Megtetszett az amerikai energia forradalom a bányacégnek

Vágólapra másolva!
Olaj és gázipari felvásárlásokkal térne vissza gyökereihez az elsősorban réz és aranybányászatban érdekelt Freeport-McMoRan. Az FT ügyhöz közel álló személyekre hivatkozva írja, hogy az amerikai bányacég két energiaipari vállalatot is kiszemelt magának.
Vágólapra másolva!

A Freeport kérője lehet többek között annak a McMoRan Explorationnak, melyet még 1994-ben választott le magáról. A vállalatok között azóta is szoros a kapcsolat, így talán az energiaipari terjeszkedési tervek közepette nem csoda, hogy ennek a cégnek a neve is szóba került.

A Freeport egy másik, Mexikói-öbölbeli céget is kinézett magának, mely szintén szoros kapcsolatban van a vállalattal. A vállalat értéke (hitelekkel együtt) 10 milliárd dollár körüli lehet. Az FT cikke a Plains Explorationt említi, mint az az olaj és gázipari vállalat, mely nemrég a BP-től vásárolt eszközöket a Mexikói-öbölben és 31,5%-os részesedést birtokol a McMoRan Explorationben.

A Freeport jelenleg a világ legnagyobb tőzsdei rézbányája, mely évekkel ezelőtt épp a portfólió tisztítása miatt döntött olaj és gázipari jelenlétének leépítése mellett. Úgy tűnik, hogy az amerikai olaj és gázforradalom felkeltette a készpénzben dúskáló cég érdeklődését, mely a kínai növekedés lassulása és a bányakapacitások növelése miatt a core piacain talán nem lát már annyira szép jövőt maga előtt. Talán ez is erősítheti azokat a várakozásokat, miszerint a bányaipar csillogásának egy időre vége szakad (amit egyébként a szegmens beruházási költéseinek jelentős visszafogása is jól szemléltet).

A Freeport-McMoRan árfolyamának alakulása (USD)