Vágólapra másolva!
Továbbra is leszakadásban található a magyar részvényindex régiós társaihoz képest, és kisebb mínuszban mozog a pénteki nagyobb emelkedések után. Teljesítményét az OTP és a MOL húzza vissza, míg a Richter növelte előnyét az MSCI indexből való kikerülése utáni első napján. Európában nem okoztak meglepetést az ipari makroadatok, és a befektetők valószínűleg a visszaesés lassulásának örülnek, ugyanis feljebb tornászták magukat az irányadó részvényindexek.Olvassa el reggeli piaci összefoglalóinkat is:Nyugodt kereskedés EurópábanBővülő gazdaság ellenére zuhan a Shanghai Composite
Vágólapra másolva!

Tovább alszik a BUX

Változatlanul a pénteki nagyobb száguldását "piheni ki" a magyar részvényindex, mely régiós társaitól kissé leszakadva enyhébb mínuszban tanyázik. A BUX 0,2 százalékos veszteségét többek között a MOL és az OTP esése okozza. A szomszédos piacokon Csehországban délelőtt felfüggesztésre került a kereskedés technikai hiba miatt. A legjobban az osztrák börze teljesít, melyet a Wienergerber AG 2,2 százalékos drágulása segít.

Az ATX-et az Erste Bank 0,7 százalékos erősödése is húzza feljebb, mivel a cég részvényeit nem hatotta meg eddig, hogy a Berenberg elemzője eladásra minősítette le a papírokat.

Forrás: [origo]

A MOL és az OTP tovább gyengültek, az olajpapír már 1,3 százalékot, míg a bank részvényei 1 százalékot adtak vissza múlt hét végi erősödésükből.

A Richter kiemelkedően teljesít az MSCI indexből kikerülése utáni első kereskedési napon, és már 3,6 százalékos pluszban tanyázik. Jó teljesítményét annak köszönheti, hogy eltűnt a nagyobb eladói nyomás a részvényekről, és a nyomott árfolyamon jelentős vételi érdeklődés jelent meg irántuk.

A másik gyógyszergyártó, az Egis is remekül mozog, és már 2,4 százalékot drágult délig.

A Magyar Telekom 0,3 százalékos mínuszban tanyázik, melynek emelkedését a ma érkezett célárcsökkentés sem segíti. Ezúttal a Concorde vágta vissza 467 forintra a részvényekre vonatkozó év végi fair érték becslését. Eddig az állami mobilszolgáltató indulásának a késések híre sem hatott kedvezően a papírra.

Forrás: [origo]

Az E-Star árfolyama pluszba fordult át, és már 2,2 százalékos erősödést mutatnak. A társaság egyébként pénteken tette közzé gyorsjelentését, melyben a vártnak megfelelően gyenge negyedéves eredményekről számolt be.

A Rábát kitudta rántani a negatív tartományból az a bejelentés, hogy megszületett a szándéknyilatkozat a cég és a Volvo között a buszpiaci együttműködésről. A részvények 0,7 százalékot erősödtek délig.

A forint tovább gyengélkedik, és már a 281,5-ös szint felett mozog a kurzusa az euróval szemben a kedvező külpiaci környezet ellenére. A dollár/forint jegyzése 216 felé került, míg a svájci franké már 233,7 körül tanyázik.

EURHUF

Forrás: [origo]

Egyre feljebb mászik Európa

Erősödni tudnak a főbb európai indexek, bár a délelőtt érkezett makroadatok nem okoztak nagy meglepetést a piacokon. Az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe nem változott novemberben az előző hónaphoz képest, és a várt 46,2 ponton alakult. Ugyanerre az indexre Németországban szintén a várt értéket, 46,8 pontot publikáltak, míg Franciaországban minimálisan elmaradva a 44,7-es értéktől, 44,5 pontos mutatót tettek közzé.

A börzék erősödését valószínűleg az fűtheti, hogy az adatok az ipar visszaesésének a lassulását mutatják. A jó kedvet pedig reggel a kedvező kínai makrogazdasági mutatók alapozták meg. Az optimizmus az amerikai tőzsdékre is kihathat, ugyanis a határidőd indexek alapján 0,2-0,4 százalékos pluszban nyithatnak a tengerentúli börzék.

Európában így 0,2-0,8 százalékos pluszokat lehet látni, ahol kiemelkedik teljesítményével az olasz FTSE/MIB index, melyet a Mediaset részvényeinek 4,8 százalékos erősödése támogat.

A DAX komponensei közül a ThyssenKrupp nagy fordulatot bemutatva már 1,7 százalékos pluszban tanyázik annak ellenére, hogy kiderült, jelentős veszteséggel adná tovább brazil és amerikai projektjeit a társaság. Rajta kívül a K+S és az SAP 1,4, illetve 1,2 százalékos emelkedéssel járul hozzá a német index majdnem fél százalékos drágulásához.

Forrás: [origo]

A technológiai szektort az EADS légiipari vállalat húzza feljebb, mely már 2,1 százalékot erősödött arra a hírre, hogy nagyobb tulajdonrészt és vétójogot kap a német és a francia állam a cégben.

Az ArcelorMittal tovább növelte előnyét, már 1,5 százalékkal került feljebb az árfolyama, miután a világ legnagyobb acélipari társasága kibékült a francia kormánnyal.

EADS (Euronext Paris)

Forrás: [origo]