Kutathat a román területen a MOL

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a román állam azt a tavaly áprilisban aláírt koncessziós szerződést, melyet a MOL és az Expert Petroleum a Román Nemzeti Ásványi Nyersanyag Ügynökséggel kötött a Curtici kutatási blokkra - írja a Bloomberg. A hír pozitív a MOL számára, bár árfolyamhatása várhatóan nem lesz.
Vágólapra másolva!

A MOL még tavaly májusban jelentette be, hogy koncessziós szerződéseket írt alá a Román Nemzeti Ásványi Nyersanyag Ügynökséggel három kutatási blokkra vonatkozóan. Ezek között található a most említett Curtici blokk, az Adea blokk, vagy a Voivozi blokk, melyeken a MOL a projekt operátoraként 70%-os részesedéssel, partnere az Expert Petroleum pedig 30%-os részesedéssel bír.

A blokkok összterülete 3434 km2, a Pannon-medencében, a magyar határ mellett helyezkednek el. A kutatási periódus két hároméves időszakra oszlik, amelyből a második fázis opcionális. A kezdeti munkaprogram 2D és 3D szeizmikus méréseket foglal magában, amelyet fúrási program követ. Az ígéretes olaj- és gázpotenciál mellett egyes blokkokban lehetőség van nem hagyományos (unconventional) kutatásra is.

Az aláírt szerződések életbe lépéséhez a MOL-nak a román állam jóváhagyására is szüksége volt, a mai hírek szerint a Curtici blokkra sikerült is begyűjteni ezt, és ezek alapján remélhetőleg a másik két blokk esetében is hasonlóan pozitív döntés születik.

A MOL számára a bejelentés természetesen kedvezően értékelendő (később hozzájárulhat, hogy a MOL régiós szénhidrogén kitermelésének csökkenése ne fessen annyira rémisztően), részvénypiaci hatás mégsem várható tőle. Az évekig tartó kutatási szakaszban a projekt csak viszi a pénzt, és még kedvező találat esetén is csak a távoli jövőben termelhet eredményt a terület.

A MOL árfolyamának alakulása (Ft)