Bővülő gazdaság ellenére zuhan a Shanghai Composite

Vágólapra másolva!
Kedvező, a gazdaság bővülését jelző makroadatokat publikáltak ma Kínából, aminek következtében az ázsiai tőzsdék teljesítményét mérő MSCI Asia Pacific index héthónapos csúcsára tudott emelkedni az elmúlt hetek erősödései után. A Shanghai Composite ezzel szemben továbbra is pocsék formában van, és újabb, több éves mélypontjára került. Amerikában változatlanul a fiscal cliff körüli bizonytalanság mozgathatja a héten a piacokat, pénteken az óvatosság miatt nem mutattak jelentős elmozdulást az indexek, melyek három hetes csúcsaik körül várják a hétfői nyitást.
Vágólapra másolva!

Tovább szánkázik a Shanghai Composite

Héthónapos csúcsra emelkedett az ázsiai piacok teljesítményét mérő MSCI Asia Pacific Index többek között a mai, pozitív meglepetést okozó kínai makroadatoknak köszönhetően. A novemberi HSBC feldolgozóipari beszerzési menedzser index ugyanis a várt 50,4 pont helyett 50,5 pontra emelkedett az októberi 49,5 pontról. A hivatalos kínai PMI pedig 50,2 pontról 50,6 pontra hízott, hajszálnyival elmaradva az 50,8 pontos elemzők által várt értéktől.

Az adatok a kínai gazdaság bővülését jelzik, ennek ellenére a Shanghai Composite tovább csúszott le a lejtőn, és újabb több éves mélypontokat ütött. Az sem tud rajta segíteni, hogy a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint 7,5 százalékos növekedést érhet el a jövő évben Kína, mivel szerintük az új országvezetés nem tolerálná, hogy lassuljon a gazdasági növekedés, ami miatt újabb stimulusok érkezhetnek.

Shanghai Composite

Forrás: [origo]

A japán Nikkei és a dél-koreai Kospi viszont minimálisan emelkedni tud, az előbbi újabb hét hónapos csúcsára kúszott, bár a nagyobb erősödések az amerikai költségvetési félelmek miatt elmaradtak.

Forrás: [origo]

Fókuszban a fiscal cliff Amerikában

Valószínűleg nem mertek túl nagy kockázatot vállalni Amerikában a befektetők az amerikai költségvetési problémákról szóló további egyeztetések előtt, ami miatt nem mutattak jelentős elmozdulást pénteken a főbb részvényindexek. A Dow Jones, a Nasdaq és az S&P gyakorlatilag csütörtöki záróértékén fejezte be a kereskedést, és három hetes csúcsaikon várják a hétfői nyitást.

A hét folyamán is a fiscal cliff kérdése, és az emiatti óvatosság határozhatja meg a kereskedést, és folytatódhat a képviselők és Barack Obama szócsatája is. Ha ugyanis év végéig nem sikerül megoldást találni a problémára, automatikusan életbe lép a mintegy 600 milliárd dolláros megszorító csomag, ami recesszióval fenyegetheti az USA gazdaságát.

A hétvégi nyilatkozatok mindenesetre arra engednek követleztetni, hogy a republikánusok is bele fognak egyezni a leggazdagabb rétegek adóterheinek növelésébe, így valószínű, hogy még ebben az évben megoldódik a költségvetési szakadék kérdése. A megnyugvás a hagyományosan erős karácsonyi szezon segítségével feljebb tornászhatja a főbb részvényindexeket.

Forrás: [origo]

Pénteken az S&P 500 szektorai közül kiemelkedően teljesítettek a közmű cégek papírjai, melyeket többek között a Duke Energy Corporation 2,3 százalékos erősödése húzott feljebb.

A technológiai papírokat az Apple 0,7 százalékos gyengülése rántotta lejjebb, melyet a Hewlett Packard 0,8 százalékos emelkedése nem tudott kompenzálni. Ezen kívül a Microsoft 1,2 százalékot esett, míg a Facebook folytatta remek teljesítményét, és 2,5 százalékos erősödés után már 28 dolláron tartózkodik az árfolyama. (Olvassa el elemzésünket, hogy megéri-e Facebook részvényt venni)

Forrás: [origo]

A vállalati hírek közül fontos kiemelni, hogy árakat emel 2013-tól a FedEx a Bloomberg szerint. A szállítmányozással foglalkozó cég átlagosan nettó 4,9 százalékos áremelést hajt végre, melynek pontos részleteiről december 7-én számol be a társaság. A részvényeinek árfolyama a pénteki 1,4 százalékos esés után 89,5 dolláron tanyázik.

Ezen kívül úgy néz ki, hogy Andrew Mason, a Groupon vezérigazgatója is a székében maradhat, miután a vállalat igazgatósági ülésén nem sikerült lapátra tenni a társaság első emberét. A befektetők rendkívül negatívan értékelték a hírt, mivel örülnének a vezetőváltásnak a cég pocsék eredményei után. A papírok árfolyama 8,7 százalékot szánkázott lefelé pénteken.

Jó hír viszont, hogy 11 milliárd dollárt kíván befektetni az amerikai ingatlanpiacba a norvég állami olajalap, mely jelenleg nagyjából 600 milliárd dollárt kezel.

Groupon (Nasdaq)

Forrás: [origo]