majd. 2016-tól exkluzív jogokat is kap a társaság, és a cég új fejlesztései között első helyen van a Playstation 3 platformra szánt szoftver is. A Walt Disney részvényei 0,2 százalékkal kerültek feljebb piaczárás után.

További fontos hír, hogy több milliárd dolláros felvásárlásra készül a Freeport-McMoran az olaj és gáz szektorban a Financial Times értesülései szerint. Az elsősorban réz- és aranybányászattal foglalkozó társaság ezzel a lépéssel a gyökereihez térne vissza, mivel korábban energiaipari vállalat volt, és a tranzakció révén akár egy 50 milliárd dolláros vállalat is létrejöhetne. A társaság papírjai tegnap nem teljesítettek túl jól, 0,3 százalékos mínuszt hoztak össze.

A makroadatok tekintetében viszonylag eseménytelen kedd után ma fontos adatokat fognak közölni a tengerentúlról. Az ADP foglalkoztatottak számának novemberi változását 14:15 kor teszik közzé, melyre 140 ezer fős bővülést várnak előzetesen. Ezen kívül az októberi gyáripari megrendelések változása, valamint az ISM szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzser index novemberi értéke is piacmozgató hatással bírhat.

Netflix (Nasdaq)

Forrás: [origo]