Túlléphetik a hiánycéljukat a spanyolok

Vágólapra másolva!
A spanyol miniszterelnök szerint kétséges, hogy ország teljesíteni tudja-e az eurózóna pénzügyminiszterei által elfogadott hiánycélt.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi recessziós világban igen komplikált az államháztartási hiány 2,6 százalékponttal történő csökkentése - mondta egy vasárnapi lapinterjúban Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, ezzel megkérdőjelezve a deficitcél teljesítését.

Az eurózóna pénzügyminiszterei júliusban döntöttek arról, hogy Spanyolország GDP-arányos hiánya a tavalyi 8,9 százalék után idén a korábban célként kitűzött 5,3 százalék helyett 6,3 százalék lehet, de 2014-ben már csak 2,8 százalékot érhet el a deficit. Ezzel a miniszterek egy évvel - 2014-ig - meghosszabbították az államháztartási hiány uniós küszöb alá szorításának határidejét is.

A spanyol gazdaság recesszióban van: az első és a második negyedév után a harmadikban is zsugorodott a gazdaság, 0,3 százalékkal. A kormány arra számít, hogy a GDP nemcsak az idén, hanem jövőre is csökkenni fog. Az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában az ingatlanpiac összeomlása indította el a válságot, ami megrázta az ország bankrendszerét.

A helyzetet rontja a 25 százalékot meghaladó munkanélküliség, miközben nagy terheket rónak a lakosságra a megszorító intézkedések is. Az euróövezeti állam- és kormányfők idén nyáron döntöttek arról, hogy 100 milliárd euróig terjedő összegben támogatja az állandó euróövezeti mentőalap, az ESM a spanyol bankok feltőkésítését. A tőkepiacokon már régóta találgatások folynak arról, hogy Görögország, Portugália és Írország után vajon Spanyolország is fog-e kérni nemzetközi mentőcsomagot.