Vágólapra másolva!
Nem bírt talpra állni a mínuszokból a BUX zárásra sem, és végül kisebb veszteséggel fejezte be a kereskedést az Európában uralkodó optimistább hangulat ellenére. A külföldi piacokon ugyanis enyhébb emelkedéseket lehet látni, ahol a befektetők továbbra is a görög adósság átsruktúrálásának örülhetnek, és a kedvüket az eurózóna pénzügyminisztereinek csúcstalálkozóján folyó viták sem nagyon tudták elrontani. Amerikában enyhén lefelé vették az irányt a főbb részvényindexek, a befektetők figyelmét a fiscal cliffről most is zajló tárgyalások köthetik le.
Vágólapra másolva!

Nagyot esett az Magyar Telekom

További gyengülés után 0,4 százalékos mínuszban állapodott meg a hazai részvényindex, mely így az osztrák piaccal együtt kisebb lemaradásban volt a régióban. A lengyel WIG 20-at többek között a TVN SA 5 százalékos erősödése segítette fél százalékos pluszához.

Forrás: [origo]

A BUX rosszabb teljesítménye főleg a Magyar Telekom nagyobb esésének tudható be. A telekomcég papírjai egész nap minimálisan történelmi mélypontjuk, a 386 forintos szint felett tanyáztak, végül 1,3 százalékos mínuszban fejezték be a kereskedést. A rossz hangulatot az esetükben a Deutsche Bank célárfolyam visszavágása is megalapozhatta, ugyanis a német vállalat elemzője 394 forintra csökkentette célárát a papírra, továbbra is tartás ajánlása mellett.

A MOL visszajött a nagyobb mínuszokból zárásra, és tegnapi záróértékén, kerek 18 ezer forinton fejezte be a kereskedést. Jó hír lehet a társaságnak, hogy jóváhagyta a román állam a területén folytatni kívánt kutatásokat. Ma reggel pedig az ománi leánya kapta meg az engedélyt a korábban már bejelentett kutatásra az országban fekvő 66-os blokkban. Mivel azonban a kitermelhető készletek nagysága bizonytalan, az olajtársaság 2018-ig nem is számol termeléssel a térségben, így egyelőre nem piacmozgató erejű a bejelentés.

Az OTP-nek viszont nem sikerült talpra állni, és fél százalékos esésben állapodott meg.

A Richter is elgyengült a napközbeni erősödések után, és 0,8 százalékos mínuszban zárt. Mint ismert, a múlt hét végén került ki a papír az MSCI indexéből, ami után eltűnt a nagyobb eladói nyomás a részvényekről, és az alacsonyabb árfolyamon jelentős vételi érdeklődés jelent meg irántuk az elmúlt napokban (mint ahogy elemzésünkben megjósoltuk). Most ezeket az emelkedéseket korrigálhatta az árfolyam. A gyógyszergyártó egyébként tovább vette saját részvényeit pénteken, ami után a társaság tulajdonában lévő részvények állománya 105 734 darabra emelkedett.

Az Egis nem tudott kikecmeregni a negatív tartományból, és 0,3 százalékos mínuszban zárt.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star nagyot zuhant ma, és 14,8 százalékos veszteséget halmozott fel. Az alternatív energiaszolgáltató egyébként folytatta kötvény visszavásárlásait tegnap, és legújabb terve egy 5 millió forint értékű részvénykibocsátás lehet, melynek célja részvény-kötvény konverzió lesz.

Ezen túl a Rába 1,5 százalékot emelkedett, a Pannergy 0,2 százalékot esett, míg a CIG Pannónia eltávolodva történelmi minimumától 4,2 százalékos pluszban zárt.

A forint árfolyamát nem tudta segíteni a sikeres állampapír aukció, az euróval szemben tovább gyengült ma a hazai fizetőeszköz, és már a 283-as szintnél található. A dollár/forint kurzusa 216,6 körül, míg a svájci franké 233,6 körül mocorog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Bankunióról vitáznak Európában

Kisebb hangulatromlás következett be az európai tőzsdéken délután, miután az eurózóna pénzügyminisztereinek mai találkozóján éles ellentét bontakozott ki a francia és a német fél között. A jogi kereteit év végéig kéne lefektetni az EKB bankfelügyeletének a kiterjesztésére, de Wolfgang Schauble azt mondta, nem tud támogatni olyan megoldást, ami teljes felügyeletet ad a központi banknak az eurózóna összes pénzintézete felett. Pierre Moscovici, francia pénzügyminiszter pedig ezzel ellentétes álláspontot foglal el, szerinte teljes jogkört kéne adni az EKB-nak, hogy az hatékonyabban tudjon közbeavatkozni az esetleges válságok idején.

Ezen kívül a befektetők figyelmét változatlanul az amerikai költségvetési problémák is lekötik.

Jó hír viszont, hogy a tegnap bejelentett, vártnál kedvezőbb görög államkötvény visszavásárlási terv jótékony hatása még mindig érezteti hatását. A kötvénypiacokon például a spanyol és olasz 10 éves állampapír hozama nagyot csökkent, és a részvénypiacokon valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az indexek a pozitív tartományban maradtak.

Az olasz államadósság finanszírozási költségének a csökkenése a FTSE/MIB indexre is kedvezően hat, mely így jelentősen felülteljesítve régiós társait 1 százalékos pluszban mozog.

Forrás: [origo]

A német DAX index kissé lemaradt a többi indextől, de változatlanul másfél éves csúcsa körül tartózkodik. Hogy még a pozitív tartományban található, azt főleg a Lufthansa 3,7 százalékos erősödésének köszönheti. A légitársaság papírjait megkedvelhették a befektetők, miután a cég jelentős költségcsökkentési terveket jelentett be, hogy ellensúlyozni tudja az emelkedő üzemanyag árak negatív hatását.

Rajta kívül a bankok is jól teljesítenek, a Commerzbank 1,3 százalékot, míg a Deutsche bank 1,4 százalékot emelkedett.

A kedvező görög fejlemények másfél havi csúcsára lökték az eurót a dollárral szemben, melynek kurzusa jelenleg is az 1,3-as szint felett tanyázik.

Lufthansa (Xetra)

Forrás: [origo]

Gyengül Amerika, nagyot zuhant az arany

Mérsékelt gyengülést mutatnak az amerikai részvényindexek, miután a befektetőket továbbra is a fiscal cliff kérdése nyugtalaníthatja. Barack Obama és John Boehner között jelenleg is folynak a tárgyalások, a legutóbbi elképzelések szerint az adóbevételeket a kedvezmények eltörlésével emelnék a republikánusok, és jelentős kiadásoldali lefaragást is végrehajtanának.

A Nasdaq jelentős lemaradásban mozog, és már 0,6 százalékot vesztett az értékéből, amivel a 3000 pontos szint alatt tanyázik. A Dow Jones és az S&P 500 egyelőre nem mutat nagyobb elmozdulást, bár az előbbi is áttört egy lélektani szintet, és 13 ezer pont alatt található.

Forrás: [origo]

Az S&P szektorai közül jelentős lemaradásban vannak a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek, valamint a technológiai vállalatok papírjai. Az utóbbiakat az Apple 1,9 százalékos zuhanása húzza lejjebb, melyet a HP 1,3 százalékos, és az Intel 1,6 százalékos erősödése sem tud eddig kiegyenlíteni.

A Facebook a tegnapi esése után felfelé vette az irányt, és már fél százalékkal került feljebb (olvassa el elemzésünket, hogy megéri-e Facebook részvényt venni).

Forrás: [origo]

Az Oracle befektetői eddig nem örültek meg a cég megemelt osztalékkifizetésének, a részvények ugyanis 0,4 százalékos mínuszban mozognak.

A luxus lakásépítő Toll Brothers (NYSE) 0,8 százalékos pluszban tanyázik az elemzői konszenzusnál jobb gyorsjelentése után, mivel az alacsony kamatkörnyezet, illetve az emelkedő lakásárak is jótékony hatással voltak a negyedéves teljesítményére. A kiugró profit mögött viszont egy egyszeri tétel is meghúzódik, 350,7 millió dolláros adókedvezményt kapott a vállalat.

A nyersanyagok közül az arany továbbra sem tér magához, már a lélektani 1700 dolláros szint alatt található annak ellenére, hogy a dollár folyamatosan gyengül az euróval szemben. Mivel a dollárban denominált eszközök az amerikai fizetőeszköz gyengülésével könnyebben megvásárolhatóvá válnak a külföldi befektetők számára, ami az arany árának felhajtásával szokott járni, de most nem ez történik.

A WTI olaj is esik, már 1 százalékot vesztett értékéből, és 88,2 dollár körül mozog.

Arany árfolyama

Forrás: [origo]