Trafikos strómanokat keresnek az ügyeskedők

Vágólapra másolva!
Nagyvállalkozók járják az országot olyan boltosokat keresve, akik látszólag belevágnának a trafikozásba - írja a hétfői Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Napi Gazdaság információja szerint megmozgatta a nemzeti dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat a piacot, a nagykereskedők és nagyvállalkozók sorra járják az országot, és olyan trafikosokat, boltosokat keresnek, akik hajlandók lennének belevágni strómanként az üzletbe.

A Napi Gazdaság korábban arról írt, hogy a dohánybolt-üzemeltetésben van pénz, ám négy-öt egység kell ahhoz, hogy rentábilisan működjön az értékesítés. Az igazi haszon e szám felett van, azt viszont csak strómanokon keresztül lehet működtetni. A lap hétfői számában azt írja, hogy vállalkozók a sok ismeretlen feltétel miatt egyelőre nem tudják kiszámolni, megéri-e belefogni az üzletbe.

Az [origo] is felkeresett budapesti trafikosokat, többen azt mondták, hogy egy boltból nem lehet majd megélni. "Aki ezt kitalálta, annak kellene beülnie ide. A haszonkulcs minimális. Még hogy ez egy családnak elegendő megélhetést nyújt. Dehogy. Néhány százalékot lehet egy-egy cigarettán keresni" - mondta Sáringer Ferencné, a budapesti Király utca 73. alatti trafik tulajdonos-eladója. A hatvan éve trafikként működő boltot a nyugdíjas nő húsz éve működteti. "A héten nagyon sokan kérdezték, megmarad-e a trafik, és fogok-e pályázni. Fogok, de ki tudja, mi lesz, a mostani árrés mellett ebből nem lehet megélni" - fogalmazott.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy a törvénytervezet ugyan kizárja a cigarettagyártók eladáshelyi kommunikációját - látszólag, hiszen a törvény csak arról szól, hogy a boltos nem fogadhat el ilyen felkérést, magyarul polcpénzt. A jogszabály a nagykereskedőket - akik a dohányboltok elindulása után már nem ilyen minőségükben vennének részt az ellátási láncban, hanem valamilyen más, disztribútori titulusban - nem zárja ki a marketingrendszerből. Épp erről szólnak a strómanmegkeresések.

Azon túl, hogy a boltos kap például fizetést, a csendestárs nagykereskedőn keresztül igény szerint kialakítható lesz a bolt belső környezete, ez pedig nem kis pénz. Valószínűleg ebből ígérnek a befektetők azoknak, akik a nevüket adnák a bolthoz - írja a Napi Gazdaság.

Egy-egy nemzeti dohánybolt létrehozása első körben akár több millió forintos befektetést is igényel. Ezt aligha képes finanszírozni egy olyan kiskereskedő, akinek néhány százezer forint forgalma van egy hónapban és jó, ha eddig megkeresett a trafikjával nettó 150-200 ezer forintot. A bankok eddig nem jelezték, hogy esetleg belépnének a hálózat finanszírozásába - ezt valószínűleg addig nem is teszik meg, amíg nem tisztul a kép, hogy milyen befektetői vagy kereskedői kör vesz részt az új rendszer létrehozásában.