E-Star: érdektelen negyedév és újabb kötvényaukció

Vágólapra másolva!
Az E-Star pénteken közzétett negyedéves jelentése nem okozott meglepetést, a főbb számok a havi riportokban publikáltak szerint alakultak. Emiatt a figyelem középpontjában továbbra is a kötvényvisszavásárlások lehetnek. Pénteken igen jelentős mennyiségben, összesen 415,5 millió forint névértékben vettek vissza a 2014/A, a 2015/A és a 2016/C sorozatú vállalati kötvényekből egységesen bruttó 25,74 százalékos áron. A további visszavásárlások felgyorsítása érdekében szerdán újabb aukciót tart a társaság, ahol összesen 700 millió forint névértékben vásárolnának vissza a kötvényekből. Emellett az is eldőlt, hogy a társaság nem fizeti ki a 2016/C sorozatú kötvényekre esedékes 82 millió forintnyi kamatot. 
Vágólapra másolva!

Vártnak megfelelő negyedév

Pénteken az E-Star is közzétette harmadik negyedéves jelentését, melyben a főbb eredményszámok a várakozásoknak megfelelően alakultak. Véleményünk szerint a befektetőket jelen pillanatban kevésbé érdeklik a harmadik negyedéves számok, sokkal inkább a társaság jövőjét illető események a meghatározóak.

Annál is inkább igaz ez, mivel az árbevétel és a kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) a vártnak megfelelően alakultak. Amióta a társaság rendszeresen tesz közzé havi jelentéseket, a negyedéves számok nem igazán tudnak nagy meglepetéseket okozni. Egyedül a pénzügyi soron látható némi érdekesség, ugyanis az utóbbi időszaki veszteségekhez képest visszafogott, "mindössze" 0,5 millió eurós veszteséget könyvelt el a társaság a harmadik negyedévben. Ennek az lehet az oka (bár a jelentés nem tér ki ennek taglalására), hogy a saját részvény határidős pozíciókon kisebb veszteséget szenvedett el a cég. Abszolút értékben már jóval kisebbet esett a részvényárfolyam, mint a korábbi negyedévekben. Az év utolsó negyedéve további javulást hozhat, mivel szeptember folyamán lezárásra kerültek a maradék határidős kontraktusok is.

A 11,74 millió eurós árbevétel nagyjából fele-fele arányban a magyar és lengyel operációból származott, míg EBITDA szinten kizárólag a magyar projektek voltak nyereségesek a nyári hónapokban. Összességében 300 ezer euró volt a társaság kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredménye (EBITDA), ami visszaesés mind a második negyedév 480 ezer eurós eredményéhez, mind a tavalyi év hasonló időszakában kimutatott 1,87 millió euróhoz képest is. Nettó eredmény soron viszont mindkét említett időszaknál kedvezőbb lett a mostani 1,26 millió euró veszteség.

Forrás: [origo]

A társaság vasárnap késő este azzal egészítette ki a jelentést, hogy az auditált egyedi és konszolidált beszámolójának elkészültére való tekintettel az idén közzétett negyedéves jelentéseket felülvizsgálja a társaság. Mivel múlt hét pénteken a cég könyvvizsgálója még jelentősen változtatott a könyvvizsgálói jelentésén (az ellenvélemény helyett a véleménynyilvánítás megtagadását választotta), a társaság igazgatósága, felügyelő és auditbizottsága újra fogja tárgyalni annak elfogadását.

Újabb visszavásárlási aukció lesz szerdán

A kötvények visszavásárlásának felgyorsítása érdekében újabb aukciót tart a társaság december 5-én, azaz szerdán. A társaság a rendelkezésre álló szabad pénzeszközei terhére 7000 darab kötvényt szándékozik visszavásárolni. Feltehetőleg most sem fognak többet adni a korábban alkalmazott 26 százalék körüli bruttó árnál, így arra lehet következtetni, hogy nagyságrendileg 180 millió forint szabad forrás áll a társaság rendelkezésére. A közétett információk szerint a 2014/A kötvénysorozatból 5000, a 2015/A sorozatból 1000, míg a 2016/C sorozatból szintén 1000 darabot tervez visszavásárolni az E-Star.

Az aukció során a kötvénytulajdonosok vakon, azaz a benyújtott ajánlatokat nem ismerve licitálhatnak, és az E-Star a rendelkezésre álló források erejéig a legalacsonyabb árat benyújtó kötvényestől felfelé haladva sorban vásárolja vissza a kötvényeket. Ebben a rendszerben tehát nincs meghatározva a maximális ár, de a cég menedzsmentje már korábban jelezte, hogy 26 százalékon vásárolná vissza a kötvényeket.

A kötvények ötöde már visszakerült az E-Starhoz

Pénteken a társaság folytatta a kötvények visszavásárlását. A már októberben lejárt 2012/A sorozatból 22,3 millió forint névértékű kötvényt vettek vissza bruttó 35 százalékos áron. A még forgalomban lévő 2014/A sorozatból 279,7 millió, a 2015/A sorozatból 800 ezer, míg a 2016/C sorozatból 135 millió forint névértékben ajánlottak fel értékpapírokat a kötvénytulajdonosok. Ezekért a kötvényekért a két héttel ezelőtti kötvény visszavásárlási aukción kialakult 25,74 százalékos árat fizette ki az E-Star. Nagyságrendileg tehát 114,8 millió forintjába kerültek a társaságnak a pénteki tranzakciók.

Forrás: [origo]

A jelen állapot szerint a lejárt 2012/A sorozatnak 65,6 százalékát fizette ki a társaság, míg a többi sorozatokból összesen 20,7 százalékot vásároltak már vissza.

Forrás: [origo]

Mivel eredetileg az E-Star Nyrt. bocsátotta ki a kötvényeket, és most az E-Star ESCO birtokába kerültek vissza, azok most már cégcsoporton belüli tartozásnak minősülnek. Ennek akkor lesz fontos szerepe, ha csődegyezségre kerül a sor, ahol a hitelezők szavaznak a "hogyan tovább"-ról. Mint elemzői forrásokból megtudtuk, csődegyezség esetén a cégcsoporton belüli tartozások 25 százalékos súllyal esnek számításba.

Nem volt kamatfizetés

A 2016/C kötvények tekintetében a várnak megfelelően nem fizetett kamatot pénteken az E-Star. Mint erre már korábbi cikkeinkben is felhívtuk a figyelmet, ez nem egy meglepő lépés. Tulajdonképpen a 2012/A kötvények lejárata miatt már ettől függetlenül is fennáll a fizetésképtelenség állapota, ezért a társaság inkább a kötvényvisszavásárlásra használja a rendelkezésre álló forrásait. Emiatt szinte biztosra vehető, hogy a jövő év február 12-én esedékes 680 millió forint kamatkifizetést sem fogja teljesíteni a társaság.

Forrás: [origo]