9 milliárd dollárt költ olajcégekre a legnagyobb rézbányász

Vágólapra másolva!
Igaznak bizonyultak a Financial Times értesülései, miszerint a világ legnagyobb rézbányacége, a Freeport-McMoRan visszatér a gyökereihez, az olajszektorhoz. Két vállalatot, a Plains Exploration & Productiont és a McMoRan Explorationt veszik meg nagyjából összesen 9 milliárd dollárért. Vegyesen reagáltak a hírre a papírok, a Plains 25 százalékos ugrással, a McMoRan 75 százalékos szökkenéssel nyitott, míg a Freeport 13 százalékos mélyrepüléssel reagált.
Vágólapra másolva!

Mint arról reggel beszámoltunk, a Freeport-McMoRan ismét az olajszektor felé akar nyitni. Régebben a portfóliójában megtalálható volt az olajkitermelés is, most újra ebbe az irányba próbál diverzifikálni a cég. Ma kora délután bejelentette a vállalat, hogy megveszik a Plains Exploration & Productiont és a McMoRan Exploration azon részét, mely még nincs a tulajdonukban.

A Plains papírjaiért részvényenként 50 dollárt fizet a Freeport, ami a tegnapi záróárhoz képest 39 százalékos prémiumot jelent, összesen 6,9 milliárd dollárt költ erre a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett részvénybányacége. A McMoRan Explorationt pedig 2,1 milliárd dollárért veszi meg a Freeport.

Felemásan reagáltak a bejelentésre a részvények. A felvásárló Freeport-McMoRan 13 százalékos mínuszban nyitott. A Plains 25 százalék körüli szökkenéssel startolt, míg a McMoRan 75 százalékos száguldással vágott bele a napba.

A Freeport-McMoRan birtokába több olajmező kerül, melyek a Mexikói-Öbölben fekszenek. A vállalat a mélytengeri fúrásokban próbál majd úttörő lenni.

Freeport-McMoRan (NYSE) napi grafikon

Forrás: [origo]

McMoRan Exploration (NYSE) napi grafikon

Forrás: [origo]

Plains Exploration & Production (NYSE) napi grafikon

Forrás: [origo]