Egy kisvárosra való embert tesz lapátra a Citi

Vágólapra másolva!
11 ezer fő elbocsátását és emiatt 1,1 milliárd dollárnyi várható költséget jelentett be a Citi. A jelentős első ráfordítás mellett a létszámcsökkentés évi egymilliárd dolláros megtakarítást jelent a bank számára. A leépítés az októberben kinevezett új vezérigazgató egyik első lépése. A befektetők pozitívan fogadták a bejelentést.
Vágólapra másolva!

Hatalmas leépítés a Citinél

Gigászi méretű, mintegy 11 ezer főt érintő leépítést jelentett be a Citi az imént. A bankcsoport 1900 főt a nemzetközi intézményi ügyfeleket kiszolgáló üzletágából, 6200 főt a globális kereskedelmi banki ágból és 2600 főt az operációt támogató funkcióktól bocsájt el. A Citi ezzel a lényegében a legnagyobb horderejű leéíptést jelentette be a szektorban, bár más szereplők is egyre-másra hozzák napvilágra a leépítési terveiket.

A részvény 3,3 százalékos ugrással készül nyitni az amerikai piacon, a befektetők annak örülhetnek, hogy ugyan első körben jelentős költséget, később azonban érezhető hatékonyságjavulást hoz az intézkedés.

Frissítés: 45 perccel nyitás után már 4,9 százalékos emelkedést mutat a részvény.

A 11 ezer fő jelentős szám, de még így is csupán alig pár százaléka a teljes állománynak, hiszen 2011 végén a Citi mintegy 266 ezer embert foglalkoztatott világszerte. A hatalmas leépítés rövid távon jelentős költségekkel fog járni, a Citi becslése szerint 1,1 milliárd dollárt kell rászánníuk az átszervezés lebonyolítására. Az elbocsátásokkal ugyanakkor hosszú távon évente mintegy 1,1 milliárd dollárt spórol a cég.

"A lépés logikus folytatása a Citi átalakításának" - hangsőlyozta a bank vezérigazgatója, Michael Corbat a vállalat közleménye szerint, hozzátéve, hogy a bank továbbra is a páratlan globális hálózatára épít, de vannak területek, ahol ez nem eredményez kellő szintű profitabilitást. A közlemény konkrét területként a klasszikus azonnali részvénypiaci üzletágat emeli ki.

Az elmúlt időszakban több jelentős befektetési bank jelentett be lényeges leépítéseket a Citihez hasonlóan az intézményi részvénybefektetőket kiszolgáló részlegeknél, aminek hatását a régiónkban is érzékelni lehetet. Többek között az intézményi elemzőgárda részleges vagy teljes felszámolása mellett döntött a CEE régióban az ING, az UniCredit és a Deutsche Bank is, miközben a látványosan visszaeső részvénypiaci bevételek miatt jelentős svájci bankházak, így a UBS és a Credit Suisse is visszavonulót fújt az intézményi részvénykereskedés terén, és inkább a privátbanki szolgáltatásokra akar fókuszálni a jövőben.

Citi (NYSE)

Új seprű jól seper

A jelentős leépítések csak egy részét képezik a Citi átalakításának. A folyamat a külvilág számára Vikram Pandit vezérigazgató októberi lemondásával kezdődött, aki 2007 óta töltötte a be a vezérigazgatói posztot a valaha a legnagyobb amerikai banknak számító Citinél. A bejelentés azért is volt meglepő, mert a legutóbbi gyorsjelentés alapján úgy tűnt, éppen pozitív fordulat van kibontakozóban a banknál. A vezérkereséssel nem töltöttek sok időt, hiszen Michael Corbat azonnal el is foglalta a pozíciót, hátrahagyva a vállalat EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika régió) üzletágának vezetői székét. Pandit és a jobb kezének számító operatív igazgató, John Havens egyébként vaskos végkielégítéssel távoztak a cégtől.

A vezércsere valószínűleg nem véletlenül esik egybe a fellendülés első pislákoló jeleivel. A válság átvészelése után az igazgatótanács úgy érezhette, hogy Pandit nem biztos, hogy kellő határozottsággal tudja keresztül vinni a mostanihoz hasonlóan fájdalmas lépéseket, amik ahhoz szükségesek, hogy a bank ne csak tétova élénkülést mutasson, hanem mire a piaci környezet is dinamikusra fordul, kellően hatékony működéssel álljon növekvő pályára.

A Citi árfolyama Pandit vezérigazgatói ideke alatt