Varga: Az IMF nem fogékony a magyar eredményekre

Vágólapra másolva!
Varga Mihály szerint a Nemzetközi Valutaalap kevesli az időt a 2013-as költségvetés elfogadásáig, ennek ellenére a kormány várja az IMF és az Európai Bizottság javaslatait, amelyeket át lehet vezetni a büdzsén.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap szerint kevés az idő, én azt mondom, három hét sok mindenre elég - válaszolta Varga Mihály tárca nélküli miniszter a Népszabadság azt firtató kérdésére, hogy mi várható a 2013-as költségvetés elfogadásáig, és lesz-e addig előrelépés a hiteltárgyalásokon.

A lap szerint a tárca nélküli miniszter szavaiból az derült ki, hogy a kormány várja a hitelnyújtók (az IMF mellett az Európai Bizottság) javaslatait, amelyeket át lehet vezetni a büdzsén. Ám tapasztalatai szerint a másik fél túl rövidnek tartja ezt az időt ahhoz, hogy kiérlelt válaszokat tudjon adni, ezért az egyeztetéseken csak elvi jellegű állásfoglalásokat tudtak tenni. Ezeket a benyomásait azokon az eszmecseréken szerezte a hiteltárgyalásokat vezető miniszter, amelyeket két hete folytatott Budapesten Irina Ivascsenkóval, az IMF budapesti irodájának vezetőjével, majd ezután Washingtonban Atanaiosz Arvanitisszel, a szervezet magyar missziójának vezetőjével.

Novemberben sűrűbbé váltak az egyeztetések, amelyek a személyes találkozókon túl telefonos és elektronikus úton folytak. A hivatalos hiteltárgyalások újabb fordulójának ugyanakkor nincs kitűzött időpontja, ezt Varga Mihály is elismerte - írja a Népszabadság.

A háttérbeszélgetéseken a beszédtéma a kormány három csomagja volt, amelyeket a 2013-as, a nyáron főbb vonalakban rögzített költségvetés hiányának három százalék alatt tartása érdekében kellett elkészíteni.

A legélesebb vita a pénzügyi szektor adóztatása miatt alakult ki, ebben azóta sincs változás, az álláspontok nem közeledtek - jelentette ki a lap szerint a miniszter. Szerinte a valutaalap kevésbé fogékony a magyar kormánynak a költségvetés és államadósság terén elért, Brüsszel által elfogadott eredményeire, és elsősorban a gazdasági növekedés szerkezete érdekli. Elmondta, hogy a tervezett intézkedésekről hivatalos írásos állásfoglalást nem, szóbeli tájékoztatást viszont kapott az IMF-től a megbeszéléseken. Világossá vált, hogy egyes területeken - mint a szociális juttatások plafonjának meghúzása vagy a közszférát érintő foglalkoztatási kérdések - közel áll egymáshoz a felek véleménye - írja a lap.

"Nem tartom valószínűnek, hogy miután az Országgyűlés elfogadta a jövő évi büdzsét, azt újra megnyitjuk" - válaszolta arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a parlamenti jóváhagyás után állnak elő javaslatokkal a hitelnyújtók. "Addig van lehetőség konkrét javaslatok tálalására, amíg nem zártuk le a költségvetési vitát" - nyomatékosította a kormány álláspontját.

Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján kijelentette: az IMF folytatja az eszmecserét a magyar kormánnyal, de jelenleg nem folynak hivatalos tárgyalások.