Határozott irány nélkül kereskedtek az árupiacon

Vágólapra másolva!
Az amerikai részvénypiac ugyanott zárta a kereskedést pénteken, mint ahol befejezte a csütörtöki napot. Az árupiacok is elvesztették az iránytűjüket, fél százalékot csökkent pénteken a Thomson/ Reuters Jefferies CRB index, de ez nem jelentett általános áresést a piacon. Nagyot esett a kávé, a búza, az ezüst és a földgáz, erősödtek viszont az ipari fémek, az olaj, a rizs, és a gyapot is.
Vágólapra másolva!

89 dollárig emelkedett a WTI kőolaj árfolyama, így ismét az október közepe óta jellemző 5 dolláros sáv felső széle felé közelít. Az okok ismét a Közel-Keleten keresendők, rossz hírek érkezetek Izrael és a vele szemben állók kompromisszumkészségéről. 1,3 fölé került ismét az EUR/USD, a gyengülő dollár hatására ledolgozta az arany a pénteki visszaesést, és ismét 1720 felett kereskednek vele.

WTI nyersolaj árfolyamának alakulása

Forrás: [origo]

2,5 százalékot csökkent a búza árfolyama, mivel a legfrissebb adatok alapján visszaesett az amerikai exportbúza iránti kereslet a magas árfolyam miatt. Szintén csökkent a kukorica és a szója árfolyama is, viszont a hétvégén megjelent friss időjárási előrejelzések megfordították az irányt, mindhárom termék 1 százalékos plusszal várja az amerikai nyitást.

Nem tud talpra állni viszont a kávé. A pénteki 3,5 százalékos mínusz után ma délelőtt is esik az árfolyama. Rövid életűnek bizonyult a múlt heti shortcovering rally, ismét a kritikus 140-es szintet ostromolja. Csak jó hírek érkeznek a világ legnagyobb termelője Brazília terméskilátásaival kapcsolatban. A kritikus virágzási periódust a kedvező időjárási körülmények segítik, melyek nagyon jó termést ígérnek 2013-ban.

A Kínából érkező pozitív makrogazdasági hírek ismét segítették az ipari fémeket, 1 százalék körül emelkedett az alumínium, a réz, a cink, az ón és az ólom. Egyedül a nikkel maradt ki a szektort övező lelkesedésből 0,8 százalékkal csorgott le a nap folyamán.