Eszközöktől szabadul a vegyipari óriás

Vágólapra másolva!
A Dow Chemical amerikai vegyipari óriás éves 1 milliárd dolláros bevételt termelő eszközeinek értékesítését tervezi, hogy a következő évekre elérhesse a társaság a már korábban is kitűzött 10 milliárd dolláros üzemi eredménycélt. A lépésre azért van szükség, mert a világgazdaság a korábban vártnál lassabb növekedést mutat. Az eszközértékesítés mérete azonban első ránézésre nem tűnik akkorának, hogy az eredménycélhoz képest mutatkozó lemaradást pótolhassa a vállalat, talán ezért is esett a papír tegnap 3%-kal.
Vágólapra másolva!

A Dow Chemical eszközértékesítéseket tervez a következő egy-két évben, mondta el a vállalat pénzügyi igazgatója a tegnapi befektetői találkozón. Nem nevesítették az eladni szánt eszközöket, csak annyit árult el a vállalat, hogy azok éves szinten 1 milliárd dolláros bevételt generálnak, ami nem tűnik soknak az éves 60 milliárd dolláros összbevételhez képest. Vélhetően a veszteséget termelő projektektől válnának meg, bár erre vonatkozóan sem érkezett iránymutatás.

A lépésre azért kerül sor, hogy a Dow Chemical a következő években teljesíteni tudja azt az éves 10 milliárd dolláros EBITDA-t, melyet még 2009-ben tűzött zászlajára a vállalat. Mivel a vártnál lassabb gazdasági környezetben kellett működnie a társaságnak (amit a vezérigazgató a kínai vezetőváltással, az amerikai költségvetési szakadékkal és az európai adósságválsággal magyaráz), jelenleg ettől a céltól még igen messze vannak, és a jelzett eszközértékesítések mértéke sem tűnik akkorának, hogy azzal egy csapásra elérhetővé váljanak a tervek.

A Dow Chemicalnál azonban a most bejelentett eszközértékesítéseken túl létszámleépítésekkel is operál, a munkaerő 5%-át (2400 ember) küldik el, gyárbezárásokat hajtanak végre és a rövidtávon eredményt nem termelő projektberuházásokat elhalasztják. Az elemzői várakozások a jövő évre már 9,4 milliárd dolláros EBITDA-val számolnak, vagyis az erőfeszítések egy része már beépülhetett a konszenzusba. A bejelentést mégis negatívan fogadták a befektetők, hiszen a papírok tegnap 3%-ot estek.

A Dow Chemical árfolyama (USD)