Bajban a hedge fund guru

Vágólapra másolva!
Rossz idők járnak John Paulson hedge fund menedzser alapjaira, melyek az utóbbi két évben a befektetők pénzének jelentős részét elvesztették. A veszteségek többek között a menedzser rossz várakozásai miatt következtek be. A hedge fund szektornak nincs jó éve, az alapok többsége alulteljesíti a piaci átlagot.
Vágólapra másolva!

John Paulson egyik hedge fund-ját korábban még a világ legsikeresebb alapjaként tartották számon, mára azonban jó úton van afelé, hogy 2012 második legrosszabb teljesítményű alapjának számítson az HSBC rangsorában.

Paulson Advantage Plus nevű alapja ugyanis a befektetők pénzének az 53 százalékát vesztette el tavaly, amit októberig további 19 százalékos mínusszal súlyosbított. Idén ennél rosszabbul csak a Conquest Macro Fund teljesített, mely 27 százalékos értékvesztést szenvedett el.

A guru cégének másik zászlóshajója, a Paulson Advantage Fund 13 százalékos mínuszt hozott össze ebben az évben, amivel szintén sikerült "felküzdenie" magát az HSBC "az idei 10 legrosszabb hedge fund" listájára.

Ki az a John Paulson?

John Paulson az egyik legsikeresebb hedge fund menedzserének tekinthető, aki 1980-ban kezdte a karrierjét a Boston Consulting Group-nál elemzőként. Azonban nem elégítette ki, hogy vállalatoknak ad tanácsot a befektetésekkel kapcsolatban, ő maga is bele szeretett volna szagolni a Wall Street-en uralkodó pezsgésbe. Később a Bear Stearn vállalatfelvásárlásokkal és összeolvasdásokkal foglalkozó részlegénél helyezkedett el, ahonnan a Gruss Partners arbitrázsokkal foglalkozó vállalathoz vezetett az útja.

1994-ben 2 millió dollárból létrehozta saját, Paulson & CO nevű alapját. Vagyonát jellemzően jelzáloglevelek shortolásával alapozta meg, 2007-ben 3,7 milliárd dollárt keresett ezeken a pozícióin, melyeket többen minden idők legnagyobb "trade"-jeinek neveznek. 2011-ben viszont rosszul "sültek el" a befektetései, jelentős összegeket vesztett a Bank of America és a Citigroup részvényein, melyek egy évvel később komoly felülteljesítést mutattak az S&P 500-hoz képest.

Paulson a személyes vagyonának nagy részét aranyba fektette, mely 3,1 milliárd dollárral nőtt 2011 szeptemberére az előző évhez képest elérve a 11 milliárd dollárt. Ezzel a 61.-ik leggazdagabb embernek számít a Forbes listája szerint.


Paulson alapjai jelentős méretű pozíciókat vettek fel az euró összeomlására, valamint különböző aranykitermelő cégek erősödésére játszva. Az eredmények ismertek: az euró gyakorlatilag alig változott összességében tavalyhoz képest, míg az AngloGold Ashanti - melyben a vállalat az egyik legnagyobb kitettséggel rendelkezik- részvényeinek az árfolyama éves mélypontjára került.

A nem éppen sikeresnek minősülő stratégiáit Paulson még 2011 végén arra alapozta, hogy az euró hamarosan összeomlik a valószínűsíthető görög csőd miatt, ami recesszióba taszíthatja a világot, és a befektetők biztonságos menedékbe -például aranyba- fognak menekülni.

Könnyű lenne csak Paulsonra fogni a rossz eredményeket, de az tény, hogy a hedge fund-okra meglehetősen pocsék idők járnak. Az összes alap teljesítményét mérő Hedge Fund Composite Index mindössze 2 százalékos emelkedést mutat ebben az évben.

További fájó pont lehet a menedzsernek, hogy idén a legjobb teljesítményt 40 százalékos emelkedésével a BTG Pactual Distressed Mortgage Fund nyújtja, mely a lakossági jelzáloglevelek jelentős drágulásából profitált, amire Paulson alapjai éppen ellentétes irányú pozíciókat vettek fel még a válság idején.

AngloGold Ashanti (NYSE)

Forrás: [origo]