Vágólapra másolva!
Egyelőre nem aggódnak a befektetők Európában az egyre nyugtalanítóbb, amerikai költségvetési problémák miatt, mivel felfelé indultak el a főbb részvényindexek a tőzsdéken. Az optimizmust az ázsiai börzék emelkedése tudta megalapozni, ami után a DAX újra másfél éves csúcsára került. A jó hangulat a hazai piacra is kedvező hatással van, a BUX régiós társaihoz csatlakozva a pluszokat kezdte el halmozni. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Kilőtt a Shanghai Composite
Vágólapra másolva!

Kilőtt az OTP

Remekül kezdte a napot a magyar részvényindex, mely nyitás után már 0,8 százalékos pluszt szedett össze. A BUX így az európai tőzsdékkel együtt emelkedik, és a régióban is hasonló mértékű erősödést lehet látni.

Forrás: [origo]

A hazai részvényindexet a jó hangulat mellett a főbb papírok emelkedése segíti, melyek közül kiemelkedik az OTP másfél százalékos megugrásával. A bankpapír ezzel eltűntette tegnapi veszteségeit, és újra a 4000 forintos szint felett mozog.

Rajta kívül a MOL is korrigál, már 0,8 százalékot erősödött.

A Richter is újra megindult felfelé, és 0,5 százalékot emelkedett, amivel ismét megérkezhettek a vevők a gyógyszergyártó papírjaira. Mint beszámoltunk róla, a részvények az MSCI indexből való kikerülésük után nagyobb eladói nyomás alá kerültek, de az alacsonyabb árfolyamon sokak számára vonzóvá válhatott a papír. A cég egyébként tegnap is vette saját részvényeit, ezúttal 5 ezer darab papírra adott megbízást.

Az Egis jól kezdte a napot, 0,7 százalékot emelkedett, melyben a Jefferies céláremelése is szerepet játszhatott. Az optimista hangulat a Magyar Telekomra is kedvező hatással van, melynek árfolyama fél százalékkal került feljebb.

Forrás: [origo]

Az E-Star még nem mozdult el, bár a befektetői nyugtalanok lehetnek amiatt, hogy valószínűleg fogytán van a cég pénze. A társaság ugyanis tegnap bejelentette, hogy a pénteki az utolsó nap, amikor még elfogadja a 2012/A kötvényesek eladási ajánlatait, és azt is limitált számban.

A forint kissé erősödni tudott a pozitív részvénypiaci hangulatban a főbb devizákkal szemben, bár a tegnapi nagyobb gyengülések után van honnan korrigálnia. Az euróval szembeni jegyzések a 283-283,5-ös sávban mozognak, míg egy dollárért 216 forintot, egy svájci frankért pedig 233,2 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Nem aggódik Európa, pluszban az indexek

Folytatják tegnap megkezdett újtukat felfelé az európai tőzsdék, ahol a befektetők jó hangulatát az ázsiai tőzsdék pozitív teljesítménye, valamint a görög államkötvény visszavásárlások megkezdése tudta megalapozni. Egyelőre az amerikai fiscal cliff körüli nyugtalanság nem érezteti hatását, és az eurózóna pénzügyminisztereinek tegnapi, kudarcba fulladt megbeszélései sem aggasztják a befektetőket.

Szerdán ugyanis nem tudtak megállapodni az eurózóna pénzügyminiszterei a banki unióról. A legnagyobb nézeteltérés abban volt, hogy az ECB felügyelje-e az összes bankot, vagy csak annak egy részét. Utóbbit preferálnák a németek, de elképzelhető az is, hogy nem tudják megvalósítani a tervet a vállalt, év vége előtti határidőig.

Piacmozgató hatása is lehet ma a brit pénzügyminiszter parlamenti szereplésének, mivel ma teszi közzé Nagy-Britannia 2013-2015-re vonatkozó növekedési és költségvetési terveit. George Osborn több megszorító intézkedést is bejelenthet, hogy teljesíteni tudják majd a költségvetési hiánycélokat, valamint, hogy a gyenge gazdasági kilátásokra reagálni tudjanak.

Ezen kívül fontos makroadatokat is közölnek az eurózónából, délelőtt teszik közzé Franciaország, Németország és a zóna szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzser indexét, valamint az eurózóna kiskereskedelmi forgalmát.

A tőzsdéken egyelőre kisebb pluszokat lehet látni, ahol a legjobban az olasz és a spanyol piac teljesít. A német DAX újra másfél éves csúcsán található, és 0,5 százalékos emelkedését főleg a bankoknak köszönheti, a Deutsche Bank 2 százalékot, a Commerzbank pedig 2,2 százalékot erősödött eddig.

Forrás: [origo]

A londoni FTSE-t az HSBC 0,8 százalékos emelkedése segíti. A vállalat papírjai kedveltek lettek ma a befektetők körében, mivel a cég megállapodott a thai milliárdos Dhanin Chearavanonttal arról, hogy eladja a Ping biztosítóban lévő részesedését. Részvényenként 59 hongkongi dollárt, összesen 9,4 milliárd dollárt kap majd Európa legnagyobb kapitalizációjával rendelkező bankja.

A Nokia is növeli előnyét, a tegnapi 5 százalékos erősödés után ma újabb 6 százalékkal került feljebb, miután bejelentették, hogy Windows alapú Lumia készüléket kezdenek értékesíteni Kínában a China Mobile-lal.

Ezen kívül a bányavállalatok is remekül mozognak, a Rio Tinto 2,9 százalékot, a BHP Billiton pedig 2,2 százalékot emelkedett, hozzájárulva a FTSE jó teljesítményéhez.

HSBC (LSE)

Forrás: [origo]