Tovább késik az állami mobilszolgáltató

Vágólapra másolva!
Csak 2013 közepére várható a Kúria döntése az idén januárban megtarott, majd megsemmisített frekvenciapályázatról, így tovább késik a negyedik, állami mobilszolgáltató indulása. Ez jó hír a már piacon lévő társaságok számára, de az ügy körüli folyamatos bizonytalanság már nem kedvez.
Vágólapra másolva!

Csak 2013 első negyedévben tárgyalhatja a Kúria a negyedik mobilszolgáltatót is érintő frekvenciatender ügyét, így a döntés akár jövő év közepére is elcsúszhat - írja a Napi Gazdaság. A tendert a fővárosi bíróság semmisítette meg, így a januárban elnyert frekvencia-sávokat sem az állami szereplő, sem a már piacon lévő három szolgáltató nem használhatja. A Kúria végleges döntéséig ezeket a frekvencia-tartományokat még jogszerűen használják a szereplők.

A döntés halogatása a Magyar Telekom számára enyhén pozitív, hiszen a nehéz környezetben egy kis haladékot kap, mielőtt a versenyt tovább fokozó új szereplő megjelenik a piacon. Ezzel együtt nem látni érdemi reakciót, csekély aktivitás mellett a pénteki záróáron áll az árfolyam.

A negyedik mobilszolgáltató körül ráadásul továbbra sem oszlik a köd, nem világos, hogy hogyan és pontosan ki lépne a piacra. A kormány nagy lendülettel vetette bele magát az új mobilpiaci szereplő elindításába, de az utóbbi idők nyilatkozatai már arról árulkodnak, nem is tartja annyira fontosnak, hogy az új versenyző állami legyen.

Korábbi sajtóértesülések szerint az állami tulajdonosi szereplők valójában már lemondtak a negyedik mobilszolgáltató beindításáról, mivel az túlzottan sokba, több százmilliárd forintba kerülne. Hivatalos döntésről ugyanakkor még nem beszélhetünk, a projekt megvalósításán dolgozó alkalmazottakat ugyanis még nem értesítették, azok egyelőre továbbra is hajtják végre azokat az utasításokat, amiket a vállalat felállításához kaptak.

Ha valóban le is mondtak az állami mobilcégről, az még nem zárja ki, hogy hosszabb távon legyen egy negyedik mobilcég Magyarországon, hiszen szabad frekvencia van és lesz is, s ezeket nem feltétlenül kell a már meglévő három szolgáltatónak megkapnia, kaphatná akár egy újonnan piacra lépő szereplő is.Az NMHH mindenesetre továbbra is elszánt az idén januárban aukcióra bocsátott frekvenciák újbóli értékesítésében.

Mint ismeretes, a kormány korábban már kiadott egy olyan közleményt, melyben egy negyedik mobilszolgáltató hazai megjelenését sürgette. Már akkor furcsa volt a közleményben, hogy nem derült ki egyértelműen belőle, hogy kitartanak az állami mobilcég felállítása mellett, vagy letettek róla és inkább már egy magáncégben lévő negyedik szolgáltató bejövetelét tartanák üdvösnek.

Magyar Telekom (napi)

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.