Vágólapra másolva!
Mérsékelt pluszokat lehet látni az európai piacokon, ahol így optimistán várhatják a befektetők az eurózóna pánzügyminisztereinek mai csúcstalálkozóját, ahol a közös bankfelügyeletről fognak tanácskozni az érintettek. Itthon a BUX továbbra sem tud kikecmeregni a negatív tartományból, melyet az OTP és a Magyar Telekom rossz formája tart a mélyben. A telekomcég pocsékul teljesít, és újra a történelmi 386 forintos mélypont körül tanyázik.
Vágólapra másolva!

Elgyengült a Magyar Telekom

Nem bír felkapaszkodni a BUX a pozitív tartományba, és továbbra is kisebb gyengülést mutat a kedvező külpiaci hangulat ellenére. A magyar részvényindex 0,3 százalékos mínuszban mocorog, amivel régiós társaizól kissé elmarad a teljesítménye. A lengyel WIG 20 indexet főleg a Boyszew SA társaság 2 százalékos emelkedése húzza feljebb.

Forrás: [origo]

A BUX rosszabb teljesítményét az OTP és a Magyar Telekom elgyengülése okozza, a bankpapír nagyot esett délelőtt, és már 0,8 százalék körüli mínuszt mutat.

A Magyar Telekom pedig 0,8 százalékos esése után történelmi mélypontja közelében, 388 forinton forog. A rossz hangulatot az esetében a Deutsche Bank célárfolyam visszavágása alapozhatta meg, ugyanis a német vállalat elemzője 394 forintra csökkentette célárát a papírra, továbbra is tartás ajánlása mellett.

A MOL visszajött a nagyobb mínuszokból, már "csak" 0,2 százalékos értékvesztést mutat. Kisebb jó hír lehet az olajtársaság számára, hogy az ománi leánya megkapta az engedélyt a korábban már bejelentett kutatásra az országban fekvő 66-os blokkban. Mivel azonban a kitermelhető készletek nagysága bizonytalan, az olajtársaság 2018-ig nem is számol termeléssel a térségben, így egyelőre nem piacmozgató erejű a bejelentés.

A Richter kissé elgyengült délre, és gyakorlatilag tegnapi záróértékén mozog. Az elmúlt napokban jelentős emelkedésen ment keresztül a részvény, ugyanis az MSCI indexből való kikerülésük után eltűnt a nagyobb eladói nyomás, és az alacsonyabb árfolyamon jelentős vételi érdeklődés jelent meg irántuk (mint ahogy elemzésünkben megjósoltuk). A gyógyszergyártó egyébként tovább vette saját részvényeit pénteken, ami után társaság tulajdonában lévő részvények állománya 105 734 darabra emelkedett.

Az Egis változatlanul a negatív tartományban, 0,3 százalékos mínuszban található.

Forrás: [origo]

Az E-Star nagyot zuhant ma, és 10 százalékos mínuszban is volt, jelenleg 7 százalékkal forog tegnapi záróértéke alatt. Az alternatív energiaszolgáltató egyébként folytatta kötvény visszavásárlásait tegnap, és legújabb terve egy 5 millió forint értékű részvénykibocsátás lehet, melynek célja részvény-kötvény konverzió lesz.

A forint nagyot tudott erősödni délelőtt a főbb devizákkal szemben, melyet valószínűleg az Európában uralkodó optimizmus segíthetett. Az euró/forint jegyzései 282 körül, a dolláré 215,6 körül, míg a svájci franké pedig 232,7 körül mozognak.

EURHUF

Forrás: [origo]

Elkapkodták a diszkontkincstárjegyeket

Sikeres volt az ÁKK mai 3 hónapos diszkontkicstárjegy aukciója, ahol 1 éve nem látott alacsony hozamszint alakult ki. Az összes meghirdetett mennyiségű papírt elvitték, kiemelkedő érdeklődés mellett.

Forrás: [origo]

Kisebb pluszok Európában

Megérkeztek a vevők az európai piacokra délelőtt, ahol az irányadó részvényindexek kisebb pluszokat mutatnak. A befektetők így optimistán várhatják az eurózóna pénzügyminisztereinek mai csúcstalálkozóját, ahol a lehetséges bankunió kérdéséről fognak tárgyalni az érintettek. Az EKB felügyeleti jogköreinek a kiterjesztését elengedhetetlennek tartják a politikusok az Unió hatékonyabb működésének az eléréséhez, viszont a megvalósítás részleteiről nézeteltérések vannak.

A spanyol bankmentőcsomag véglegesítése is kisebb megnyugvást hozhatott a piacokra, ugyanis Spanyolország tegnap hivatalosan is az európai mentőalaphoz (EFSF) fordult segítségért, és kérte a bajban lévő bankjainak a mintegy 40 milliárd eurónyi részlet kifizetését.

Forrás: [origo]

A legrosszabb teljesítményt a német DAX mutatja, melyet az Infineon 2,3 százalékos, valamint a Henkel 1,9 százalékos esése húz vissza. A BMW 0,8 százalékot tudott erősödni, melyet az a hír segíthet, hogy a gyártó éves alapon 45 százalékkal növelte amerikai autóeladásait, amivel további előnyt szerzett a Daimler előtt, ami csak 13 százalékos bővülésre volt képes. A Daimler részvényei szinté 0,8 százalékos pluszban forognak a Xetrán.

Az angol FTSE-t többek között a Rio Tinto 1 százalékos erősödése segíti. A bányatársaság emelkedését a Credit Suisse céláremelése támogathatja, melyet azzal indokoltak a banknál, hogy a Rio Tinto jelentősen profitálhat a kínai gazdaság bővüléséből 2013 első felében.

Rio Tinto (LSE)

Forrás: [origo]