Egyre fogy a forint ereje

Vágólapra másolva!
A forint nem képes eltávolodni kéthetes mélypontjáról, aminek legfőbb oka, hogy a nemzetközi piacokon bizonytalanság uralkodik. A hazai deviza esésében ugyanakkor egyre inkább megjelenhetnek az országspecifikus kockázatok.
Vágólapra másolva!

Szerdán este 283 forint felett is jegyezték az eurót a változékony nemzetközi befektetői hangulatban. Kedden kéthetes mélypontra esett a forint árfolyama (283,5 forintot adtak egy euróért), és ha romlik a piaci hangulat, akkor a következő napokban tovább eshet a hazai deviza. Az elmúlt napok árfolyammozgásából ugyanis az látszik, hogy a forint a legsérülékenyebb a régióban.

Nem kecsegtet sok jóval a jövőre nézve, hogy kedvező hangulatban csak kisebb erősödést tud felmutatni a forint, kockázatkerülés esetén viszont nagyobb kilengést produkál a negatív irányba. A csökkenő jegybanki alapkamat, a gyenge növekedési kilátások, a még mindig magas államadósság, valamint az IMF-megállapodás hiánya nem segíti a magyar pénzt.

A piaci szereplők kissé aggódnak amiatt, hogy az Egyesült Államokban a republikánusok és a demokraták nem tudnak megegyezni a szükséges kiigazításokról, és életbe léphet a deficitcsökkentő automatizmus, ami recesszióba taszítaná az USA gazdaságát. A vezető európai tőzsdeindexek ugyan minimális pluszban tudtak zárni szerdán, ám Amerikában többször is negatív tartományban álltak az indexek.

A hangulatot érdemben nem befolyásolta az amerikai munkaerő-piaci jelentés, mert az adat az elemzői várakozások közelében volt. Novemberben 118 ezer munkahelyet teremtett az USA magánszektora, de a Sandy hurrikán hatása jelentősen befolyásolta az adatot. A hurrikán miatt 86 ezer munkahely szűnhetett meg, így elemzők szerint ennek tükrében nem rossz az adat.

Mi várható csütörtökön?

Csütörtök délelőtt a Központi Statisztikai Hivatal közli az októberi külkereskedelmi forgalom alakulását, ez az adat általában nem szokta jelentősen befolyásolni a forint árfolyamát. Most is csak az export nagyobb csökkenése esetén lehetne piaci hatásra számítani, vagy ha kiugróan jó adat érkezne. Szeptemberben 215 milliárd forint lett a külkereskedelmi többlet.

A forint árfolyamát befolyásolhatja az Európai Központi Bank délutáni kamatdöntése, valamint Mario Draghi elnök sajtótájékoztatója. Elemzők szerint a jegybank 0,75 százalékon fogja tartani a kamatot, de néhányan 25 bázispontos kamatvágáson sem lepődnének meg.