Jelzett a mutató a BMW-nél - Indul a száguldás?

bmwe
Vágólapra másolva!
A technikai elemzés eszköztárából jól ismert és sokak által előszeretettel használt aranykereszt formáció rajzolódott ki a tegnapi kereskedésben a BMW grafikonján. Pusztán a technikai elemzés definícióihoz ragaszkodva ez további áremelkedést indikálhat az utóbbi két hónapban már összesen 20 százalékkal ralizó részvény piacán.
Vágólapra másolva!

Keresztezte egymást tegnap a befektetők által legnagyobb figyelemmel követett két mozgóátlag, vételi jelzést adva a BMW piacán. A Bloomberg adatbázisa szerint a német autógyártó piacán az utóbbi tíz évben tizenkét esetben fordult csak elő az aranykereszt nevet viselő formáció, mely kifejezést akkor használja a szakma, ha az 50 napos mozgóátlag alulról metszi a 200 naposat.

Ha egy rövidebb időtávra vonatkozó mozgóátlag alulról metszi a hosszabb időtávra szólót, azt a technikai elemzésben jellemzően a vételi pontokat kijelölő formációként értelmezik. Kutatásaink szerint az utóbbi tíz évben ez az állítás a BMW piacán is igazolást nyert, a technikai iránymutatásra hallgatva ugyanis nyolc esetből hatszor (vagyis az esetek háromnegyedében) lehetett nyereséget zsebre tenni és mindössze kétszer küldött félrevezető jelzést az aranykereszt. A stratégiát konzisztensen követve ráadásul az összes nyerségünk duplája volt annak, mint amit veszteségként kénytelenek voltunk elszenvedni.

Hiába emelkedett tehát a BMW árfolyama közel 20%-kal az utóbbi két hónapban, a tegnap érkező technikai jelzés értelmében az árfolyam további emelkedése jöhet. Nem szabad persze elfeledni, hogy a múltbeli statisztikák egyáltalán nem jelentenek garanciát arra nézve, hogy a jövőben is hasonló folyamatok bontakoznak ki. Jelenleg ráadásul találunk olyan technikai indikátorokat is (mint például a túlvettség szintjéhez egyre közelebb kerülő RSI), melyek nem támogatják a további emelkedést.

A BMW árfolyamának alakulása (EUR) az 50 és 200 napos mozgóátlagokkal

Abban persze, hogy a BMW árfolyama az utóbbi időszakban ilyen szépen teljesített, fundamentális tényezőknek is nagy szerepük volt. Miközben ugyanis a szegmens a túlzott kapacitások miatt az értékesítések visszaesésével szembesül, a német autógyártó folyamatos rekordokról számol be bevétel és profit szinten egyaránt. Ezen túl a napokban a Sanford C. Bernstein elemzője már arról írt, hogy a papírokat a vállalat 46,7%-os tulajdonosának számító Quandt család a cég erős teljesítményében bízva akár ki is vezetheti a tőzsdéről, ami csak további érdeklődést generálhat a részvények iránt.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.