Itt az új befektetési jolly joker: CASSH

Vágólapra másolva!
A pénzügyi zsargonban gyakran használnak a szakemberek, elemzők, újságírók különböző rövidítéseket. Manapság sokat lehetett hallani a PIIGS, vagy a BRIC rövidítésről, most a BlackRock vagyonkezelő befektetési stratégiája megalkotott egy új, eddig nem használt szóösszetételt, melyet CASSH névvel illetett. A CASSH országok (Kanada, Ausztrália, Svájc, Szingapúr és Hongkong) a következő évben kiemelkedő teljesítményt is elérhet a BlackRock szerint.
Vágólapra másolva!

Egy új rövidítést jelent meg ma a gazdasági sajtóban, mellyel elképzelhető, hogy sokat találkozhatunk majd a jövőben. A BlackRock vagyonkezelő befektetési stratégiai igazgatója, Russ Koesterich alkotta meg a CASSH mozaikszót, mely angolul pénzt jelent (bár csak egy S betűvel írják). Az egyes betűk mögött pedig Kanada, Ausztrália, Svájc, Szingapúr és Hongkong angol kezdőbetűi húzódnak meg.

A BlackRock stratégája úgy véli, a CASSH országokban komoly rejtett érték van, mivel a gazdasági válságból viszonylag egészségesen jöttek ki és a többiekhez képest kevesebb problémával kell megküzdeniük.

Koesterich kalkulációi szerint a CASSH országok GDP-je 2013-ban 3 százalékot nőhet, miközben az eurózóna csak 1 százalékra, USA és Japán pedig nagyjából 2 százalékos bővülésre lehet képes.

A stratéga 20 százalékos súlyt határoz meg a portfólióban szereplő piacoknak, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a dollárban számított hozam ingadozhat a devizakockázat miatt. A kisbefektetők is könnyedén le tudják képezni ETF-eken keresztül a CASSH portfóliót. Az egyedi részvénykockázatok pedig ezzel drasztikusan csökkenthetők. Az elméleti portfólió az elmúlt egy évben is jó telejsítményt mutatott, több mint 12 százalékos hozamot generálva.

Forrás: [origo]

A CASSH portfólió teljesítményét az MSCI alapok teljesítményéből számoltuk ki egyenlő súlyozást használva

Gyakoriak a pénzügyi zsargonban a rövidítések, az elmúlt hónapokban PIIGS (angolul egy I betűvel disznókat jelent) néven az eurózóna perifériájához tartozó országokat tömörítették egy szóba. A PIIGS Portugália, Írország, Olaszország, Görögország és Spanyolország angol neveiből áll össze. Sokat emlegetik ezeket az országokat az eurózóna válsága miatt.

Az egyik első ilyesféle rövidítést Jim O'Neill, a Goldman Sachs befektetési bank vagyonkezelőjének stratégiája alkotta meg BRIC néven, mely Brazília, Oroszország, India és Kína angol kezdőbetűiből áll össze.